Dihanje


Dihanje - kako dihati pravilno?

Sodoben človek sploh ne zna več pravilno in kakovostno dihati. Znanstveniki trdijo, da vsaj 60% prebivalstva diha preplitvo in se s tem izpostavlja resnim bolezenskim tveganjem ...
26536 ogledov

Čeprav je dihanje osnova našega življenja, ga zapostavljamo in se mu ne posvetimo dovolj, saj se ne zavedamo njegove moči. Še več, sodoben človek sploh ne zna več pravilno in kakovostno dihati.

Znanstveniki trdijo, da vsaj 60% prebivalstva diha preplitvo in se s tem izpostavlja resnim bolezenskim tveganjem.

Plitvo dihanje namreč povzroča slabljenje imunskega in živčnega sistema, nastajanje in širitev bolezni, anksioznost, depresijo ter izgubo spomina …

Učinki pravilnega dihanja

 • Ublaži stres, odpravi strah, žalost in jezo.
 • Uravnava čustva.
 • Okrepi imunski sistem in pospešuje obnavljanje celic.
 • Razstruplja telo (70 odstotkov odpadnih snovi se iz našega telesa izloči skozi dihanje).
 • Umirja in nam da potrebno energijo.
 • Uravnavnava pritisk in bitje srca.
 • Omogoča nam razvoj čuječnosti in povečuje povezanost s svojim telesom.

To znanje že tisočletja učijo starodavne tradicije; joga, tantra ... Jogijska tradicija kot enega izmed svojih osmih elementov poudarja prav PRANAJAMO (zavestne tehnike dihanja in držanja diha). 

Že v sanskrtu lahko zasledimo zapis: Dih je življenje. Če boš dihal pravilno, boš živel dolgo in kakovostno.

 

DIH je neločljivo povezan z našim fizičnim, psihičnim in čustvenim stanjem

Dih je prvi odziv posameznika ob rojstvu in skozi leta kroji naše življenje, saj je neločljivo povezan z našim fizičnim, psihičnim in čustvenim stanjem. Dihanje je odvisno od tega, kaj čutimo, doživljamo, razmišljamo, opazujemo, okušamo, doživljamo – je indikator posameznikovega stanja in počutja.

Nadzor diha in zavestno dihanje nam omogočata nadzor nad energijo v našem telesu. Počasni dih umiri naše možgane in nas sprosti, hitro dihanje pa nas poživi.

Kaj se dogaja v telesu ob plitvem dihanju?

 • presnova je razmeroma pasivna, različne telesne funkcije pa precej nekoordinirane in v neskladju.
 • Prihaja lahko do nihanja telesne temperature.
 • Nestabilna so tudi čustva in misli.
 • Prisotna je nagnjenost k tesnobi, frustraciji, nezadovoljstvu in različnim oblikam strahu.
 • Percepcija je površna in oprta na različne identifikacije in podidentitete, seveda tudi tiste, ki temeljijo na notranji negotovosti, zato je nestabilna.
 • Ker dih vsebuje energijo in informacije, vodi plitko dihanje tudi k slabim ustvarjalnim vizijam, nejasnemu strahu pred vsem, kar je novo, oziroma v oklepanje znanega.

Kaj pa ob globokem?

 • presnova in samoozdravitveni procesi so aktivni,
 • posamezne telesne funkcije uravnotežene,
 • telesna temperatura pa stabilna.
 • Stabilni sta tudi čustveno in mentalno stanje,
 • zaupanje vase pa poglobljeno.
 • Čustvena zrelost ekspandira, kar vodi k vedno večjemu občutenju povezanosti z univerzalnim energijskim poljem.

Preberi še:Z načinom dihanja manipuliraj in vplivaj na fizično, energijsko in duhovno telo! (vpliv hitrosti, globine in ritma diha na nas + VAJE)

Pravilno dihanje

Večina prebivalstva diha le z rameni in pljuči, kar privede do tega, da se pljuča in telo ne napolnijo s kisikom popolnoma, saj je dih preplitek.

Do globokega diha lahko pridemo le s trebušnim dihanjem, saj veste, tako kot dihajo dojenčki. Če jih pozorno opazujete, boste videli, da se jim ob vdihu dvigajo trebuščki, in ne pljuča. Ko se rodimo, avtomatsko privzamemo dihanje, ki je pravilno, žal pa na to znanje sčasoma pozabimo zaradi prehitrega tempa življenja, stisk, strahu, norm (družba poudarja raven, plosk trebuh, ne pa izbočenega) ....

Vendar tudi trebušno dihanje ni ultimativni cilj, je le vmesna in že izredno napredna postaja, neizmerno koristna za naše zdravje. Najpopolnejše dihanje je namreč popolno jogijsko dihanje (opisano spodaj).

Kako pravilno dihati?

Najprej se je treba naučiti dihati trebušno in zavestno slediti svojemu dihu, šele nato lahko preidemo k popolnemu dihanju, ki ga predstavlja popolno jogijsko dihanje, s katerim svoje telo napolnimo s kisikom. 

Prvi korak se je torej naučiti, kako dihati s trebušno prepono (opisano spodaj) in kako zavestno slediti dihu. Zavestno sledimo dihu tako, da pozornost usmerimo le na dih in nič drugega (poskusimo se usmeriti vase in slediti vdihu in izdihu).

Ko obvladamo trebušno dihanje, se posvetimo še drugima fazama popolnega jogijskega dihanja (dihanje s pljučnimi vršički in srednje prsno dihanje - opisano spodaj). Nato vse tri faze povežemo v en globok in popoln dih.

