Nina Medved

Aromatični mediteran

piše: Nina Medved
3. junij 2014    527 ogledov

Lavandin (Lavandula x intermedia)

Na hrvaških otokih ne uspeva sivka (Lavandula angustifolia), temveč lavandin, ki je križanec med dvema vrstama sivke (Lavandula angustifolia in Lavandula latifolia). Domačini mu pravijo tudi budrovka. Lavandin se od sivke razlikuje po svoji kemični sestavi in potemtakem tudi po delovanju. Vsbuje več kafre in 1,8-cineola, zato je učinkovit pri bolečinah v mišicah, prehladih, kot zaščita pred insekti in pri aknah.

Smilj (Helichrysum italicum)

Med vsemi čudeži narave bi težko našli sestavino, ki bi bila bolj učinkovita pri zdravljenju ran in brazgotin ter blaženju gub. Posebej učinkovito za ta namen je v sinergiji z oljem šikovim plodov. Eterično olje smilja pospešuje razstrupljenje telesa, saj čisti kri in obnavlja jetra.

Žajbelj (Salvia officinalis)

Ker je eterično olje žajblja zaradi vsebnosti tujona nevrotoksično, se v aromaterapiji uporablja le pod nadzorom strokovnjaka. Znano je izjemno delovanje na rodila, saj imitira estrogen in uravnava menstruacijo. V ta namen lahko namesto žajblja uporabite eterično olje muškatne kadulje (Salvia sclarea), ki je povsem varna. Eterično olje žajblja lahko uporabite v razpršilu za prostor, za čiščenje negativnih energij.

Obmorski bor (Pinus Pinaster)

Eterično olje pomaga pri stresu in izgorelosti, saj nas pomirja in nam daje energijo. Odličen je tudi pri težavah z dihali in blaži kašelj. Uporabite ga v masažnem olju za artitis in bolečine v mišicah.

Cipresa (Cupressus sempervirens)

Cipresa ima močno adstringentno delovanje (oži tkivo), zato je odlična za zdravljenje krčnih žil, hemeroidov in edemov. Uravnava menstruacijo, deodorira in pomaga pri mastni koži. Na duhovnem nivoju nam pomaga v času sprememb in nas uči prepuščati se toku življenja.

Vzemite si čas in opazujte rastline. Kako dišijo, kako rastejo, katere živali jih obletavajo? Poduhajte rastlino ... Na ta način boste zbrali veliko informacij o eteričnem olju.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...