Dihanje


Dihanje - kako dihati pravilno?

Sodoben človek sploh ne zna več pravilno in kakovostno dihati. Znanstveniki trdijo, da vsaj 60 odstotkov prebivalstva diha preplitvo in se s tem izpostavlja resnim bolezenskim tveganjem ...
15022 ogledov

Čeprav je dihanje osnova našega življenja, ga zapostavljamo in se mu ne posvetimo dovolj, saj se ne zavedamo njegove moči. Še več, sodoben človek sploh ne zna več pravilno in kakovostno dihati.

Znanstveniki trdijo, da vsaj 60 odstotkov prebivalstva diha preplitvo in se s tem izpostavlja resnim bolezenskim tveganjem. Odstotek obolelih bi se drastično znižal, če bi prebivalstvo začelo dihati pravilno in zavestno. Plitvo dihanje namreč povzroča slabljenje imunskega in živčnega sistema, nastajanje in širitev bolezni, anksioznost, depresijo ter izgubo spomina …

To znanje že tisočletja učijo starodavne tradicije; joga, tantra ... Jogijska tradicija kot enega izmed svojih osmih elementov poudarja pranajamo (zavestne tehnike dihanja in držanja diha). 

Že v sanskrtu lahko zasledimo zapis: Dih je življenje. Če boš dihal pravilno, boš živel dolgo in kakovostno.

 

Dih je prvi odziv posameznika ob rojstvu in skozi leta kroji naše življenje, saj je neločljivo povezan z našim fizičnim, psihičnim in čustvenim stanjem. Dihanje je odvisno od tega, kaj čutimo, doživljamo, razmišljamo, opazujemo, okušamo, doživljamo – je indikator posameznikovega stanja in počutja.

Nadzor diha in zavestno dihanje nam omogočata nadzor nad energijo v našem telesu. Počasni dih umiri naše možgane in nas sprosti, hitro dihanje pa nas poživi.

Pravilno dihanje

Večina prebivalstva diha le z rameni in pljuči, kar privede do tega, da se pljuča in telo ne napolnijo s kisikom popolnoma, saj je dih preplitek.

Do globokega diha lahko pridemo le s trebušnim dihanjem, saj veste, tako kot dihajo dojenčki. Če jih pozorno opazujete, boste videli, da se jim ob vdihu dvigajo trebuščki, in ne pljuča. Ko se rodimo, avtomatsko privzamemo dihanje, ki je pravilno, žal pa na to znanje sčasoma pozabimo zaradi prehitrega tempa življenja, stisk, strahu, norm (družba poudarja raven, plosk trebuh, ne pa izbočenega) ....

Vendar tudi trebušno dihanje ni ultimativni cilj, je le vmesna in že izredno napredna postaja, neizmerno koristna za naše zdravje. Najpopolnejše dihanje je namreč popolno jogijsko dihanje (opisano spodaj).

Učinki pravilnega dihanja

 • Ublaži stres, odpravi strah, žalost in jezo.
 • Okrepi imunski sistem in pospešuje obnavljanje celic.
 • Razstruplja telo (70 odstotkov odpadnih snovi se iz našega telesa izloči skozi dihanje).
 • Umirja in nam da potrebno energijo.
 • Uravnavnava pritisk in bitje srca.
 • Omogoča nam razvoj čuječnosti in povečuje povezanost s svojim telesom.

Kako pravilno dihati?

Najprej se je treba naučiti dihati trebušno in zavestno slediti svojemu dihu, šele nato lahko preidemo k popolnemu dihanju, ki ga predstavlja popolno jogijsko dihanje, s katerim svoje telo napolnimo s kisikom. 

Prvi korak se je torej naučiti, kako dihati s trebušno prepono (opisano spodaj) in kako zavestno slediti dihu. Zavestno sledimo dihu tako, da pozornost usmerimo le na dih in nič drugega (poskusimo se usmeriti vase in slediti vdihu in izdihu).

Ko obvladamo trebušno dihanje, se posvetimo še drugima fazama popolnega jogijskega dihanja (dihanje s pljučnimi vršički in srednje prsno dihanje - opisano spodaj). Nato vse tri faze povežemo v en globok in popoln dih.

Tako poskusimo dihati vsaj 5-10 minut na dan ter čas dihanja podaljšujemo po svoji zmožnostih. Naš cilj je, da bi večino časa dihali popolno jogijsko.

