Darja Sekulič

Odnos starši-otrok

18. april 2014    7558 ogledov

Dragi starši in vsi tisti, ki nameravate to postati. Odločila sem se napisati nekaj vrstic o odnosu staršev do svojih otrok. Skozi svoje delo, delavnice in individualna zdravljenja sem spoznala, koliko nezavednih napak starši naredijo v vzgoji.

Otrok je duša, ki vas je izbrala in prišla k vam kot velik blagoslov

Da, blagoslov! To niso igrače, niso majhna bitja, ki nič ne razumejo, niso naša lastnina ali nekaj, kar pač moramo vsi imeti. Otrok je velika odgovornost. To so čiste, intuitivne duše ljubezni, mali 'računalniki', ki pridno shranjujejo in vsrkavajo vase vsako našo besedo, vsak korak, vsako misel in čustvo. Vse, kar mi počnemo, kar čutimo, oni absorbirajo.

Ljubezen zanje ni nekaj samoumevnega, nekaj, kar pač je

Saj itak ve, da ga imam rad/-a, ker sem njegova mama ali oče. Ne, pa ni tako. Otroci, prav tako kot vsi odrasli, potrebujejo veliko telesnega stika, potrebujejo telesno ljubezen in občutek, da so ljubljeni. Dajanje in sprejemanje nesebične ljubezni polni srčno čakro, daje občutek varnosti, pripadnosti in krepi otrokovo samozavest, kar se kasneje kaže v njegovem življenju.

Kako umirimo otroka, ki trmari ali histerično joče?

Takrat ko najbolj trmari, ga primite v naročje, nežno ga stisnite k sebi in počakajte, da se umiri. Brez kaznovanja, brez kričanja in brez jeze. Ne terorizirajte jih! Ne tepite jih! Ne kričite nanje! Ne stresajte svoje slabe volje nanje! Vse to pusti HUDE čustvene posledice. Otrok s trmo izraža svojo stisko. In mogoče je njegov izbruh izraz vaše stiske. Kajti otrok shranjuje in vsrkave vase vse, še najbolj pa vaša čustva. In če ta niso sama čista ljubezen? Pomislite, kako se on počuti s celim kaosom vaših čustev v svojem majhnem nežnem telesu. Grozno!

Otrok je vaše ogledalo

V njem vidite, kaj morate pri sebi razrešiti oz. preobraziti. Ne skoparite z ljubeznijo, dajte jo takrat, ko bi najraje zakričali, ko vam dvigne zadnji živec in vas sprovocira. Predihajte, sprostite notranjo napetost in namesto z agresivnostjo umirite otroka z ljubeznijo. To dela čudeže pri obeh. Vi boste umirjeni in sčasoma bodo izbruhi trme izpuhteli. Zmeraj naredite to, kar bi sami želeli prejeti od drugih. Vsako pomanjkanje ljubezni v otroštvu povzroči duševno stisko pri odrasli osebi, ki se kasneje kaže na vseh njenih življenjskih področjih. Zato poskrbite, da vaš otrok zraste v srečno, samozavestno, ljubečo odraslo osebo. Prekinite stare vzorce vzgoje svojih staršev, bodite VI prvi v svoji družinski liniji, ki bo vzgajal otroka v duhu ljubezni, razumevanja, prijateljstva, in to bo spontano preneseno na vse nasledneje generacije.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...