Politika zasebnosti

Predstavljamo vam našo novo politiko zasebnosti. Čeprav nas je v to prisilila nova uredba o varstvu podatkov (GDPR), pa se tudi nam zdi pomembno, da veste kaj se dogaja z osebnimi podatki, ki nam jih zaupate preko izpolnjevanja različnih obrazcev (registracijski, prijavni, kontaktni,…) in brskanja po našem portalu.

Čeprav je politika zasebnosti napisana na novo, pa v resnici ne spreminja prav veliko, saj smo bili že sedaj predani varstvu vaših podatkov. Obdelujemo jih izključno za namene učinkovitega delovanja spletnega portala Svetloba.si. Brez vašega dovoljenja jih nikoli ne posredujemo tretjim osebam, razen kjer je to nujno potrebno za izpolnitev vaših zahtev (npr. prijava na dogodek) ali za učinkovito delovanje portala Svetloba.si.

Prav tako se po najboljših močeh trudimo, da so vaši podatki varni in jih tako ščitimo pred vsakim nepooblaščenim dostopanjem, uporabo ali razkritjem.

 V kolikor kadarkoli podvomite v naše namene, ali enostavno le želite, da se vaši podatki izbrišejo iz naše baze nas kontaktirajte na info@svetloba.si in izrazite vašo željo po izbrisu oz. obrazložitvi potencialnega dvoma. Izbris vam je omogočen tudi preko uporabniških strani, kar je razloženo v poglavju »Kako lahko svoje podatke izbrišete«.

Za boljše razumevanje katere podatke zbiramo, kaj z njimi počnemo ter kakšne so vaše pravice pa si lahko preberete v nadaljevanju.

1. Kdo upravlja z vašimi podatki?

Z vašimi podatki upravljata in jih obdelujeta dva poslovna subjekta (v nadaljevanju upravljalca):

Elumina, Matjaž Plevel s.p.
Ulica Andreja Smolnikarja 1
1241 Kamnik

Elektronski naslov: matjaz@svetloba.si 


Anastazija, Nastja Spasojević s.p.
Limbuška graba 4
2341 Limbuš

Elektronski naslov: nastja@svetloba.si 

2. S kom delimo podatke oz. kdo ima dostop do podatkov?

2.1. Upravljalec

V prvi vrsti imata dostop do vseh podatkov, torej tudi vaših osebnih podatkov, upravljalca spletnega portala Svetloba.si omenjena v prvi točki.

2.2. Ponudnik spletnega gostovanja

Do vseh podatkov imata dostop tudi dva poslovna subjekta zadolžena za nemoteno dostopnost spletnega portala Svetloba.si (spletno gostovanje). Njun dostop do podatkov je bolj teoretičen, saj v praksi nimata nobene funkcije oz. potrebe po dostopanju ter obdelavi osebnih podatkov. Dostop je potreben izključno zaradi tehnične narave storitve, ki zajema tudi varovanje ter nemoteno delovanje podatkovne baze, kjer so shranjeni osebni podatki.

Ta dva poslovna subjekta sta Webko, Primož Jeras s.p. (ponudnik spletnega gostovanja) ter francosko podjetje OVH (lastnik spletnega strežnika).

2.3. Poslovni člani

Poslovni člani spletnega portala Svetloba.si sami po sebi nimajo dostopa do nobenih osebnih podatkov obiskovalcev in registriranih uporabnikov portala. Jim pa posredujemo določene osebne podatke v primeru, da obiskovalec oz. uporabnik izrecno izrazi željo (npr. prijavni podatki ob prijavi na dogodek). Privolitev je potrebna ob vsakršnem posredovanju osebnih podatkov. Soglasja torej nikoli ne hranimo za bodoče.

V katerih primerih se podatki posredujejo poslovnim članom je natančno opredeljeno v naslednji, tretji točki.

2.4. Tretje osebe

Posredovanje osebnih podatkov tretjim osebam je na portalu Svetloba.si bolj nujno zlo, kot kaj drugega. Namreč za učinkovito delovanje portala uporabljamo nekaj storitev pri katerih nimamo vpliva na posredovanje podatkov in si jih ponudniki teh storitev bolj vzamejo, kot pa da bi jih jim mi posredovali. 

Na posredovanje teh podatkov ter njihovo obdelavo pa imate nekaj vpliva vi obiskovalci in uporabniki portala Svetloba.si. Več o tem, kaj lahko storite, da se vaši podatki ne posredujejo in obdelujejo lahko preberete v naslednji rubriki »Spletni piškotki«.