Ker se na portalu Svetloba.si zavedamo pomembnosti diha, smo pripravili brezplačno aplikacijo DIHAJ Z MANO. Ta je namenjena vsem, ki si želijo pravilno in zavestno dihati. 

Odpri aplikacijo DIHAJ Z MANO  


Trebušno dihanje

Diafragmalno oziroma trebušno dihanje je primarno dihanje. Opredeljeno je kot dihanje s trebušno prepono, ob čemer ne premikamo prsnega koša, saj dihamo samo v trebuh.

Trebušno dihanje spodbuja pretok limfe, intenzivno masira notranje organe, izboljša prekrvavitev ter umirja um. Močno razbremeni srce, zniža krvni tlak, spodbuja prebavo in uravnava črevesno delovanje.

Še posebej je učinkovito, kadar ga izvajamo na svežem zraku (zlasti zgodaj zjutraj ali pozno zvečer) ali takoj po dežju, saj je takrat zrak najčistejši. ;)

Ali diham trebušno?

Kako dihate, lahko preprosto preverite tako, da položite eno roko na trebuh in drugo na pljuča. Ko vdihnete, opazujte, kateri del telesa se bo dvignil. Pljuča, trebuh ali oboje?

Če se dvigne trebuh, čestitke – dihate trebušno!

Kako trebušno dihati?

Trebušno dihati se najlažje naučimo leže ali sede, tako da položimo eno roko na trebuh in eno na prsni koš. Ko vdihnemo globoko (skozi nos), se morata dvigniti naš trebuhin roka na njem, medtem ko prsni koš ostane pri miru. Ob izdihu povlečemo trebuh navznoter. Od začetka se boste mogoče malo lovili, a z nekaj vaje vam bo uspelo.

Pri trebušnem dihanju je pomembno tudi to, da dihamo zavestno. To pomeni, da spremljamo svoj dih in mu sledimo, mu namenimo pozornost in s tem telesu damo jasno vedeti, da je to izjemno pomemben proces.

Kdaj naj bi dihali trebušno?

Trebušno dihanje naj bi postalo naše 'normalno' dihanje in naj bi zamenjalo naše vsakodnevno plitvo dihanje, pri katerem uporabljamo le pljuča. Začnemo lahko z 2 x 10 trebušnimi vdihi trikrat na dan in si nato prizadevamo, da takšno dihanje razširimo na čim večji del dneva.

Popolno jogijsko dihanje – najzdravilnejši in najmočnejši dih 

Popolno jogijsko dihanje prek pljuč in krvnega obtoka napolni celotno telo s svežim kisikom, energijo in prano. Dobrodelno deluje na popolnoma vsako celico v našem telesu, duša se pomiri, človek pridobi samozaupanje vase. Povečuje odpornost, regenerira, vitalizira in očisti telo.

Učenci joge, ki to dihanje redno izvajajo, trdijo, da po mesecih vadbe izginejo znaki staranja, ki so jih leta mučili: npr. propadanje dlesni, začetna daljnovidnost …

Izjemen vpliv ima tudi na srce, umirjanje aritmije, zmanjševanje razširjenega srca, zdravljenje najrazličnejših bolezni srca.

Ob jogijskem dihanju doživljamo popoln mir, kar je ob velikem vnosu kisika popolno stanje za popolno regeneracijo našega telesa.

Zavestno popolno jogijsko dihanje naj bi bil naš ultimativni cilj dihanja, ki je osnova za vsako dihalno vajo/tehniko.

Popolno jogijsko dihane sestoji iz treh faz:

1. Trebušno dihanje (opisano zgoraj)

2. Srednje prsno dihanje

 • Počasi vdihujemo skozi nos, medtem se rebra razširijo.
 • Ob izdihu stisnemo rebra skupaj in izdihnemo skozi nos.
 • Trebuh in ramena se ne premikajo, polnimo le pljuča.

3. Zgornje dihanje s pljučnimi vršički

 • Osredotočimo se na vršičke pljuč.
 • Po izdihu počasi vdihujemo skozi nos; ko dvignemo ključnico in ramena, pride zrak v zgornji del pljuč.
 • Ob izdihu iztisnemo zrak iz pljuč in spustimo ramena.

