Ozemljitev

Kako do kvalitetnega spanca?

piŔe: Ozemljitev
23. junij 2014    1285 ogledov

Kvaliteten spanec je nujen za popolno regeneracijo naŔega telesa. Žal pa je nespečnost stanje, ki je vedno bolj v porastu v modernem času.Vendar pomanjkanje spanca ne vodi le k preveliki utrujenosti čez dan, temveč vpliva tudi na naŔe celotno zdravje, funcioniranje naŔih hormonov in imunskega sistema. V zadnjem desetletju je bilo opravljenih mnogo raziskav na temo kvalitetnega spanja in nespečnosti.

Tukaj je nekaj nasvetov kako izboljŔati kvaliteto svojega spanca ter se izogniti nespečnosti.

Količina spanja ā€“ več, ni nujno boljÅ”e

Ste kdaj spali več kakor 12 ur in se zbudili popolnoma utrujeni? Se vam je kdaj zgodilo, da ste se zbudili zgodaj zjutraj in nato zadremali Å”e za kakÅ”ni dve urci ter se Å”e težje zbudili? To je se velikokrat zgodi zaradi preobilice spanja. Človek na dan potrebuje med 7 in 8 ur spanja za popolno regeneracijo svojega telesa. Ne manj, ne več. Zmotno je tudi miÅ”ljenje, da lahko spanec nadoknadimo. To se preprosto ne da.

Redna spalna rutina

Čeprav živimo v stresnem času, kjer ni nikoli dovolj ur se moramo disciplinirati in uvesti spalno rutino. To pomeni, da vsak dan oddidemo v posteljo ter se zbudimo ob približno istem času. Najbolj idealen čas za spanje je med 10 in pol 12 uro zvečer. Če oddidemo spat po tej uri, bomo zaspali težje, pogosteje se bomo prebujali in svojemu telesu ne bomo omogočili idealnih pogojev za obnovo naÅ”ih hormonov. NajprimernejÅ”i čas za zbujanje je med 6 in pol 8 uro zjutraj.

Ne sramujte se popoldanskega počitka

Ni brez razloga, da v latino državah poznajo siesto (popoldanski počitek). Če ste kdaj spoznali kakÅ”nega latinoameričana boste vedeli, da je to redna praksa, zaradi katere si spočijejo po kosilu in si naberejo novih moči za popoldanske aktivnosti. Popoldanski počitek ne bi smel trajati več kakor pol ure.

Naravno regulirajte svoj spalni cikel

Melatonin je glavni hormon, ki nadzira spanje, njegova proizvodnja pa je odvisna predvsem od svetlobe. To se zgodi načeloma naravno, saj tema (noč) naravno umirja telo. Vendar lahko dandanes mnogo stvari vpliva na proizvodnjo melatonina, ne le svetloba: preživljanje dni ob umetni svetlobi, močne luči ponoči, EM sevanjeā€¦

Naravno lahko regulirate cikel tako: Čez dan se izpostavite dnevni svetlobi (odstranite sončna očala, veliko časa preživite zunaj, ā€¦) čez noč pa se zavijete v trdno temo (izklopite vse naprave z lučkami, ne berite napete literature, ne glejte televizije ali računalnika vsaj 1 uro pred spanjem, izognite se močni svetlobi in si ustvarite zatemnjeno romantično svetlobo). Spite v popolni temi!

Ustvarite si sproŔčujočo večerno rutino

Vsaj 1 uro pred spanjem ne glejte televizije ali ne delajte na računalniku. Vzemite si eno uro le zase in za svojega partnerja.

UtiŔajte hrup okoli sebe, prižgite si glasbo, ki vas pomirja.

Prezračite spalnico in jo ohladite. Vmes si privoŔčite toplo kopel ali vroč tuŔ. Kratek tuŔ ali topla kopel vas bosta tik pred spanjem pogrela ter hkrati poskrbela, da se bo vaŔe telo umirilo in nato primerno ohladilo ter sprostilo.

Pred spanjem se sprostite z branjem lahke literature, takŔne ki vas pomirja. PiŔete lahko tudi dnevnik v katerem predvsem izrazite hvaležnost za vse kar ste doživeli.

VaŔa rutina naj vključuje tudi globoko trebuŔno dihanje. Idealno bi bilo tudi, da ga pospremite z zvoki tradicionalne kitajske medicine.

Čemu se izogniti pred spanjem?

  • Gledanju televizije.
  • Alkoholu.
  • Obilnih obrokov.
  • Kofeina.
  • Kajenja.
  • Pitju prevelike količine tekočin.

Kaj naredite če vas pograbi lakota?

Ne skuÅ”ajte potlačiti lakote ali jo nadomestiti z vodo. Pojejte raje nekaj beljakovinskega kot na primer dober jogurt, polnozrnate kosmičeā€¦

Telovadba in nespečnost

Za boljŔi spanec se svetuje vsaj 20-30 min aktivne telesne vadbe na dan, vseeno kdaj, razen ob večerih ni priporočljiva, saj intenzivna vadba dvigne temparaturo telesa, česar pa ne želimo pred spanjem.

Nespečnost in ozemljitev

Veliko nas je seznanjenih z izsledki raziskav, ki so nas podučile, da moramo spati v trdni temi, da pred spanjem ne smemo obilno jesti in telovaditi, vendar pa se o zadnjih raziskavah na področju nespečnosti sploh ne govori, to je o ozemljitvi.

Da, pravilno ste prebrali, ozemljitev. To je preprosto povedano stik z Zemljino povrŔino ob katerem se znanstveno dokazano zniža napetost v naŔem telesu in izenači energije, kar omogoča da se telo začne celiti in delovati normalno.

Samo pomislite, kako so ljudje živeli pred začetkom velikega napredka, preden so se pojavile kronične bolezni, kronične bolečine in sodobne bolezni? Hodili so bosi in spali na naravnih tleh, povezani z Zemljo..

Šele, ko smo ljudje opustili spanje na tleh Zemlje so se pojavila kronična vnetja, bolezni srca in ožilja ter nespečnost.

Na srečo se ni težko ozemljiti. Samo stopimo na travo ali v morje in smo ozemljeni. Zato se tudi tako bolje počutimo, ko smo na morju, saj smo ves čas ozemljeni. Ne sprosti nas dopust, sprosti nas Zemlja in samo dejstvo, da smo ozemljeni.

Seveda dandanes nihče ne bo spal na tleh, sploh ne pozimi. Na srečo imamo na voljo najrazličnejŔe izdelke (ozemljitvene rjuhe), ki nam omogočajo ozemljitev kar v osrčju naŔega doma.

Želim vam obilo mirnih noči, polnimi kvalitenega spanca in regeneracije! <3

Ozemljitvene rjuhe najdete po promocijski ceni tukajĀ»

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...