Storitve, ki jih uporabljamo in pri katerih pride do posredovanja osebnih podatkov:

  • Google Analytics
  • Google AdSense
  • Facebook Like in Share gumba
  • Youtube videi

Poleg podjetjema, ki omogočata zgornje storitve (torej Facebook in Google), podatkov ne delimo z nobenim drugim podjetjem oz. tretjim osebam.

3. Spletni piškotki

Več o spletnih piškotkih ter katere uporabljamo na portalu Svetloba.si si lahko preberete tukaj. »

4. Kako in katere podatke zbiramo ter v kakšne namene?

Zbiranje podatkov na portalu Svetloba.si je namenjeno izključno učinkovitemu delovanju portala in jih ne prodajamo oz. uporabljamo za nobene druge namene.

Poglejmo si katere podatke zbiramo glede na to kakšen je vaš »status« na naši strani:

4.1. Obiskovalec

Obiskovalec je vsaka oseba, ki obišče naš portal in (še) ni prijavljena (log in) v portal. Kot obiskovalec imate sledeče možnosti deljenja svojih osebnih podatkov:

4.1.1. Prijava na Osebne Svetlobne inspiracije in Svetlobne Enovice

Pri prijavi zbiramo dva osebna podatka: ime in elektronski naslov. Avtomatično se beleži tudi IP naslov. Ime je potrebno, da lahko personaliziramo vašo dnevno inspiracijo, elektronski naslov pa, da vemo kam inspiracijo ter enovice  poslati. IP naslov se beleži zaradi varnostnih razlogov oz. za primer zlorabe.

Ob prijavi lahko tudi določite kako pogosto želite prejemati inspiracijo. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave na dnu vsake inspiracije oz. enovic ali preko uporabniških strani (Moja Svetloba) v rubriki Naročnine.

Na portalu Svetloba.si striktno uporabljamo »double opt-in« princip prijave, oz. metodo z dvojnim vpisom in preverjanjem. To pomeni, da elektronski naslov, s katerim se obiskovalec vpiše, preverimo tako, da mu na njegov elektronski naslov samodejno pošljemo potrditveno sporočilo s povezavo, na katero je potrebno klikniti, da se vpis potrdi in dokončno izvede. To preprečuje, da bi vas na spletno stran prijavil kdorkoli drug, kot vi sami, oziroma kdorkoli, ki nima dostopa do vašega elektronskega naslova.

Kljub vsem varovalom lahko katerikoli obiskovalec v obrazec za prijavo vpiše vaš elektronski naslov, s čimer boste nanj prejeli potrditveno elektronsko sporočilo za prijavo. V tem primeru vas prosimo, da to sporočilo ignorirate, saj je tehnično nemogoče imeti nadzor nad takšnimi dejanji. Upravljalca spletnega portala Svetloba.si zato zavračata vsakršno odgovornost ob morebitnem tovrstnem dogodku. Kljub temu pa vpis ne bo potrjen, dokler ga ne boste potrdili s klikom na povezavo v prejetem sporočilu, zato od nas ne boste prejeli nobenih dodatnih elektronski sporočil, razen če boste vpis potrdili.

4.1.2.   Uporabniška registracija

Pri uporabniški registraciji zbiramo sledeče osebne podatke: ime, email, geslo in spol. Avtomatično se beleži tudi IP naslov. Elektronski naslov se primarno uporablja za vašo identifikacijo. Za potrditev le-te pa potrebujemo tudi vaše geslo. Spol je potreben za ustrezen prikaz vašega avatarja. IP beležimo zaradi varnostnih razlogov oz. za primer zlorabe.

V kolikor se ob registraciji obiskovalec prijavi še na Osebne Svetlobne Inspiracije ali Svetlobne Enovice velja enaka obrazložitev kot v prejšnji točki.

4.1.3. Prijava na dogodek in naročilo na storitev

Prijava na dogodek in naročilo na storitev je mogoča brez predhodne uporabniške registracije. Pri prijavi zbiramo sledeče osebne podatke: ime in priimek, telefon, email ter opcijsko sporočilo. Avtomatično se beleži tudi IP naslov.

Vsi vpisani podatki so potrebni za veljavno prijavo na dogodek oz. naročilo na storitev in se posredujejo poslovnemu članu, ki je objavil dogodek oz. storitev. Le-ta se zavezuje, da bo podatke uporabil izključno za namene prijave oz. naročila.

IP naslov beležimo zaradi varnostnih razlogov oz. za primer zlorabe.

