Renata Novak

Ali sprejmeš izziv?

piše: Renata Novak
3. november 2014    66 ogledov

Zima se bliža in s tem tudi možnost prehladov, gripe in drugih infekcij. Kateri svet si boste izbrali letos? Svet, v katerem so prehladi in gripe, ali svet, v katerem tega ni? Svet, v katerem ni prehladov in gripe, si izberemo sami. Izberemo ga tako, da preprosto ne dajemo in ne usmerjamo svoje energije v pojav, ki ga v svojem življenju ne želimo. Pozornost raje usmerite na dogodke ali stvari, ki jih v svojem življenju želite. In vem, da je to izziv, saj je izredno težko nepretrgoma razmišljati o tistem, kar je drugačno od pojavnosti, v kateri smo.

Ko svet, v katerem si želite biti, zares začutite znotraj svojega telesa, iz srca, počasi pride in ga začnete živeti. Svet, ki si ga želite, morate vonjati, okušati in živeti, in potem pride.

Za trenutke, ko boste malo pozornosti še vedno usmerjali k pogovorom o prehladih in gripi, pa vam podajam nasvete, ki vas bodo gripe vseeno obvarovali:

1. RAZKISAJTE TELO

Prehladi in virus gripe imajo radi zatohla, zakisana telesa, utrujena od ponočevanja in stresa. Telesu privoščite vsaj sedem do osem ur spanja, saj kronična neprespanost oslabi imunski sistem. Na padec imunskega sistema prav tako močno vpliva stres, zato je pomembno, da uživate življenje, se zabavate in si vzamete čas zase.

2. REDNO SE GIBAJTE

Pesem o redni vadbi in gibanju ni nikoli dovolj izpeta. Redno gibanje ne poskrbi le za lepo postavo, temveč tudi krepi imunski sistem, povečuje kakovost spanja in vaše telo naredi močnejše. Najdite vsak dan čas vsaj za sprehod.

3. UŽIVAJTE POLNOVREDNO HRANO

Pazite, da bo na vašem krožniku dovolj sadja in zelenjave ter kakovostnih beljakovin, stročnic, polnovrednih žit, oreškov, semen in maščobnih kislin omega 3. V dneh, ko ste bolj obremenjeni, vam lahko poleg uravnotežene prehrane na pomoč priskočijo superživila, kot so jagode goji, jagode inka, spirulina, ječmenova trava, alge, koprive, aloja, matični mleček, maca, semena chia, konoplja, medicinske gobe … Vsa omenjena imajo namreč to lastnost, da vas oskrbijo s stotinami dragocenih snovi, sproti pa še poberejo smeti in zaženejo procese obnove na vseh ravneh.

4. ZMANJŠAJTE VNOS SLADKORJA

Izogibajte se procesirani hrani, gaziranim pijačam, umetnim sladilom, rafiniranemu sladkorju. Tovrstna hrana oslabi imunski sistem.

5. JEJTE PROBIOTIKE

Osemdeset odstotkov vašega imunskega sistema 'živi' v vašem prebavnem traktu. Zato je pomembno, da ga ohranjate v dobri kondiciji. Dobri probiotiki sproti urejajo razmerje med dobrimi in potencialno nevarnimi kvasovkami, virusi, bakterijami in zajedavci. Probiotike najdete v fermentirani hrani, npr. v kefirju, kislem zelju, kombuči, misu, algah ipd.

6. SLANA VODA

Virusi vstopajo v telo skozi sluznico ust/grla in nosa, kjer se najprej namnožijo (2–3 dni), nato pa preidejo v krvni obtok. Zelo učinkovita varnostna ukrepa sta zato grgranje tople slane vode in čiščenje nosnic z vsrkavanjem prav tako tople slane vode. Sol namreč preprečuje razmnoževanje virusov.

7. PIJTE DOVOLJ VODE

Ne pozabite na dobro hidriranost. Voda pomaga pri proizvodnji limfe, ki po telesu prenaša bele krvne celice in druge celice imunskega sistema. Poleg zadostne količine vode pa spijte tudi dovolj vročih tekočin (zeleni čaj, zeliščni čaji, žitna kava, kakav …). Slednje namreč izpirajo viruse iz ustne votline v želodec, kjer ne morejo preživeti.

8. UPORABLJAJTE ZELIŠČA IN ZAČIMBE

Kuhajte s čebulo, česnom, ingverjem, črnim poprom, kajenskim poprom, karijem in kurkumo. Vsi vsebujejo snovi, ki delujejo proti virusom, glivicam, bakterijam in zajedavcem. V čebuli, česnu in čemažu je močan antibiotik alicin, ki ne deluje le proti bakterijam, temveč tudi proti virusom, glivicam in zajedavcem. Vendar pa začne alicin delovati šele po procesu fermentacije, kar pomeni, da morate najprej poskrbeti za zdravo črevesno floro.

9. POSKRBITE ZA VITAMIN D

Na kakovost delovanja imunskega sistema vpliva tudi vitamin D, ki pa nam ga v zimskem času navadno primanjkuje, ker imamo manj možnosti izpostavljanja soncu. Ko zunaj posije sonce, torej dobro premislite, kateri opravki so zares nujni in katere lahko prestavite na temnejši del dneva oziroma na kakšen oblačen dan. Dodatnega vitamina D ne uživajte v obliki sintetičnih pripravkov – veliko varnejši so naravni viri, na primer olje jeter polenovke.

10. JEJTE VEČJE KOLIČINE VITAMINA C

Najboljši viri vitamina C so agrumi, kivi, jagodičevje, paprika, papaja, brokoli, camu camu, acai, trave in alge.

Torej, kje boste na koncu sezone: med tistimi, ki živijo svoje življenje iz srca in radostno, ali med tistimi, ki se jih loteva prehlad za prehladom? Odločitev je vaša.

Vir: www.spremeni.se
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...