Renata Novak

Jutri vas lahko ne bo več, zato ...

piše: Renata Novak
1. december 2014    299 ogledov

1.       Začnite ŽIVETI svoje življenje in ne životarite iz dneva v dan. Nehajte iskati izgovore za to, da ne uživate v življenju, in ne iščite trenutkov sreče zunaj sebe, temveč znotraj sebe. Ne začenjajte svojih stavkov s Če bi imel …, bi bil …, ker boste vedno našli nekaj, kar vam bo preprečevalo biti srečen. Znašli se boste v začaranem krogu svojega nesrečnega življenja. Ustavite se in se vprašajte: Koliko bo to, kar si želim, čez deset let v resnici pomembno?

2.       Začnite CENITI vse svoje najbližje in predvsem SEBE. Navzven izražate točno to, kar se dogaja znotraj vas. Ljubezen do samega sebe je prvi korak do resnično pristnih odnosov. Pokažite svojim najbližjim ljubezen, saj mogoče ne boste imeli več dolgo te priložnosti.

3.       Bodite HVALEŽNI za situacije, ki vam v življenju prihajajo naproti. Tudi če niso vedno takšne, kot ste si jih zamislili. Pomislite: Kaj se iz dane situacije lahko naučim? Hvaležnost izrazite vsako jutro, ker ste se zbudili. Ni nujno, da se boste jutri.

4.       Nehajte se TRPINČITI in igrati ŽRTEV ter OPUSTITE TRI NAVADE, ki jih imate:

-   Ne silite se ukvarjati s športom, če ste preutrujeni. Sama sem sicer prva, ki stoji v vrsti, ko pride do športnega udejstvovanja, vendar sem tudi prva v vrsti, ki zagovarja, da ko je telo preutrujeno, je pač preutrujeno. In to vam telo zelo dobro namigne, če ga seveda želite slišati. Zavedajte se, da se v takih trenutkih veliko hitreje zgodijo resnejše poškodbe, kot takrat, ko je telo resnično pripravljeno na vadbo. Predvsem pa najdite svoj šport, ki vam ustreza, in ne tecite recimo zato, ker to počne vsa Slovenija ali ves svet. Če ne marate teka, ga pač ne marate. Najdite gibanje, ki ustreza vašemu telesu in njegovemu ritmu.

-  Ne izogibajte se vsej t. i. slabi hrani. Medtem ko je prav, da se trudite jesti zdravo in se izogibati slabi hrani, pa je ne izločite popolnoma iz svojega jedilnika.

In zdaj nekateri, ki me poznate, verjetno že malce čudno gledate, ali ste prav prebrali. Da, prav ste prebrali. Naši možgani so namreč narejeni tako, da ko nečesa 'ne smejo', imajo še večjo željo po tem. Izogibanje slabi hrani na dolgi rok vas bo pripeljalo do tega, da se jo boste prenajedli v trenutku slabosti. Vsak izmed nas ima občasne trenutke slabosti, ko smo bolj čustveno labilni zaradi povečanega stresa ali okoliščin, in takrat obstaja velika nevarnost, da bomo segli točno po slabi hrani, ki si jo odrekamo. Temu rečem čustveno prenajedanje. Ljudje namreč zelo velikokrat jemo čustveno, in ne zaradi fizične potrebe. Verjamem, da to poznate vsi. Zato si občasno le privoščite kakšen kos pice, brez slabe vesti.

-  Ne štejte obsesivno kalorij, ki jih pojeste, in kalorij, ki jih porabite. Vse dokler boste šteli vsak grižljaj, ki ga boste pojedli in posledično šteli pokurjene kalorije pri teku ali katerem drugem športu, ne boste prišli nikamor. S tem se vam vse začne vrteti okoli kalorij in življenje naenkrat postane precej naporno. Hrana in šport morata biti užitek, in ne obsesija, ki vas obremenjuje. Raje si najdite konjiček in se mu posvetite z ljubeznijo ali se družite s svojimi najbližjimi.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...