Vsi omenjeni podatki se hranijo tudi v naši podatkovni bazi za namene agregirane evidence prijav oz. naročil ter kot varnostna kopija za primer težav pri posredovanju prijave oz. naročila poslovnemu članu.

4.1.4. Nakup akcijskega izdelka oz. storitve

Ob izpolnitvi naročilnice zbiramo sledeče osebne podatke: ime in priimek, ulica, kraj, telefon, email ter opcijsko sporočilo. Avtomatično se beleži tudi IP naslov.

Vsi vpisani podatki so potrebni za veljavno naročilo in se posredujejo poslovnemu članu oz. prodajalcu. Le-ta se zavezuje, da bo podatke uporabil izključno za namene naročila.

IP naslov beležimo zaradi varnostnih razlogov oz. za primer zlorabe.

Vsi vpisani podatki se tudi hranijo v naši podatkovni bazi za namene agregirane evidence naročil ter kot varnostna kopija za primer težav pri posredovanju naročila prodajalcu.

4.1.5. Pošiljanje sporočila poslovnemu članu (ponudniku)

Ob izpolnitvi kontaktnega obrazca zbiramo sledeče osebne podatke: ime in priimek, telefon, email in sporočilo. Avtomatično se beleži tudi IP naslov.

Vsi vpisani podatki so potrebni za uspešno komunikacijo in se posredujejo poslovnemu članu. Le ta se zavezuje, da bo podatke uporabil izključno za namene interakcija z vami v zvezi z sporočilom, ki ste mu ga poslali.

IP naslov beležimo zaradi varnostnih razlogov oz. za primer zlorabe.

Vsi vpisani podatki se hranijo tudi v naši podatkovni bazi za namene agregirane evidence poslanih sporočil ter kot varnostna kopija za primer težav pri posredovanju sporočila poslovnemu članu.

4.2. Registriran uporabnik

Obiskovalec lahko postane registriran uporabnik na dva načina. Bodisi z izpolnitvijo registracijskega obrazca (uporabniška registracija) ali le s prijavo na Osebne Svetlobne inspiracije. V tem primeru se uporabniku samodejno določi začasno geslo, katerega predlagamo, da si uporabnik čim prej spremeni.

Kot registriran uporabnik imate sledeče možnosti deljenja svojih osebnih podatkov:

4.2.1. Pošiljanje sporočila drugemu registriranemu uporabniku (sorodni duši)

Ob izpolnitvi kontaktnega obrazca zbiramo sledeče potencialne osebne podatke: sporočilo. Avtomatično se beleži tudi IP naslov.

Sporočilo se skupaj z imenom in priimkom ter email naslovom posreduje uporabniku. Le ta se zavezuje, da bo podatke uporabil izključno za namene interakcije z vami v zvezi z sporočilom, ki ste mu ga poslali.

IP naslov beležimo zaradi varnostnih razlogov oz. za primer zlorabe.

Vsi vpisani podatki se hranijo tudi v naši podatkovni bazi za namene agregirane evidence poslanih sporočil ter kot varnostna kopija za primer težav pri posredovanju sporočila uporabniku.

4.2.2. Oddaja komentarja

Komentar je mogoče oddati pri vsakem članku, blogu, akciji, dogodku, storitvi, poslovnem članu (ponudniku), uporabniku (objavljenem med sorodnimi dušami) ter inspiraciji.

Ob izpolnitvi obrazca za oddajo komentarja zbiramo sledeče potencialne osebne podatke: komentar. Avtomatično se beleži tudi IP naslov za primer zlorabe.

Ob objavi komentarja se poleg javno izpiše tudi vaše ime. 

4.2.3. Objava osebnega profila (med sorodnimi dušami)

Kot registrirani uporabnik imate možnost javno objaviti svoj osebni profil. Ob izpolnitvi obrazca za javno objavo vašega profila zbiramo sledeče osebne podatke: osebna fotografija, ime, priimek, spol, datum rojstva, domači kraj ter opcijski podatki: kratek opis, dolg opis ter interesi.

Vsi podatki so namenjeni izključno za čim bolj relevanten in zanimiv prikaz osebne predstavitve. Le ta je potrebna, da se ostali uporabniki lažje odločijo ali bodo z vami vzpostavili stik.

Pri objavi imate možnost, da se vaš rojstni datum javno ne prikaže. Še vedno pa se bo prikazal izračun vaše starosti.