Popolno jogijsko dihamo takrat, ko vse tri faze povežemo v eno in dih začnemo z vdihom v trebuh, nato ga razširimo še na pljuča in pljučne vršičke, ob čemer upoštevamo zakonitosti posamezne faze.

Dihalne vaje

Za izboljšanje dihanja ter z njim tudi našega fizičnega, psihičnega in mentalnega telesa lahko posežemo po dodatnih vrsti dihalnih vaj ali tehnik, ki jih izvajamo po potrebi in s tem krepimo svoje telo ter zavestno nadziramo dihanje. Že 10 minut na dan lahko naredi čudeže.

Kako izvajati dihalne vaje?

 • Dihalne vaje vedno izvajamo po taktu, zato ob njih štejemo. Indijski jogiji priporočajo, da sledimo taktu srca.
 • Pred začetkom vsake faze dihalne vaje najprej globoko izdihnemo, šele nato sledi vdih.
 • Vedno uporabljamo popolno jogijsko dihanje.
 • Začnemo s 3 ponovitvami in stopnjujemo do 10 minut.

Dihaj z mano

Ker se na portalu Svetloba.si zavedamo pomembnosti diha, smo pripravili brezplačen pripomoček DIHAJ Z MANO, ki je namenjen vsem, ki si želijo pravilno in zavestno dihati. Omogoča ti, da si nastaviš poljubno kombinacijo diha in tako izvajaš katerokoli dihalno vajo, ki si jo želiš. 

Odpri aplikacijo DIHAJ Z MANO  


Kumbak – popolno jogijsko dihanje z zadrževanjem diha

Zdaj ko obvladate popolno jogijsko dihanje, lahko preidete na novo raven dihanja, to je kumbak. Izvaja se popolnoma enako kot popolno jogijsko dihanje, le da mu dodamo še zadrževanje diha.

 • Vdihujemo skozi nos kot pri jogijskem dihanju (trebušno, srednje in zgornje dihanje).
 • Zadržimo dih 8–32 sekund (za začetek največ 8, nato podaljšujemo, dokler ne pridemo do 32).
 • Nato izdihnemo kot pri popolnem jogijskem dihanju.
 • Ritem: 8-8/32-8.

Pomirja živčni sistem, upočasnjuje delovanje srca in ga zavestno uravnava, če ne deluje pravilno.

Uddžajji

 • Zavest usmerimo na ščitnico.
 • Vdihnemo skozi nos kot pri popolnem jogijskem vdihu, vdih traja 8 srčnih utripov.
 • Zadržimo dih 8 srčnih udarcev.
 • Izdihnemo kot pri jogijskem dihanju, le da štejemo do 16 srčnih udarcev.

Poveča sposobnost izločevalnih žlez, spodbuja umske sposobnosti ter zvišuje tlak in poveča delovanje ščitnice, zato ga ne priporočamo ljudem, ki imajo težave z visokim krvnim tlakom in ščitnico.

Ritem: 8-8-16

Kapalbhati

 • Osredotočimo se na notranjost nosu in preverimo prehodnost nosnih poti.
 • Izdihujemo hitro in nenadno, z močnimi izdihi in močnimi stiski trebušnih mišic.
 • Osredotočamo se le na hiter izdih, kot da bi želeli ožeti brisačo v sebi. Izdihnemo popolno.
 • Vdihu ne namenjamo pozornosti, zgodi se samodejno. Je kratek. Ne zadržujemo diha.

Kapalbhati spada med vaje, ki so najbolj koristne za pljuča, izpiha bacile in krepi žleze nosu.

Sukh purvak – izmenično dihanje

Izjemno močna vaja, ponovi se največ 3x! Ta dihalna vaja prav tako prinaša v naše telo ravnovesje, poveže desno in levo možgansko hemisfero ter s tem umiri naš um. Priporočamo jo namesto jutranje kavice: vlila vam bo potrebno energijo in fokus za prihajajoči dan. Krepi budnost posameznika, zato je ena najpomembnejših vaj duhovne joge.

 • Po močnem izdihu z desnim palcem zapremo desno nosnico in vdihnemo skozi levo nosnico, vdih traja 4 utripe srca.
 • Dih zadržimo za 16 utripov srca.
 • Nato spustimo desno nosnico in kazalec položimo na levo nosnico.
 • Izdihujemo 8 utripov srca.
 • Prsti ostanejo tam, kjer so, vdihujemo skozi desno nosnico 4 utripe srca, zadržimo dih 16 utripov srca.
 • Prste zamenjamo, zamašimo desno nosnico in izdihnemo skozi levo 8 utripov srca.
 • Nato ponovimo celoten postopek še največ 2x.

