Tina Pipan

Vastu in njegova življenjska energija

piše: Tina Pipan
11. oktober 2010    198 ogledov

VASTU je zasnovan na odnosih, ki izhajajo iz notranje ureditve prostora. Tako kot je pomembna življenjska energija vsakega posameznika, tako je pomembna tudi življenjska energija prostora.
Usklajenost obeh pa je ključnega pomena, saj se v takšnem usklajenem odnosu ustvarja življenjska energija ali prana, ključna za zdravo, ustvarjalno, mirno in radostno življenje.

V vsakem prostoru vladajo določene naravne zakonitosti, ki - četudi jih ne poznamo - bistveno vplivajo na naše počutje in dejavnosti, ki jih opravljamo tam.

Hiša, ki jo ustvarimo, prostor, ki ga opremimo ali vrt, ki ga uredimo - je vesolje v malem z vsemi zakonitostmi, ki v njem vladajo in kot tak nam lahko pomaga uravnovesiti različna področja našega življenja: zdravje, odnose, ustvarjalnost, denar, ljubezen...

Za pravo ravnovesje Vastu upošteva pravilno orientacijo, strani neba  in naravne zakonitosti. Upošteva okolico in naše lastne značilnosti. Upošteva naravne elemente, ki so povezani s posameznimi smermi .Poznamo 5 naravnih elementov iz katerih smo narejeni tako mi, kot vse okoli nas. Ti elementi so: PROSTOR, ZRAK, OGENJ, VODA  in  ZEMLJA.

Ti naravni elementi in naravne značilnosti  se v vsakem prostoru glede na strani neba vedno razporedijo na enak način.

SREDIŠČNI DEL je povezan z elementom prostora, priporoča se ga pustiti prostega, odprtega.
SEVEROVZHOD je področje elementa vode, JUGOVZHODU pa vlada ogenj.
Zemlja in stvari povezane z njo pripadajo JUGOZAHODU, SEVEROZAHOD pa  je področje elementa zraka in je povezano z gibanjem. 

Tudi glavne smeri neba igrajo pomembno vlogo in so povezane s posameznimi področji našega življenja:

SEVER je smer iz katere v prostor prihaja zdravje, uspeh in obilje.
VZHOD je področje ustvarjalnosti, znanja, plodnosti in kot takšno zelo dobro mesto za učenje, kreativnost, nove ideje. Vzhod je najbolj ugodna smer za otroke. Povezuje se s Soncem, ki daje svetlobo in življenje in z njegovimi značilnostmi.
JUG je področje modrosti  prinesene iz preteklosti ter naše dharme -  življenjske naloge, zato je lahko zelo ugodno mesto za poslovne prostore. Povezuje se tudi s smrtjo, kot delom vsakega življenja.
ZAHOD je področje neznanega, skritega in nenavadnega.

Poleg naravnih zakonitosti in elementov povezanih z posamezno smerjo, pa Vastu  s pomočjo znanja o djotišu in slike neba v trenutku rojstva -  izračuna osebne individualne smeri.

Vir: www.eroja.si
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...