Renata Novak

Šest živil, ki v vašem telesu povzročajo vnetja

piše: Renata Novak
9. februar 2015    1472 ogledov

Če se samo ozremo nekaj sto let nazaj, lahko hitro ugotovimo, da so naši predniki jedli zelo preprosto in precej enolično hrano. Pa nobenemu dobesedno ni manjkalo NIČ. Vse to je res, vendar ne smemo spregledati dejstva, da je bila takratna hrana precej bolj polnovredna, kot je današnja. Že sama zemlja je popolnoma osiromašena mineralov in je bistveno bolj nekakovostna, kot je bila pred stoletji. Če k temu prištejemo še veliko mero industrializacije in predelavo hrane, je naš krožnik v resnici dokaj siromašen.

Dejstvo je, da naša telesa niso narejena za procesirano hrano, polno antibiotikov. Na žalost je današnja hrana polna transmaščob, sladkorjev in kemije, ki v našem telesu povzročajo hormonsko neravnovesje in vnetja, ki vodijo do številnih težav.

Če zelo poenostavim, kako se je najprimerneje prehranjevati danes: jejte hrano, ki jo lahko pridelate na vrtu, ki ni v konzervi, plastenki ali vrečki.

Zelo preprosto pravilo, ki bo zelo hitro odpravilo vnetja v vašem organizmu in vašim jetrom omogočilo, da bodo z lahkoto predelale odvečno maščobo. Poleg tega lahko pojeste, kolikor želite takšne hrane, dokler se držite načela, da jeste polnovredno hrano.

Da bo lažje izločiti hrano, ki je vaše telo NE POTREBUJE, navajam šest živil, ki jih umaknite iz svoje kuhinje:

1. PREDELAN SLADKOR

Umaknite ves predelan sladkor, saj ne povzroča le odvisnosti, temveč tudi vrenje v vašem prebavnem traktu in s tem vnetja. Vaš imunski sistem je v vašem prebavnem traktu. In zapomnite si, sladkor je sladkor, ne glede na to, kakšno ime mu nadenete in pod kakšnim imenom se skriva v vaši hrani.

Predelan sladkor lahko zamenjate s kokosovim sladkorjem, lukumo, meskvitom, brezovim sladilom (ksilitolom), jakonom ipd.

2. NATRIJ

Zamenjajte namizno sol s himalajsko soljo, rožno soljo iz Andov ali morsko soljo. Že samo s tem, ko boste izločili predelano hrano, boste bistveno zmanjšali dnevni vnos soli v telo, ki je je v tej hrani na pretek.

3. PŠENIČNA MOKA

Vse, ampak res vse se da narediti z drugimi vrstami mok, recimo z ajdovo, kokosovo, mandljevo ipd. – od sladic, kruha do palačink. Torej ni treba, da se odpoveste tej vrsti hrane, le zamenjajte moko (bela barva naj ne bo prisotna v vaši kuhi).

4. TRANSMAŠČOBE

Izločite transmaščobe iz kuhinje, kot so rastlinska olja, sončnično olje, repično olje ipd., skratka vse, kar je hidrogenirano. Čim dlje stran od vsega, na čemer piše jedilno olje in je rumene barve.

O kokosovem olju sem pisala že velikokrat, pa vseeno: je EDINO OLJE, ki ga lahko segrevate. Z njim res lahko počnete vse, pa še maščobe topi (juhej), ugodno vpliva na vaš holesterol, ima močno protivnetno in protivirusno delovanje in še bi lahko naštevala. Pazite le, da je nehidrogenirano in nerafinirano (že po ceni boste verjetno hitro ugotovili razliko).

Druga hladno stiskana olja, kot so oljčno olje, avokadovo, konopljino ipd., so primerna za uživanje v nepredelani obliki, torej samo kot prelivi.

5. KRAVJA MAŠČOBA

Tudi o uživanju kravjega mleka je ogromno napisanega, zato tukaj ne bom na dolgo in široko razpredala o tem, da povzroča sluz v vašem telesu. Naše telo pri starosti leto in pol do dveh let namreč izgubi encime za predelavo kravjega mleka, zato je takrat priporočljivo, da tudi otroci nehajo uživati kravje mleko. Veliko lažje prebavljivo je kozje in ovčje ali pa rastlinski napitki, kot so riževo mleko, ovseno mleko ipd.

Ne smemo pa pozabiti, da je težava pri kravjem mleku tudi to, da krave hranijo z gensko predelano koruzo in sojo, ki povzročajo tudi vnetja v kravah. Ta vnetja gredo z mlekom v naša telesa.

Ne nazadnje je tukaj kazein, ki je glavna beljakovina v mleku prežvekovalcev, in ni naključje, da je veliko ljudi nanj intolerantnih.

6. ALKOHOL

Zamenjajte alkohol za vodo ali nesladkan čaj. Alkohol kotira na najvišjem mestu povzročiteljev vnetja v našem telesu. Naj ostane kozarček vina priboljšek za občasne priložnosti.

Na žalost v Sloveniji še vedno pobiramo najvišja mesta po količini popitega alkohola na prebivalca.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...