Renata Novak

Tudi moški imajo hrbtenico kajne?

piše: Renata Novak
22. september 2014    196 ogledov

Velikokrat naletim na različne debate in mnenja, predvsem moških, ki ob besedi pilates, skomignejo z rameni. Večina njih poda še svoje mnenje, ki se nekako sliši takole »to je nekaj za ženske«.  Ob takih komentarjih in mnenjih, dostikrat pogledam njihovo držo in hrbtenico in vsi brez izjeme, so precej »puklaste« drže, mnogi od njih z vidno neaktivnim telesom.

Dragi moji moški, vaše žene oz. partnerke hodijo na pilates zato, ker se zelo dobro zavedajo, da je to odlična vadba za njihovo hrbtenico, da ne govorim o vseh pozitivnih  učinkih krepitve globokih notranjih mišic, z največjimi vidnimi učinki na mišicah medeničnega dna. One se zelo dobro zavedajo kaj vse te mišice pomenijo v obdobju ko se naše telo začne starati in kako lahko preventivno delujemo in si olajšamo in naredimo lepo, vitalno in aktivno starost. Stari ste toliko kot je stara vaša hrbtenica. Moški, za razliko od svojih boljših polovic, se očitno ne starate, predvsem pa o tem ne razmišljate, dokler se ne pojavijo prvi problemi. Raziskave kažejo, da 90% ljudi pri 40. letu trpi za bolečinami v križu. To je alarm. V današnjem načinu življenja in dela, vse preveč presedimo in seveda s tem ne vplivamo dobro na svojo hrbtenico. Naša hrbtenica ni narejena za tako dolgotrajno sedenje. Pa vendar, ker dandanes v službah preživimo večino svojega dneva, drugače pač ne gre. Še en razlog več, da po službi poskrbimo za svoje telo. Hrbtenica sama po sebi ne more stati pokonci, podpirajo jo mišice. Če ne krepimo mišic, se hrbtenica počasi začne sesedati. Zelo poenostavljeno povedano sicer, pa vendar nekako v to smer gre. Za krepitev mišic ni nikoli prepozno, v kolikor ni poškodovana živčna povezava med njimi.

In če se vrnem na naše predrage moške, kaj hitro ugotovim, da če že so športno aktivni, so to športi, ki so po večini za krepitev kardiovaskularnega sistema ali za krepitev mišic (beri fitness varianta). Malo jih je takih, ki se zavedajo, da s krepitvijo globokih mišic (trebušnih in hrbtnih), lahko imajo boljše rezultate in učinke tudi na vseh drugih športih, saj je izkoristek in uporaba vseh drugih mišic bolj optimalna. Še bolj pomembno pa je to, da znajo varovati svojo hrbtenico. To pomeni, da je manjša možnost poškodb. Pilates se priporoča kot vzporedna vadba pri vseh športih, ki jih trenirate.
Večina vas moški, ki samo ob misli na pilates zamahnete z roko, se namreč tudi prepogniti ne more. Mnogi od vas si ne zmorete niti čevljev zavezati , skoraj večina pa se vas zjutraj komajda vstane iz postelje brez bolečin v križu. Da o sedenju s poravnano hrbtenico sploh ne govorim. »Puklji«, ki jih delate pri vsem zgoraj naštetem gibanju, bi lahko bili za v album posebne zbirke vaše drže.

Dragi moški, lepo je videti vaše natrenirane mišice in le naprej nam lepšajte pogled z njimi. A se obenem zavedajte, da krepite samo velike površinske mišice, ki so očem vidne. Verjetno se niti ne zavedate, da imate tudi notranje globoke mišice, ki so center vašega telesa. Vaše žene in partnerke so tukaj veliko bolj modre. Znajo prepoznati kaj dejansko je pomembno (notranjost in ne zunanjost – velja še za kakšen drug primerJ).

In na koncu se potem po vseh teh strašnih debatah lahko samo še vprašam: » Ali moški nimate hrbtenice?«. Na vprašanje si lahko odgovorite sami.
   

Vir: www.spremeni.se
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...