Renata Novak

Kako se soočati z nenadnimi spremembami v življenju?

piše: Renata Novak
29. september 2014    297 ogledov

S kakšno spremembo se v tem trenutku soočate v življenju? Z neprijetnim telefonskim klicem? Neprijetno novico? Mogoče napredovanjem v službi ali prošnjo za poroko?

Karkoli nepričakovanega se vam v življenju zgodi, je pomembno, da se zavedate svojih psihičnih in fizičnih potreb. Spremembe (tudi če so pozitivne) so lahko izredno zahtevne in velike. Velikokrat ne vemo, kateri je naslednji korak, ki naj bi ga naredili.

Spodaj vam navajam pet stvari, na katere ne pozabite v času soočanja s spremembami.

1. Redno si vzemite čas in se vprašajte, kako se počutite, fizično in psihično.

Ko se soočamo z velikimi, sploh nenadnimi spremembami, se pogosto počutimo otrple, apatične in otopele. S tem se želimo zaščititi pred bolečino in stresom. To je tudi naravna reakcija našega telesa. Po prvem šoku se običajno začnemo spraševati, kako naprej, kaj je naslednji korak. Takrat se ne pozabite vprašati: Kako se počutim?

Ko lahko opredelite, kako se počutite v svojem fizičnem telesu in kakšno je vaše psihično počutje, lahko bolje razumete, kaj sledi. Mogoče ste pred veliko odločitvijo. Mogoče boste ugotovili, da že ves dan niste nič jedli, ali pa boste začutili, da je vaše telo zakrčeno in da bi vam koristilo nekaj raztezalnih vaj.

Ne glede na to, kaj je, vas bo vaše počutje vodilo skozi prehodno obdobje in vam narekovalo naslednji korak.

2. Negujte svoje telo in dušo.

In s tem ne mislim samo s hrano. Če v tem obdobju potrebujete nekaj tolažilne hrane za svojo dušo, je to popolnoma sprejemljivo. Obstajajo pa tudi drugi načini za negovanje samih sebe.

Potrebujete tudi sonce. Potrebujete nežno gibanje, kot je pilates ali joga, plavanje ali sprehod. Lahko potrebujete nežno glasbo ali samo vodo. Sveže cvetje, nekaj kapljic olja v vaši kopeli ali meditacijo.

3. Pripravite svoj um s spanjem in sproščanjem.

Ne morem dovolj poudariti pomembnosti rednega spanja. Tudi dnevni počitek je lahko zelo dobrodošel, saj lahko v miru razmišljamo in tehtamo misli in mnenja, ki nas spremljajo v prehodnem obdobju. Zelo priporočljiva sta tudi branje knjig za osebnostno rast in meditacija.

Med sproščanje spada tudi nežno raztegovanje telesa ali sproščanje glave in telesa s tehniko Access bars. Vse to lahko igra pomembno in veliko vlogo na vaši poti sprememb.

4. Pomagajte si s podporo svojih najbližjih!

Aktivirajte prijatelje. Vpokličite družino. Objemite hišnega ljubljenčka. V podporo svoje okolice ste vložili veliko časa. Ljudje in živali okoli vas vas imajo radi in vam bodo pomagali. Želijo vam biti v podporo in vas spremljati skozi obdobje sprememb.

Zdaj je pravi čas, da okolico prosite za pomoč, ne glede na to, ali je to kava s prijateljem, telefonski klic z mamo ali samo pogovor prek računalnika. Ljudje ne vedo, da potrebujete pomoč, dokler zanjo ne prosite.

5. Dovolite si sprejeti spremembo.

Edina stalnica v življenju so spremembe. In niso vedno slabe, so tudi dobre. Naravno se ljudje spremembam upiramo, saj ne vemo, kaj nas čaka. In nanje nimamo vedno vpliva. Ker smo ljudje radi v okolju, kjer se počutimo varne, je sprememba nekaj, kar nas lahko spravi v strah, saj ne vemo, kaj pričakovati.  

S spremembami se soočajte počasi, vzemite si čas zase in za svoje počutje. Naj bo čim bolj lahkotno in veličastno. Ko boste v popolnosti sprejeli nove okoliščine, lahko bolj jasno ocenite in pretehtate svoje možnosti. V nobenem primeru pa NE POZABITE NASE IN SE POSTAVITE NA PRVO MESTO. Srečno!

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...