Miran Peterman

Ali znaš sprejeti Darilo?

8. september 2015    334 ogledov

Večkrat slišimo, da je dajanje plemenitejše dejanje kot sprejemanje. Ali res? Če hočeš biti dober človek, moraš znati dajati … V vesolju vedno vlada ravnovesje. Če nekdo da, mora obstajati nekdo, ki lahko to sprejme. Drugače prvi ne more dati. To pomeni, da je sprejemanje prav tako pomembno in plemenito kot dajanje.

Se vam je kdaj zgodilo, da ste nekomu podarili čokolado in jo je sprejel zelo zadržano. No, hvala, v ozadju pa čutite, da ni resnično vesel ali da je pričakoval več ali da ne zna biti hvaležen … In naslednjič podarite čokolado nekomu drugemu in vam reče: “Polepšal si mi dan, resnično ti hvala.” Komu od teh dveh boste naslednjič z veseljem podarili čokolado? Tistemu, ki je bil bolj navdušen in hvaležen!

Podobno je v življenju. Vesolje nam vsem daje v izobilju. Vprašanje je, ali znamo sprejeti. Saj poznamo pregovor: Kdor z malim ni zadovoljen, velikega vreden ni. To ne pomeni, da se moramo zadovoljiti z drobtinicami, ampak da moramo biti hvaležni za vse stvari v življenju.

Vesolje nam daje, in bolj ko smo navdušeni in hvaležni, bolj je vesolje navdušeno in hvaležno, več nam daje. “Hvala ti za nov čudovit dan, hvala ti za vse ljudi okoli mene, hvala za prijateljstva, hvala, da sem neizmerno bogat.”

Ključ do bogastva je hvaležnost je dejal tudi eden najbogatejših zemljanov Warren Buffet in še številni drugi zelo zelo uspešni ljudje. Seveda, pravi veliko ljudi, lahko je biti hvaležen, ko imaš, kaj pa ko nimaš? Narobe! Najprej moraš biti hvaležen in potem vse pride. Ne moreš imeti najprej ognja in šele potem začneš iskati drva.

Hvaležnost je ključ do bogatega in srečnega življenja. In hvaležnosti se je treba naučiti. Učimo se tako, da jo prakticiramo vsak dan.
 

P. S.: Če smo hvaležni za vsako stvar, še ne pomeni, da se moramo z vsem sprijazniti in ostati revni. Nekateri se bojijo, da če bodo hvaležni za majhne stvari, ne bodo nikoli imeli velikih stvari. Zdrava ambicioznost, želja po napredku, po razvoju po več je prav tako del hvaležnosti. Bolj ko smo hvaležni in navdušeni, bolj ko bomo znali sprejemati, več bomo sprejeli.
 

Začnimo prakticirati hvaležnost že danes. Hvala ti, ker si!
 

P. P. S.: Hvaležen ti bom, če članek posreduješ še komu, ki mu lahko polepša dan. Hvala ti! <3

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...