Tadej Pretner

Kaj nam lahko povedo ušesa?

6. april 2015    15762 ogledov

Uho ni le čutilo za sluh, ampak ima pomembno vlogo tudi pri ravnotežju. V daljni preteklosti pa so ušesom v nekaterih kulturnih okoljih pripisovali tudi nekatere druge funkcije. Stari Egipčani so npr. menili, da vstopa dih življenja v telo skozi desno, dih smrti pa skozi levo uho. Pri tem je morda zanimiva korelacija tudi z nekaterimi odkritji kitajske medicine – Kitajci namreč menijo, da je v ledvicah shranjena prvobitna energija, iz katere izhaja življenje, imenovana jing, s tem da menijo, da se energija ledvic 'odpira' v ušesa.

Razmeroma znano je, da obstaja na zunanjem delu ušesa – ušesni školjki ali uhlju, sistem akupunkturnih točk, osnovan na konceptu obrnjenega fetusa, pri katerem so točke, ki se nanašajo na glavo, na dnu uhlja, v sredini trup, stopala pa zgoraj.

Manj znano pa je, da uhelj tudi glede na velikost, debelino, položaj in kot v odnosu na glavo kot tudi struktura uhlja predstavljata celotno telesno in mentalno konstitucijo.

Veliki uhlji so npr. pokazatelj močne, manjši pa šibkejše konstitucije, razvite med embrionalno fazo, dobro formiran uhelj, z dolgimi ušesnimi resicami, pa kaže poleg kvalitetno orientirane konstitucije tudi na uravnoteženo psiho.

Vzhodnjaki menijo, da lahko na osnovi oblike uhlja sklepamo tudi o uravnoteženosti materine prehrane v fazi nosečnosti – če je npr. mati v fazi nosečnosti jedla predvsem hrano živalskega porekla, se bo to pokazalo na obliki uhlja njenega otroka tako, da bo dobro razvit zgornji del, ušesna resica pa bo neizrazita, kar se bo kazalo tudi v neuravnoteženi fizični in psihični konstituciji, prehrana, ki je osnovana na ogljikovih hidratih, se bo pri otroku kazala v dobri razvitosti srednjega dela uhlja, spodnji del uhlja pa bo najbolj izrazito razvit takrat, ko je bila materina prehrana v fazi nosečnosti mineralno zelo uravnotežena.

Še nekaj splošnih pokazateljev povezav med obliko/videzom uhljev in psiho-fizičnimi značilnostimi:

  • Debelina uhljev
    Razmeroma debeli uhlji kažejo na dobro zdravje prebavno-presnovnega sistema in čvrsto strukturo kosti; tanjši uhlji kažejo poleg slabosti v omenjenem segmentu tudi na nagnjenost k nevrozam.
  • Položaj uhljev glede na oči in usta
    Če pogledamo človeka v obraz, vidimo, da je pri večini zgornji del uhljev v višini obrvi, spodnji pa v višini ust, kar kaže na razmeroma krepko fizično konstitucijo in dobre mentalne sposobnosti. Tisti, pri katerih opazimo odstopanje od te lege navzgor, pa so običajno telesno šibkejši in psihično inferiorni.
  • Kot uhljev glede na glavo
    V povprečju ta kot znaša pribl. 30 stopinj. Pri ljudeh s štrlečimi ušesi sta običajno fizična in psihična konstitucija neuravnoteženi.


V 19. stoletju so nekateri fiziognomi celo verjeli, da je velikost uhljev pokazatelj, ali je nekdo potencialni kriminalec ali ne. Cesare Lobroso (1835–1909), italijanski kriminalist, je npr. trdil, da so zelo majhni in/ali štrleči uhlji znak rojenega kriminalca.