Tako poskusimo dihati vsaj 5-10 minut na dan ter čas dihanja podaljšujemo po svoji zmožnostih. Naš cilj je, da bi večino časa dihali popolno jogijsko.

Ker se na portalu Svetloba.si zavedamo pomembnosti diha, smo pripravili brezplačno aplikacijo DIHAJ Z MANO. Ta je namenjena vsem, ki si želijo pravilno in zavestno dihati. 

Trebušno dihanje

Diafragmalno oziroma trebušno dihanje je primarno dihanje. Opredeljeno je kot dihanje s trebušno prepono, ob čemer ne premikamo prsnega koša, saj dihamo samo v trebuh.

Trebušno dihanje spodbuja pretok limfe, intenzivno masira notranje organe, izboljša prekrvavitev ter umirja um. Močno razbremeni srce, zniža krvni tlak, spodbuja prebavo in uravnava črevesno delovanje.

Še posebej je učinkovito, kadar ga izvajamo na svežem zraku (zlasti zgodaj zjutraj ali pozno zvečer) ali takoj po dežju, saj je takrat zrak najčistejši. ;)

Ali diham trebušno?

Kako dihate, lahko preprosto preverite tako, da položite eno roko na trebuh in drugo na pljuča. Ko vdihnete, opazujte, kateri del telesa se bo dvignil. Pljuča, trebuh ali oboje?

Če se dvigne trebuh, čestitke – dihate trebušno!

Kako trebušno dihati?

Trebušno dihati se najlažje naučimo leže ali sede, tako da položimo eno roko na trebuh in eno na prsni koš. Ko vdihnemo globoko (skozi nos), se morata dvigniti naš trebuhin roka na njem, medtem ko prsni koš ostane pri miru. Ob izdihu povlečemo trebuh navznoter. Od začetka se boste mogoče malo lovili, a z nekaj vaje vam bo uspelo.

Pri trebušnem dihanju je pomembno tudi to, da dihamo zavestno. To pomeni, da spremljamo svoj dih in mu sledimo, mu namenimo pozornost in s tem telesu damo jasno vedeti, da je to izjemno pomemben proces.

Kdaj naj bi dihali trebušno?

Trebušno dihanje naj bi postalo naše 'normalno' dihanje in naj bi zamenjalo naše vsakodnevno plitvo dihanje, pri katerem uporabljamo le pljuča. Začnemo lahko z 2 x 10 trebušnimi vdihi trikrat na dan in si nato prizadevamo, da takšno dihanje razširimo na čim večji del dneva.

Popolno jogijsko dihanje – najzdravilnejši in najmočnejši dih 

Popolno jogijsko dihanje prek pljuč in krvnega obtoka napolni celotno telo s svežim kisikom, energijo in prano. Dobrodelno deluje na popolnoma vsako celico v našem telesu, duša se pomiri, človek pridobi samozaupanje vase. Povečuje odpornost, regenerira, vitalizira in očisti telo.

Učenci joge, ki to dihanje redno izvajajo, trdijo, da po mesecih vadbe izginejo znaki staranja, ki so jih leta mučili: npr. propadanje dlesni, začetna daljnovidnost …

Izjemen vpliv ima tudi na srce, umirjanje aritmije, zmanjševanje razširjenega srca, zdravljenje najrazličnejših bolezni srca.

Ob jogijskem dihanju doživljamo popoln mir, kar je ob velikem vnosu kisika popolno stanje za popolno regeneracijo našega telesa.

Zavestno popolno jogijsko dihanje naj bi bil naš ultimativni cilj dihanja, ki je osnova za vsako dihalno vajo/tehniko.

Popolno jogijsko dihane sestoji iz treh faz:

1. Trebušno dihanje (opisano zgoraj)

2. Srednje prsno dihanje

 • Počasi vdihujemo skozi nos, medtem se rebra razširijo.
 • Ob izdihu stisnemo rebra skupaj in izdihnemo skozi nos.
 • Trebuh in ramena se ne premikajo, polnimo le pljuča.

3. Zgornje dihanje s pljučnimi vršički

 • Osredotočimo se na vršičke pljuč.
 • Po izdihu počasi vdihujemo skozi nos; ko dvignemo ključnico in ramena, pride zrak v zgornji del pljuč.
 • Ob izdihu iztisnemo zrak iz pljuč in spustimo ramena.

Popolno jogijsko dihamo takrat, ko vse tri faze povežemo v eno in dih začnemo z vdihom v trebuh, nato ga razširimo še na pljuča in pljučne vršičke, ob čemer upoštevamo zakonitosti posamezne faze.

Dihalne vaje - okrepi svoje telo in se nauči zavestnega dihanja!

Za izboljšanje dihanja ter z njim tudi našega fizičnega, psihičnega in mentalnega telesa lahko posežemo po dodatnih vrsti dihalnih vaj ali tehnik, ki jih izvajamo po potrebi in s tem krepimo svoje telo ter zavestno nadziramo dihanje.

Dihaj z mano

Ker se na portalu Svetloba.si zavedamo pomembnosti diha, smo pripravili brezplačen pripomoček DIHAJ Z MANO, ki je namenjen vsem, ki si želijo pravilno in zavestno dihati. 

Omogoča ti, da si nastaviš poljubno kombinacijo diha in tako izvajaš katerokoli dihalno vajo, ki si jo želiš. 

Odpri aplikacijo DIHAJ Z MANO  

 

Povzeto po: Yesudian, Selvarajan: Joga za zdravje, Aura, Ljubljana 2004

PRIJAVI SE  
Nalagam...