Naj še izrecno poudarimo, da v kolikor se odločite za javno objavo vašega osebnega profila, da bo le ta viden JAVNO. To pomeni, da lahko do njega dostopi praktično vsak. Določeni podatki (starost, rojstni datum, spol, domači kraj, dolg opis ter interesi) so sicer vidni le registriranim uporabnikom, nekateri (ime, priimek ter osebna fotografija) pa tudi neregistriranim uporabnikom oz. obiskovalcem. To pomeni, da do teh podatkov lahko dostopajo tudi spletni roboti, ki »indeksirajo« spletne strani za potrebe delovanja spletnih iskalnikov (npr. Google). Posledično se torej omenjeni podatki (ime, priimek          ter osebna fotografija) lahko prikažejo med rezultati iskanja v spletnih iskalcih.

5. Koliko časa hranimo osebne podatke?

Vaše osebne podatke hranimo toliko časa kolikor jih potrebujemo za vašo prisotnost na našem portalu.

6. Kako lahko svoje podatke spremenite (pravica do popravka)?

Svoje osebne podatke lahko kadarkoli spremenite. Za spremembo podatkov se morate prijaviti v uporabniške strani (Moja Svetloba) z vašim elektronskim naslovom in geslom. V kolikor ste geslo pozabili, ga lahko ponastavite preko obrazca »Si pozabil/a geslo).

Sprememba osebnih podatkov vam je na voljo v dveh rubrikah: »Prijavni račun« ter »Osebni profil«. V obeh rubrikah se v zgornjem desnem kotu nahaja gumb UREDI preko katerega pridete do obrazca, kjer lahko vaše podatke poljubno spremenite.

7. Kako lahko svoje podatke izbrišete (pravica do izbrisa)?

Svoje podatke lahko kadarkoli tudi popolnoma izbrišete. To lahko storite na dva načina:

  • Prvi način je, da se prijavite v uporabniške strani (Moja Svetloba) z vašim elektronskim naslovom in geslom. V kolikor ste geslo pozabili, ga lahko ponastavite preko obrazca »Si pozabil/a geslo).
  • Izbris vam je mogoče preko rubrike »Prijavni račun«, kje se v spodnjem desnem kotu nahaja gumb »Izbriši račun«.

Lahko pa nam za izbris tudi pišete na info@svetloba.si .

8. Ostale pravice

GDPR uredba določa še nekatere druge pravice, katere bomo navedli spodaj skupaj z malce bolj suhoparno pravniško obrazložitvijo. V praksi menimo, da vam bosta zgornji dve pravici prišli najbolj prav. Ju bomo pa še enkrat definirali tudi spodaj.

8.1. Pravica do dostopa do podatkov

Uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima pravico od nas dobiti potrditev, ali se v zvezi z njim obdelujejo osebni podatki, in kadar je temu tako, dostop do osebnih podatkov in dodatnih informacij v zvezi z obdelavo osebnih podatkov. Zahtevo za uveljavitev pravice dostopa do podatkov nam prosim posredujte na elektronski poštni naslov info@duhovna-akademija.net.

8.2. Pravica do popravka

Uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima pravico, da brez nepotrebnega odlašanja popravimo netočne osebne podatke v zvezi z njim. Uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima ob upoštevanju namenov obdelave, pravico do dopolnitve nepopolnih osebnih podatkov. Zahtevo za uveljavitev pravice do popravka nam prosim posredujte na elektronski naslov info@svetloba.si.

8.3. Pravica do izbrisa (»pravica do pozabe«)

Uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima pravico, da brez nepotrebnega odlašanja izbrišemo osebne podatke v zvezi z njim, mi pa imamo obveznost osebne podatke brez nepotrebnega odlašanja izbrisati, če ne obstaja razlog zaradi katerega brisanje osebnih podatkov ni dovoljeno oz. imamo pravni interes, da podatke določen čas še vedno hranimo (npr. zakonska zahteva za hrambo določenih podatkov uporabnika, dokazovanje izpolnitve pogodbene obveznosti organizacije do uporabnika). Zahtevo za uveljavitev pravice do izbrisa nam prosim posredujte na elektronski naslov info@svetloba.si.

8.4. Pravica do omejitve obdelave

Uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima pravico, da omejimo obdelavo njegovih osebnih podatkov v skladu s predpisanimi nameni obdelave. Obdelavo svojih osebnih podatkov lahko omejite z zahtevo za omejitev obdelave, posredovano na elektronski naslov info@svetloba.si .