Nekatere značilnosti videza uhljev so lahko podedovane ali pa se lahko pojavijo kasneje. Med temi je najpogostejši in najbolj raziskan diagonalni nabor na ušesni resici. Če je torej ta nabor, ki se sicer pogosteje pojavi pri moških, ves čas prisoten oziroma se je pojavil v neki fazi življenja, kaže na nagnjenost k boleznim srca in/ali začetku diabetesa. Povezavo med naborom ušesne resice, boleznimi srca in diabetesom je na zahodu leta 1973 prvi dokumentirano dokazal S. T. Frank (t. i. Frankov znak).

Trenutna neravnotežja v našem sistemu se lahko kažejo na ušesih na viden način, lahko pa tako, da jih zaznamo le sami. Navzven je recimo vidna rdečica ušes, ki se ne pojavi le takrat, ko se znajdemo v nerodnem položaju in zardimo, ampak je lahko pokazatelj infekcije ušes ali psoriaze pa tudi t. i. sindroma rdečega ušesa, pri katerem je eno uho bolj rdeče kot drugo, v njem pa se pojavi tudi občutek vročine. Ni povsem jasno, zakaj se sindroma rdečega ušesa pojavi. Sproži ga recimo lahko dolgotrajno kašljanje in še več drugih povodov, pogostokrat pa je povezano z glavobolom na tisti strani, kjer imamo rdeče uho.

Med anomalije, ki jih drugi težje opazijo, saj se nanašajo na notranje dele ušesa, spadajo:

  • čezmerno izločanje ušesnega masla: kadar ni posledica fizičnih dražljajev (npr. neustrezno čiščenje ušes), lahko kaže na nepravilno delovanje ledvic;
  • ušesni izcedek: včasih gre za povsem nedolžen proces čiščenja ušesa, lahko pa je tak izcedek znak infekcije dihalnega sistema kot tudi bakterijske, glivične ali virusne infekcije ušesa.

Ostanejo nam še anomalije, ki se kažejo v slušnem sistemu, navzven pa niso vidne.

  • Srbečica v notranjosti ušesa:
    Če ni posledica pretiranega in neustreznega čiščenja ušesnega kanala, lahko kaže na prešibko proizvodnjo ušesnega masla (povezava z zdravjem ledvic), vnetja, psoriazo ... Kadar se srbečica v ušesu nanaša na začetek infekcije slušnega kanala, bo nekoliko kasneje sledil rumenkast izcedek iz ušes.
  • Občutek zamašenosti ušes:
    Kadar ne gre za povečano izločanje ušesnega masla ali kratkotrajnega občutka, do katerega recimo pride pri nagli spremembi višine, lahko pojav kaže na t. i. Menierovo bolezen, ki jo lahko spremljajo glavoboli in šumenje v ušesih ali otosklerozo (degenerativna bolezen slušne koščice).
  • Zaznavanje različnih zvokov in glasov:
    Občutek zvonjenja v ušesih je znak tinitisa ali poškodbe slušnega živca zaradi hrupa. Podvrsta tinitisa je t. i. pulzirajoči tinitis; takrat imamo občutek pulziranja v enem ali obeh ušesih, kar lahko kaže na nekatere druge težave, kot so šum na srcu, ateroskleroza krvnih žil v srcu in vratu ali hipertenzija.
  • Občutljivost za določene zvoke je lahko reakcija na umetna sladila, analgetike in antialergente.
  • Zaznavanje glasov, ki jih drugi ne slišijo, običajno kaže na shizofrenijo, ki je vedno povezana s slabo strukturo prve čakre. Občutek šumenja v ušesih pa je lahko tudi znak procesov, povezanih s pospešeno inkarnacijo svetlobnega telesa v sistem duša-fizično telo.


Omenjene motnje je mogoče zdraviti tudi z uvodoma omenjeno akupunkturo uhljev, saj je na vsakem okoli 200 akupunkturnih točk, ki se nanašajo na različne dele telesa. Točke na periferni brazdi uhlja se nanašajo na cirkulacijski sistem, tiste, ki so na notranji brazdi, se nanašajo na prebavni in respiratorni sistem itd.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...