DRUŠTVO PESEM DUŠE, Oddaja Preprosto naravno®, Ustvarjalna akademija Pesem duše®, Osebno svetovanje

1. ČAKRA – sedež prizemljevanja in volje do življenja

piše: Urška Korun
29. februar 2016    5141 ogledov

Prva čakra je znana pod imenom korenska čakra in bazna čakra. Njeno indijsko ime je muladhara. Prva čakra je sedež prizemljevanja in volje do življenja.

Lastnosti prve čakre

Ime: korenska čakra, bazna čakra, (muladhara) 

Barva: RDEČA

Kje v telesu jo najdemo: na spodnjem delu hrbtenice, v bližini trtice (med spolovilom in anusom) in je obrnjena navzdol proti zemlji. Povezana je z energijo kundalini.
  
Kundalini je po jogijskem izročilu nezavedna, instinktivna ali libidalna sila, ki v upodobitvi zvite in speče kače počiva na dnu hrbtenice. Je mirujoča ustvarjalna energija, ki se skozi duhovno rast (kot kača) dviguje v višje energijske centre ter jih krepi in energizira. S tem se krepi tudi človekovo energijsko telo, njegova zavest pa se tako širi.

Namerno dviganje kundalinija je treba izvajati zelo previdno in nežno, najbolje pod vodstvom usposobljenega strokovnjaka ali spontano – skozi prizemeljeno in harmonično duhovno pot, saj gre za izredno močno silo. Ob nepravilnem postopanju oz. postopanju na silo obstaja verjetnost, da poškodujemo svoje energijsko, lahko celo fizično telo. Znani so tudi primeri ljudi, ki so zblazneli zaradi nepravilnega prebujanja kundalinija, zato ravnajmo odgovorno in nežno.

Povezana je: s preživetjem, občutkom varnosti in prizemljenosti, voljo in samozavestjo.

Organi in deli telesa: ledvice in mehur (ledvici se v času bivanja v maternici razvijeta v medenici, od tu sta povezani z energijo korenske čakre; kasneje se dvigneta v nam bolj poznan položaj), spolni organi, hrbtenica na trtičnem in križničnem predelu, tanko in debelo črevo, boki in noge

Endokrine žleze: nadledvična žleza

Mantra: LAM 

Element: zemlja in ogenj – naravni pojavi, kot so jutranja zarja, večerna zora, rdeča zemlja, delujoči vulkan

Simbol: kvadrat

Živali z najrazvitejšo energijo te čakre: slon, bizon, divji prašič, vse živali, živeče pod zemljo, plazilci, mravlje …

Kristali in minerali, ki krepijo 1. čakro: granat, rubin, rdeči jaspis, rdeča korala, črni turmalin, oniks, črni obsidian, ametrin …

Kristali in minerali, ki umirjajo 1. čakro: smaragd

Kristali in minerali, ki harmonizirajo 1. čakro: karneol

Rastline in eterična olja, ki resonirajo s 1. čakro: rdeča vrtnica, črni poper, rožmarin, cedrovina, mira, pačuli …

Glasba: ton C jo harmonizira, močno jo spodbujajo bobni (na primer afriški).

Delovanje prve čakre

Fizično delovanje prve čakre:

Kri in ožilje, življenjska moč, seksualnost in razmnoževanje, izločanje trdih odpadkov, proizvodnja novih celic.

Čustveno-mentalno-duševno delovanje prve čakre:

Razumevanje zemeljskih zakonov, libido, potrpežljivost, volja po samoohranitvi/preživetveni nagon, samozavedanje, dober gmoten in uravnotežen položaj, pravilna izbira karierne poti (navadno imajo osebe s harmonično prvo čakro uspešno kariero), spontanost, urejeno družinsko in socialno življenje, dobro razvit instinkt, močna povezanost s seboj, dobro se počutimo v svoji koži, občutek varnosti, samozavest, pogum, stabilnost, senzualnost, občutek, da smo ob pravem času na pravem mestu.

Težave, ki so lahko povezane z nepravilnim delovanjem korenske čakre

Fizične težave:zaprtje, diareja (driska), hemoroidi, kolitis, Crohnova bolezen, mrzle noge, težave z uriniranjem, hipertenzija, ledvični kamni, težave z boki, nogami in stopali.

Čustvene/mentalne/duhovne težave:pomanjkanje samozavesti in energije, brezvoljnost, plašnost, lenoba, nestabilnost, anksioznost, nezmožnost postavljanja zase in osebnih mej, samopomilovanje, pretirana agresija, nagnjenost k motnjam prehranjevanja, nagnjenost k različnim odvisnostim, nestabilnost, raztresenost, impotenca ali frigidnost …

Pri pretiranem delovanju čakre: velika jeza ali jezljivost, odvisnost od spolnosti.

