Miran Peterman

Šola je brez veze

10. november 2014    81 ogledov

Imate tudi vi doma navihanca ali navihanko, ki se na vse kriplje brani šole in vsega, kar je s tem povezano? Se tudi vi dnevno soočate z urami priprav in prepričevanjem, naj se mladina vendar spravi k učenju? Zveni poznano?

Če pogledamo iskreno, je šola resnično skoraj neuporabna in brez veze! No, skoraj. Večino podatkov brez težav dobimo na internetu, računalnik nam izračuna najzahtevnejše matematične operacije v delčku sekunde ... Znanje, ki ga dobivamo v šoli, je skoraj zgodovinskega pomena ali, lepo rečeno, zastarelo. Učimo se o zgodovini namesto o prihodnosti. Slovenski zaposlovalci bi še vedno želeli, da imaš diplomo oz. neki certifikat, ki pa ti v resnici prav nič ne pomaga. Potem pa gledamo primere iz tujine in tudi uspešne domače prakse, kjer ljudje ne želijo izgubljati časa s šolanjem in začnejo svoja podjetja ter postanejo resnično uspešni. Vsi drugi, ki jim uspe dokončati fakulteto ali celo doktorirati, pa veselo delajo kot uslužbenci zanje.

Vendar to ni vse in ne obupajte še z branjem. Bomo našli tudi kakšne pozitivne lastnosti. Šola je res brez veze, učenje je zastarelo, toda v tem trenutku še nimamo boljše alternative. Rešitev je, da se šole in učenja lotimo malenkost drugače. Znanje je sicer pomembno, vendar je še bolj pomembno, kako pridemo do znanja in kaj se lahko naučimo na poti.

Če se namesto na sitne učiteljice in dolgočasen pouk začnemo osredotočati na sposobnosti, ki jih lahko razvijamo v času našega šolanja, lahko postane šolanje zanimivo in celo zabavno.

Kakšne so torej koristi od šole: razvijamo svojo sposobnost koncentracije, iznajdljivosti, vztrajnosti, sposobnosti, da si postavimo cilje in jih tudi uresničimo (večina ljudi ima s tem težave vse življenje). Cilj lahko dosežemo v enem tednu ali pa v eni uri. Ko natreniramo hitrost, odločenost, vero v rezultat …, porabimo za šolo veliko manj časa, ki nam ostane za druge prijetnejše dejavnosti.

Zakaj bi naredil domačo nalogo takoj, če pa je učiteljica dala teden dni časa? Zato ker jo lahko, ker zmorem in ker sem sposoben! In ker me zanima, kako hitro jo lahko naredim! In ker vem, da tako treniram svoje sposobnosti, razvijam svoj potencial in se pripravljam, da bom v življenju dosegel vse, kar si bom zamislil. Zakaj bi si to želel? Ker želim biti uspešen! Ker želim biti bogat, imeti rezultate v življenju in uživati v najlepših stvareh na svetu.

Torej šola ni več poligon za znanje, temveč poligon za razvoj mojih sposobnosti, potenciala in vizije za življenje!

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...