8.5. Pravica do prenosljivosti podatkov

Uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima pravico, da prejme osebne podatke v zvezi z njim, ki jih posedujemo, v strukturirani, splošno uporabljeni in strojno berljivi obliki, in pravico, da te podatke posreduje drugemu upravljavcu, ne da bi ga pri tem ovirali, kadar obdelava temelji na privolitvi uporabnika. Zahtevo za uveljavitev pravice do prenosljivosti podatkov nam prosim posredujte na elektronski naslov info@svetloba.si.

8.6. Pravica do ugovora

Uporabnik, na katero se nanašajo osebni podatki, ima na podlagi razlogov, povezanih z njegovim položajem, pravico, da kadar koli ugovarja obdelavi osebnih podatkov v zvezi z njim, ki temelji na obdelavi osebnih podatkov, ki je potrebna zaradi zakonitih interesov, za katere si prizadevamo mi ali tretja oseba, razen kadar nad takimi interesi prevladajo interesi ali temeljne pravice in svoboščine uporabnika, na katerega se nanašajo osebni podatki, vključno z oblikovanjem profilov na podlagi teh določb. Osebne podatke v tem primeru prenehamo obdelovati, razen če dokažemo nujne legitimne razloge za obdelavo, ki prevladajo nad interesi, pravicami in svoboščinami uporabnika, na katerega se nanašajo osebni podatki, ali za uveljavljanje, izvajanje ali obrambo pravnih zahtevkov.

8.7. Pravica do vložitve pritožbe v zvezi z obdelovanjem osebnih podatkov

Uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima pravico da poda morebitno pritožbo v zvezi z obdelovanjem osebnih podatkov. Pritožbo v zvezi z obdelovanjem osebnih podatkov, popravek, prepoved obdelave ali izbris vaših osebnih podatkov nam prosim posredujte na elektronski naslov info@svetloba.si, ali s priporočeno pošto na sedež organizacije.

V primeru, da z našim odzivom, povezanim z zahtevkom za vpogled, popravek, prepoved obdelave ali izbris podatkov niste zadovoljni oziroma menite, da so vam kršene pravice do varstva osebnih podatkov, se lahko pritožite nacionalnemu nadzornemu organu, na naslov: Republika Slovenija, Informacijski pooblaščenec, Zaloška 59, 1000 Ljubljana. 

9. Sprememba politike zasebnosti

Med posodobitvami in širitvijo naših storitev in izdelkov lahko Politiko zasebnosti spremenimo. Pridržujemo si pravico do sprememb kateregakoli dela Politike zasebnosti brez predhodnega obvestila. Spremenjena Politika zasebnosti prične veljati z dnem objave na naših spletnih straneh.

10. Končna določba – zelo uradno :)

Imamo obveznost, da obdelujemo osebne podatke le za namene za katere smo jih zbrali. Zagotavljamo vam uresničevanje zgoraj opredeljenih pravic brez nepotrebnega odlašanja in v vsakem primeru v roku enega meseca po prejema vaše zahteve. Rok za uresničevanje pravic si pridržujemo podaljšati za največ dva meseca ob upoštevanju kompleksnosti in števila prejetih zahtev. V kolikor nameravamo podaljšati rok vas bomo o tem obvestili najpozneje v enem mesecu od prejema zahtevka skupaj z razlogi za zamudo.

Kadar obstaja upravičen dvom v zvezi z identiteto posameznika, ki predloži zahtevo v zvezi s kakšno od njegovih pravic lahko zahtevamo zagotovitev dodatnih informacij, ki so potrebne za potrditev identitete posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki.

Če so zahteve posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, očitno neutemeljene ali pretirane zlasti ker se ponavljajo, si pridržujemo pravico, da zaračunamo razumno pristojbino ali pa bomo zavrnili ukrepanje v zvezi s prejeto zahtevo.

Vse naše aktivnosti so v skladu z evropsko zakonodajo (Uredbo (EU) 2016/697 o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o pretoku takih podatkov (Splošna uredba o varstvu podatkov ali GDPR) in konvencijami Sveta Evrope (ETS št. 108, ETS  št.181, ETS št. 185, ETS št. 189)) in nacionalno zakonodajo Republike Slovenije (Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1, Ur. l. RS, št. 94/07), Zakonom o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT, Ur. l. RS, št. 96/09 in 19/15) itd.).

Ta različica Politike zasebnosti velja od 25. 7. 2018.

11. Imate še kakšno vprašanje?

Za morebitne dodatne informacije smo vam na voljo na info@svetloba.si, kjer vam bomo z veseljem pomagali in odgovorili na zastavljena vprašanja ter upoštevali vaše predloge in želje.

Hvala za zaupanje.