Renata Novak

Hormoni so kakor domine

piše: Renata Novak
18. maj 2015    329 ogledov

Ko govorim o hormonih, imam v mislih celoten hormonski sistem in nikoli samo spolnih hormonov, kot na prvo žogo pomisli velika večina ljudi. Veliko jih sicer pomisli tudi na ščitnico, potem pa se počasi ustavi.

V našem telesu je več kot 100 vrst hormonov, ki nadzirajo in uravnavajo naše telesne funkcije. Zaradi hormonov zvečer zaspimo in se zjutraj zbudimo. Med seboj delujejo kot usklajen pevski zbor, kjer vsi pevci pojejo isto pesem. Ko pa en pevec po 'zafuša', je celotna melodija porušena. Tako je s hormoni. Ko se poruši en hormon, se posledično poruši celotna harmonija delovanja preostalih.

Med najpomembnejše uvrščamo 10 hormonov. Največje težave najpogosteje povzročata inzulin in ščitnica.

Za zdravo delovanje hormonov moramo imeti zdravo podlago. Zdrava podlaga pa je naš imunski sistem, ki je v črevesju. Čedalje več ljudi ima težave s črevesjem, pa se tega ne zavedajo. Sodoben način življenja, nepravilno prehranjevanje in stres so le nekateri izmed dejavnikov, ki ustvarjajo odlične pogoje za oslabljeno stanje našega črevesja ali, bolje rečeno, zakisanost našega organizma.

Če izpostavim samo povezavo ščitnice s črevesjem, je znano dejstvo, da se pretvorba hormona T4 v aktivni T3 (dva glavna ščitnična hormona) zgodi v črevesju. Zdaj pa ta povezava ni več tako nelogična, ne? Lepa plat medalje je ta, da na zdravo črevesje lahko vplivate sami. Za zdrav imunski sistem lahko poskrbite sami. Korak za korakom se lotite sanacije svojega črevesja in dajte telesu čas, da se regenerira.

Na delovanje hormonov seveda vpliva stres, ki je eden izmed največjih sovražnikov ščitnice. Stres povzroča izločanje kortizola, ta pa zaviralno vpliva na tvorbo hormona THS (tirotropin) in pretvorbo hormona T4 v T3. V današnjih časih je kar moderno biti pod stresom, zato je pomembno, da se zavedate, kaj ali kdo je tisti, ki vam v vsakodnevnem življenju povzroča največji stres, in poskušate vplivati na to.

In ko uredite zgoraj omenjene stvari, še nekaj nasvetov, kako poskrbeti za ščitnico:

  • Čim več predelane hrane zamenjamo  z živo hrano.
  • Začnemo uživati snovi, ki telesu pomagajo pri procesu raztrupljanja (snovi, ki vsebujejo klorofil, zelišča, ki pomagajo pri delovanju prebavil, jeter in ledvic).
  • Izobrazimo se o strupih, ki so v kozmetiki, zobni kremi in čistilih.
  • Živila prestavimo iz plastik (vsebnost BPA) in alu folij v steklene posode, keramiko ali plastiko, ki ne vsebuje strupenih snovi.
  • Poskrbimo za zmanjšanje stresa. Ugotovimo, kaj je tisto, kar nam ga povzroča, in to najprej sprejmemo. Nato začnemo korak za korakom skrbeti zase in za svoje sproščanje.

In če si še vedno ne predstavljate, kaj neravnovesje enega hormona povzroči v vašem telesu, postavite v vrsto domine in porušite prvo. Kot na bojnem polju bodo popadale druga za drugo, prav do zadnje. To pomeni, da je težave treba urejati na več frontah, ne samo na eni

Naj se domine čim prej postavijo spet v vrsto!

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...