Jana Pristovšek

Komu se da... (4)

30. december 2013    345 ogledov

Ženska in moški, jin in jang, črno in belo, vse ali nič.

Med prepirom in pogovorom  je velika razlika. Prepir ni namenjen rešitvi nekega problema, prepir je namenjen temu, da nekoga podredimo, da ga prizadenemo, da ga dotolčemo in na silo nekaj dobimo. Prepir je namenjen temu, da nad nekom stresemo stvari, ki nas tiščijo, ki pritiskajo, ki nam ne dajo dihati. V prepiru želimo zmagati, drugače se bomo še slabše počutili. In v ljubezni in vojni so dovoljena vsa sredstva. Začnemo relativno nedolžno, nasprotna stran odgovori, ker se počuti napadeno. Malo močneje, z nezavedno željo po zmagi, HALO!!!, uporabimo močnejše besede in nasprotna stran še močnejše, pride do žalitev, poniževanja, razvrednotenja in če imamo srečo, pride na koncu le do loputanja vrat, tišine in neskončne bolečine, če nismo že tako otopeli, da nam je vseeno... Čez čas pride do opravičevanja, oprosti, nisem tako mislil/a. Škoda je storjena. V srcu, v duši je brazgotina, ki ostaja in ko je teh brazgotin preveč, ostane premalo prostora za ljubezen. Na brazgotini ljubezen ne biva.

Prepir je čiščenje notranjosti, rezultat pa je cunami, ki opustoši lepo obalo. Ali to želimo? NE, NE in NE. "Ampak kaj, ko si ne morem pomagati in kar izbruhnem... Saj se zadržujem, ampak vedno se ne morem... Vem, da sem brezveze odreagirala..." so odgovori, ki jih navadno dobim. Koliko se poznamo? Koliko vemo, kaj se dogaja v naši notranjosti? Kaj nas v resnici moti? Kako to prav povedati?

Ženske uporabljamo 4 besede:"VEDNO moram VSE sama, ti NIKOLI NIČ ne narediš." :)

VEDNO - NIKOLI

VSE - NIČ

Že zaradi teh štirih besed se lahko super zataknemo. Seveda ne mislimo dobesedno, včasih je že kaj naredil, povedati želimo, da je breme na nas preveliko. Bodimo preudarne in pomislimo, kaj rečemo in osredotočimo se na to, kaj nam partner SPOROČA in ne kaj je REKEL. Dobra tehnika je to, če stavek, ki ga je izrekel ponovimo in vprašamo, če je tako mislil in če potrdi, povemo svoj vidik. In tako počasi naprej, ob težkih temah z veliko dihanja :), strpnosti, razumevanja, včasih potrebujemo malo odmora, da lahko nadaljujemo... Povejmo, kako se ob njegovih besedah, dejanjih počutimo, govorimo o sebi, ne o tem kaj je in česa ni, ker je vse to povzroči obrambo.... Izgleda relativno preprosto, a ni. Težko je spremeniti vzorce reagiranja, ki smo jih navajeni, težko je nadzorovati čustva, da ne nadzorujejo čustva nas, težko je slišati vse in ne samo del. Tudi tujega jezika se ne naučimo v eni lekciji, tako se tudi reševanja problemov ne naučimo z enim pogovorom. Se pa splača, vadite, odprite se, spoznavajte sebe in imejte se radi :)

Še končno vprašanje:
Zakaj jaz? 
Zakaj ravno jaz?
Tokrat malo drugače:
Ne vi, ampak VIDVA. 
OBA. 
Eden ne more storiti ničesar.

Vir: www.studio-heliantha.si
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...