Renata Novak

Spet mi je padel 'cuker', tebi tudi?

piše: Renata Novak
27. oktober 2014    427 ogledov

Zagotovo ti je poznan občutek, ko ti pade 'cuker', kajne? In potem samo iščeš po hladilniku in po vseh možnih omarah, kaj bi potešilo tvoj inzulin.

Danes ni več nobeno odkritje, da je sladkor odgovoren za vrsto težav v našem organizmu, npr. za  diabetes, debelost, kardiovaskularne bolezni  in ne nazadnje tudi raka

Vsekakor to pomeni, da moramo bolj skrbno izbirati hrano, predvsem pa skrbnost uvesti pri branju deklaracij med nakupovanjem hrane. Vrsta živil namreč vsebuje ogromne količine sladkorja, ki pa, kot je znano, ob rednem uživanju povzroči odvisnost, nič drugače kot drugi opiati.

V nadaljevanju vam navajam pet nasvetov, ki vam bodo pomagali izločiti sladkor iz prehrane.

1. Vaš zajtrk naj bo bogat z beljakovinami

Če svoj dan začnete z večjo količino beljakovin (15–20 g), vam te pomagajo ohranjati stabilno raven krvnega sladkorja ves dan. Napadom sladkorja se veliko lažje uprete, če imate ves dan stabilno raven sladkorja v krvi in vam ne skače iz ene skrajnosti v drugo. Za zajtrk lahko pojeste jajca ali pa svojemu jutranjemu smoothieju dodate beljakovine v prahu.

2. Prigrizki zdravih maščob

Maščobe vam pomagajo vzdrževati občutek sitosti in tako zmanjšujejo možnost, da boste segli po sladkarijah. Seveda niso vse maščobe dobre. Dober vir maščobe je kokosovo olje, saj ga telo ne shranjuje v obliki maščobe, ampak ga uporabi za energijo. Čajna žlička kakovostnega kokosovega olja vas bo zagotovo nasitila. Za malico si lahko privoščite tudi avokado, ki vas bo nasitil, obenem pa vašemu telesu priskrbel neprecenljiv vir dobrih maščob.

3. Izločite umetna sladila

Čeprav so umetna sladila brez kalorij, lahko dvignejo vašo raven sladkorja v krvi. Uživanje brezkaloričnih umetnih sladil zmanjša raven dopamina v možganih, kar v telesu povzroči veliko željo po sladkorju, ki bo zvišal raven dopamina v možganih. Izognite se temu začaranemu krogu in ne uporabljajte umetnih sladil. Namesto tega lahko uporabite t. i. zdrava sladila, kot so meskvit, jakon, lukuma, kokosov sladkor ipd. Ti imajo tako nizek glikemični indeks, da vašega inzulina ne bodo vznemirili.

4. Zagotovite svojemu telesu najmanj 8 ur spanja na noč

Dva hormona, ki sta tesno povezana z občutkom lakote, sta leptin in grelin. Grelin spodbudi občutek lakote, medtem ko je leptin odgovoren za občutek sitosti. S pomanjkanjem spanja se zmanjša proizvodnja leptina in poveča proizvodnja grelina, kar povzroči povečano lakoto v telesu in s tem večjo možnost, da boste segli po sladkorju.

5. Jedi sladkajte s cimetom

Naš okus je naravno nagnjen k sladkim jedem, vendar obstajajo naravne sestavine, ki bodo zagotovile sladkost, ne da bi jedem v resnici dodajali sladkor. Odličen za kavo, pecivo ali kot dodatek smoothijem je cimet. Ne le da jedem pričara odličen in sladek okus, samo pol žličke na dan cimeta celo znižuje sladkor v krvi, trigliceride in holesterol LDL. 

Vsekakor pa se ne odrecite popolnoma sladkemu, le čokolado iz trgovine zamenjajte s katero od presnih sladic, ki si jih pripravite sami, recimo presno nutelo.

Boste poskusili?

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...