Renata Novak

Če hrepenite po tej hrani ...

piše: Renata Novak
5. oktober 2015    70 ogledov

Velikokrat v življenju namesto da bi izrazili svoja čustva, jih raje potlačimo s hrano. Naše telo to zazna kot ugodje in izpolnitev. Seveda se začaran krog hitro sklene in kaj hitro tolažba s hrano postane vsakodnevna navada.

Raziskave so pokazale, da več težav ko imamo ljudje s prepoznavanjem in identificiranjem čustev, bolj smo nagnjeni h kompulzivnemu hranjenju. Bolj ko izražamo svoja čustva, bolj zdravi bodo naše telo, srce in um. 
Hrepenenje po hrani je okno vašega notranjega počutja. S tem, ko ugotovite, kaj vaša hrepenenja po hrani pomenijo, boste dobili vpogled v to, kaj se resnično dogaja znotraj vas.

Poglejte, ali se najdete v katerem izmed spodnjih vzorcev: 

1. Pečene sladice (pecivo, torte, pite ipd.)
Hrepenenja po sladkem so verjetno najpogostejša. Običajno imate zelo naporno delo in delate predolgo, premikate se od ene naloge k drugi. Počutite se utrujeni.

Pravi razlog tega hrepenenja je, da preprosto niste dovolj srečni, ne čutite dovolj sreče in veselja. Ta preprosto izparita v vsakodnevnem stresu.

Druge možnosti? Najdite aktivnost, v kateri resnično uživate, in jo prakticirajte 30 minut vsak dan. Poskusite s sprehodom v naravi, z branjem dobre knjige ali poslušanjem dobre glasbe. Ko boste začeli uživati v majhnih stvareh v življenju, ne boste več na lovu za sladkim, ki naj bi vam pričaral te občutke sreče in užitkov. 

2. Pekoča hrana
Tisti, ki imate radi pekočo in začinjeno hrano, ki se stopnjuje tudi do mere, ko vam zaradi pekočega tečejo solze, iščete intenzivnost in dogajanje v življenju.

Radi ste v gibanju – kino, potovanja, nove restavracije. Ko za tovrstne aktivnosti nimate časa, je pekoča hrana priročna, da vas spravi v pogon.

Druge možnosti: Kakšni so najmanjši koraki, ki jih lahko naredite, da se boste počutili žive? Mogoče tečaj plesa? 

3. Slana hrana
Ko jemo veliko slanega, poženemo vodo v telesu. Sol je magnet za gibanje in pretok, ki je pomemben za to, da greste s tokom življenja in da se sprostite.

Druge možnosti: Najdite način, ko se lahko potopite v trenutke življenja. Poskusite z dihanjem, tekom, meditacijo – uporabite gibanje vode in bodite ustvarjalni. 

4. Kava
Želite biti v središču vsega, z možnostjo absorbirati vse informacije, ki so mogoče. V središču vsega tega mentalnega žongliranja je mentalna izčrpanost.

Kofein daje lažen vtis, da vse držimo skupaj in da imamo mentalno ostrino, v resnici pa vas, sploh v prevelikih količinah, še dodatno izčrpava.

Raje kot še eno skodelico kave svojemu umu ponudite premor in dodaten počitek. Vzemite si čas za krajši dremež ali pa pojdite bolj zgodaj v posteljo. To vam bo dalo pravo koncentracijo. 

5. Hrustljava hrana
Z vsakim grižljajem, ki zahrusta v vaših ustih, iz njih odmeva: »Hrust, hrust, poglejte me!«

Mogoče ste jezni in bi želeli planiti na nekoga, pa se zadržite. Mogoče si želite pohvalo za dobro opravljeno delo. Hrustljava hrana nam daje umeten občutek središča pozornosti.

Poskusite razumeti, kaj resnično želite povedati. Zapišite si, in ko boste pripravljeni, to izrazite na način, da bosta zadovoljni obe strani. 

6. Čokolada
Oh, ja, čokolada. Čokolada nam pričara občutke ljubezni kot nihče drug. Čokolada v resnici vsebuje sestavine, ki spremenijo aktivnost naših možganov, tako da ni čudno, da se tako počutimo.

Namesto čokolade globoko vdihnite in razmislite o ljubezni v svojem življenju. Kaj lahko spremenite, da boste v življenju dajali in prejemali ljubezen? Mogoče morate naslednjič, ko se pojavi hrepenenje po čokoladi, samo nekoga objeti? 

7. Ogljikovi hidrati
Mehka tolažba. Mehka hrana, kot so kruh, testenine ali celo riž, je odlična v trenutkih, ko se počutimo, da bi nekoga radi držali za roko ali se z nekom objemali. Iščete udobje in tolažbo v težkih časih.

Namesto kruha se pogovorite s prijateljem ali se vpišite v kakšno interesno skupino. Energijo usmerite v to, da bo vaše življenje polno nepozabnih, kreativnih trenutkov.

8. Sladoled
Naša povezanost s sladoledom nas pogosto vrne v otroštvo in spomine na poletje. Spodbudi občutek svobode in brezskrbnosti. Ko smo prizadeti, se zatečemo k sladoledu. Spomnite se številnih filmov, ko se prizadete ženske vržejo v banjico sladoleda.

Najdite načine, ki vas pomirjajo in osvobajajo v vsakdanjem življenju. Kot npr. vožnja s kolesom ali kopel. Preprosti načini, ki celijo globoke rane.

9. Sir
Sir je hrana, ki kar kliče vse tiste, ki imate kakršnakoli 'mati' vprašanja v življenju, ki jih niste razrešili.

Ko potrebujete negovanje, tako psihično kot fizično, navadno zahrepenite po siru. Sir je narejen iz mleka, ki je bistvo materinega hranjenja. Sir nam zagotavlja zemeljske beljakovine, ki so vkomponirane v človeškem telesu.  

Ali potrebujete negovanje in povezavo? Najdite skupnost, ki je za vas pomembna. Ustvarite prostor znotraj osebnega plemena, kjer se počutite varno, da se lahko izražate ter delite svoje misli in razmišljanja.

Recepte za zdravo prehranjevanje najdete na www.spremeni.se.

Pa srečno!

Vir: www.spremeni.se
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...