Možni (karmični, energijski) vzroki za težave

Nasprotovanje svoji inkarnaciji, neprizemljeni starši (prepiri, agresija, alkoholizem, droge, duševne bolezni …), fizična poškodba trtice, fizična poškodba pri porodu, trpljenje ali travme v zelo zgodnjem otroštvu, nenavezanost na Zemljo in na to življenje (močnejša povezanost z drugimi planeti ali prejšnjimi življenji).

Nasveti za pomoč in krepitev prve čakre:

 • zavestno povezovanje z energijami zemlje,
 • čim več športno-delovnih aktivnosti na prostem (delo na vrtu, tek ali sprehod, hribarjenje …),
 • okrepitev imunskega sistema, čim več dela z zemljo in na njej,
 • ozaveščanje in ureditev energijskih vzrokov za težave,
 • trebušni ples (še posebej za ženske),
 • jogijski pozdrav soncu,
 • dihalne vaje pranajama,
 • tantrične vaje,
 • masaža nog (limfna drenaža) in stopal,
 • uporaba zgoraj opisanih dejavnikov, ki so povezani s prvo čakro (eterična olja, hrana …), oblačila in predmeti v rdeči ali črni barvi.

Čim več gibanja!

Če večino časa preživimo sede, to lahko zablokira prvo čakro – poskusimo jo prebuditi s samomasažo križničnega predela ter čim več gibanja. Najdimo in redno izvajajmo dejavnost, v kateri se počutimo resnično svobodni, varni in v kateri lahko v popolnosti izrazimo in najdemo sebe (na primer risanje, plavanje, ročna dela, pisanje, glasba, ples, določena vrsta športa, ukvarjanje z domačim ljubljenčkom …).

V skladu z opisom težav in delovanja prve čakre si lahko postavimo vprašanja, ki nam bodo razjasnila delovanje naše prve čakre:

 • Ali se počutim varno?
 • Kakšen je moj odnos do staršev in družine?
 • Kakšen je moj odnos do domačega kraja, države, kjer živim?
 • Kakšen je moj odnos do zemlje in narave?
 • Ali se upiram družbenim normam?

Fizična vaja za odpiranje in polnjenje 1. čakre

Stojimo z nogami precej razkoračeno, prsti in kolena naj bodo zasukani navzven tako, da bo kolenom udobno. Zdaj upognimo kolena, kolikor moremo (poskusimo spustiti zadnjico do višine kolen). Ponovimo večkrat zapored. K počepanju dodamo še kroženje s kolki. Medenico potiskamo, kolikor je mogoče naprej in nazaj. V najnižjem položaju ostanemo in trikrat potisnemo boke naprej in nazaj, pri tem imamo poudarek pri potisku naprej. Zasukamo se še trikrat, ko se dvigamo. Najpomembnejši gib je suvanje bokov, medtem ko imamo skrčena kolena (Barbara Ann Brennan; Moč zdravilnih rok).

Barvna terapija – rdeča barva

Rdeča je najnižja na barvnem spektru in je poznana kot topla barva, saj je njen element ogenj. Energizira, vitalizira, povečuje moč vseh čutil in občutkov, pospešuje apetit, krepi življenjsko energijo, spolno slo in voljo. Pomagala naj bi pri utrujenosti, letargiji in anemiji, stimulira nizek krvni pritisk in pospešuje pretok krvi. Spodbudno deluje pri ljudeh z zmanjšanim delovanjem prve čakre, pri premočnem delovanju te se priporoča zelena, ki je komplementarna barva rdeči in deluje umirjajoče, lahko tudi nežna rožnata. Rdečo barvo je treba uporabljati zmerno in pazljivo, saj je lahko hitro prenasičena in deluje agresivno in napadalno. Rdeče barve se je dobro izogibati pri vročini, povišanem krvnem pritisku, nespečnosti in psihičnih motnjah. Izogibale naj bi se je tudi vzkipljive osebe z jezljivim značajem ter osebe z naravno rdečimi lasmi.

Uporaba rdeče v vsakdanjiku: oblecite se v rdečo, okrasite z rdečim nakitom, kupite si rdečo sedežno blazino, namizje računalnika okrasite v rdečih tonih … Rdeča v majhnih odtenkih poživi in osrečuje.

Če čutite, da imate 'preveč rdeče' v sebi, jo harmonizirajte z vnosom hladne zelene barve v življenje in vsakdan. Če je rdeča za vas preveč agresivna, lahko uporabite tudi nežnejše odtenke rožnate barve.

V integralni biorgonomiji so določene barve povezane z določenimi dnevi. To pomeni, da določena barva v določenem dnevu pripomore k večji harmonizaciji osebe in njenega delovanja. Rdeča je barva ponedeljka.

Deli svoje izkušnje! 3
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Vera repse
  komentiral 2 leto nazaj
Hvala
Ljubicalazar
  komentiral 2 leto nazaj
Popolnoma popolno, veliko vem o čakrah a, sem danes s tem zapisom še podrobneje z edela, kako in kaj je potrebno za spodbudo harmonične ga Delova ja korenske čakre
Marjan
  komentiral 2 leto nazaj
Hvala .
Nalagam...