Ritem: 4-16-8

Očiščujoče dihanje

Pri očiščujočem dihanju se iz krvi in pljuč izločijo strupi, odpravijo se kronične bolezni in okrepi se imunski sistem. Poleg tega takšno dihanje odpravlja glavobol ter pospešuje okrevanje v času nahoda in gripe.

 • Stojimo razkoračeno.
 • Vdihnemo skozi nos kot pri popolnem jogijskem dihanju.
 • Ko pljuča popolnoma napolnimo, izdihnemo, ne da bi dih zadrževali. Ko iztisnemo ves zrak, ne vdihnemo ponovno, temveč s kratkimi izpihi nežno poskusimo iztisniti še preostali zrak.

Dihanje za krepitev živcev

 • Stojimo razkoračeno.
 • Med vdihom dvignemo obe roki z dlanmi navzgor do višine ramen.
 • Nato dlani stisnemo v pesti in jih ob zadržanem dihu pritegnemo proti rami močno, kot da bi nanje delovala močna protisila. To ponovimo še 2x.
 • Ob izdihu roke sprostimo in jih spustimo, nato se še sami nagnemo naprej in počivamo.

Ritem: 8-16-8

HA dihanje

Temeljito čiščenje. Priporoča se vsem po stiku z ljudmi, ki so težki oz. obremenjeni s slabimi lastnostmi, saj varuje pred tujimi vplivi in krepi duševno zdravje.

 • Stojimo razkoračeno.
 • Vdihnemo kot pri popolnem jogijskem dihu in ob tem dvignemo roke nad glavo.
 • Izdihnemo sunkovito in se ob tem spustimo v predklon ali le spustimo roke (odvisno od naše sposobnosti) enako sunkovito, kot izdihnemo. Ob izdihu močno izpustimo zvok HA.

Sama Vritti ali 'enakomerno dihanje'

To dihanje spodbuja ravnovesje v telesu, pomirja živčni sistem in zmanjšuje stres. Najbolj ga priporočamo zvečer, tik pred spanjem.

 • Vdihnemo (popolno jogijsko dihanje) in med vdihovanjem štejemo do 4.
 • Nato izdihnemo in med izdihovanjem znova štejemo do 4.
 • Ponavljamo 10 minut.

Ritem: 4-4

Povezani dihi – rebirthing

Povezani dihi izvirajo iz krija joge, od 70. let pa jih bolj množično poznamo iz duhovne prakse rebirthing, saj so osnova za izvajanje te tehnike.

Povezani dihi sproščajo potlačena čustva, spodbujajo globoko sprostitev, zdravijo posttravmatičen stres, lajšajo bolečino, slabost in utrujenost. V svetu jih aktivno uporabljajo pri lajšanju bolečin pacientov z rakom ter pri procesu rojevanja. Uporabljajo se tudi v tantri.

Preprosto povedano so povezani dihi tisto dihanje, pri katerem ni premora med vdihom in izdihom. Vdih se nemoteno nadaljuje v izdih in obratno. Gre za neprekinjeno zavestno dihanje, tj. brez ustavljanja ali motenj. Diha se izključno skozi usta.

Tako dihamo takrat, ko povežemo vdih in izdih, ne da bi se vmes ustavili. Vdih je aktiven, izdih je popolnoma sproščen.

 • Sprostite se.
 • Vdihnite zavestno in globoko skozi usta, popolno jogijsko.
 • Takoj po vzdihu izdihnite popolnoma.
 • Znova sledi vdih …

Strokovnjaki priporočajo, da povezane dihe izvajamo po naslednji formuli: 10 + 10 + (10 × 2).

Deset minut povezanega dihanja zjutraj, 10 minut zvečer in čez dan 10-krat po 2 minuti, kadarkoli se na to spomnimo.

Izvedi izbrano dihalno tehniko z brezplačno aplikacijo, ki smo ti jo pripravili!

Odpri aplikacijo DIHAJ Z MANO  

 

Povzeto po: Yesudian, Selvarajan: Joga za zdravje, Aura, Ljubljana 2004

 

PRIJAVI SE  
Nalagam...