Tina Pipan

Bachove cvetne esence

piše: Tina Pipan
24. december 2012    305 ogledov

Angleški zdravnik dr. Edvard Bach je v tridesetih letih 20. stoletja razvil cvetno terapijo, metodo zdravljenja, ki je podobna homeopatiji.

 

BACHOVE KAPLJICE:

  • delujejo z informacijo iz esence cveta, ki se prena┼ía po vodi
  • delujejo ┬ána na┼íe ─Źustveno stanje in ga pomagajo harmonizirati
  • bachovi cvetovi so nestrupeni, nimajo stranskih u─Źinkov in so zelo preprosti ┬áza uporabo
  • osredoto─Źajo se na zdravljenje resni─Źnih vzrokov na┼íih te┼żav in bolezni, ne zgolj na simptome
  • uporabljajo jih lahko tudi otroci, nose─Źnice, starej┼íi ljudje
  • zelo primerne so za pomo─Ź v krizah in te┼żkih ┼żivljenjskih situacijah
  • ne nadome┼í─Źajo klasi─Źne medicinske pomo─Źi, lahko pa jo spremljajo

 

Bachovih cvetnih esenc ┬áje 38 - od tega 37 izvle─Źkov zdravilnih rastlin, zadnja pa je ─Źista studen─Źnica. Najbolj znano in raz┼íirjeno Bachovo zdravilo pa je RE┼áILNO ZDRAVILO, ki je kombinacija 5 esenc in se uporablja za vse vrste ┼íokov, v stiskah, v hudem strahu, globoki ┼żalosti, napetosti, v stanjih panike, ravnodu┼ínosti, pri boleznih, po┼íkodbah, nesre─Źah, udarcih, pikih, itd.┬áPovrne nam energijsko ravnovesje in ob─Źutek miru.

 

Bachove esence se lahko uporabljajo pri vseh vrstah te┼żav, tudi pri ─Źisto fizi─Źnih. Vendar je eno osnovnih na─Źel, ki jih je izpostavil Edvard Bach to:"Vedno zdravimo bolnika in ne bolezen."

 

Zato nikoli ne dolo─Źimo esence ali kombinacije esenc glede na zunanje simptome ali bolezen, vendar glede na posameznika in njegovo po─Źutje, stanje, vzorce, odzive, itd. v tem trenutku.

 

Bach je menil, da je vse kar do┼żivljamo na telesni ravni samo odraz notranjega ravnovesja ali neravnovesja in moramo zato, ─Źe ┼żelimo resni─Źno ozdraveti, pozabiti na zunanje simptome ter zdraviti notranje neravnovesje med telesom in duhom, ki je pravi vzrok razli─Źnim du┼íevnim in telesnim te┼żavam.

 

Tako da si lahko v primeru te┼żav s ko┼żo in lasmi seveda pomagamo tudi z esencami, vendar tako, da se pri izbiri osredoto─Źimo na svoje notranje po─Źutje, odzive, na neko skrivno neravnovesje, ki se pri nas izrazi na zunaj s te┼żavami s ko┼żo....Pri nekomu drugemu bi se enako ali podobno neravnovesje lahko izrazilo popolnoma druga─Źe in zato se ┬ápri izbiri esenc nikoli ne osredoto─Źamo samo na zunanji simptom. Prav tako so pri razli─Źnih ljudeh razli─Źni vzroki tisti, ki povzro─Źijo npr. kroni─Źni ka┼íelj in ti vzroki so tisti, ki jih je treba zdraviti in ne ka┼íelj, ki je samo posledica.

Bachove esence so nam v pomo─Ź pri ozdravitvi ali te┼żavnih ┼żivljenjskih situacijah, tako da nam pomagajo neravnovesja zamenjati z vrlinami.

 

Bach je dejal: "Bolezen lahko prepre─Źimo in pozdravimo, ─Źe spoznamo pomanjkljivost v nas samih in jo odpravimo tako, da razvijemo tiste kreposti, ki to pomanjkljivost izni─Źijo. Tega pa ne dose┼żemo tako, da bi se borili proti pomanjkljivosti, ampak da nasprotno krepost razvijemo v tak┼íni meri, da pomanjkljivost iz na┼íega bistva pomete pro─Ź."┬á

Esence vedno izberemo glede na neravnovesja, "pomankljivosti" v nas, pri njihovi uporabi pa se osredoto─Źimo na vrline, kreposti, ki nam jih pomagajo razviti, da bi posledi─Źno pozdravili tudi telesne ali du┼íevne simptome.

┬áZelo pomembno pri bachovih cvetnih esencah je, da jih vedno izberemo glede na ┬átrenutno po─Źutje in glede na negativne ─Źustvene in mentalne vzorce, na─Źine delovanja, odzivanja....v tem trenutku...a hkrati jasno poznamo kvalitete, ki jih posamezna esenca pomaga razviti!

 

Izberemo lahko hkrati do 7 esenc, vendar je bolj ustrezno manj, ker la┼żje in bolj jasno zaznamo spremembe.

Izbrane esence (individualno izbrana me┼íanica esenc) ┬áse ┬ázme┼íajo v 30ml stekleni─Źko z vodo, me┼íanico esenc pa jemljemo 4 krat na dan po 4 kapljice pod jezik ali v vodo. Ob rednem jemanju me┼íanico porabimo pribli┼żno v 3-4 tednih.┬á

 

Po tem obdobju ┬áje smiselno preveriti spremembe in po─Źutje posameznika in se na podlagi tega odlo─Źiti ali za nadaljevanje enake me┼íanice esenc ali morda za prilagoditev in spremembo kak┼íne esence.

Glede na to, da so bachove cvetne esence zelo blage, se lahko uporabljajo hkrati tako s kak┼íno drugo alternativno metodo zdravljenja, kot tudi skupaj s klasi─Źno zdravni┼íko pomo─Źjo in zdravili.

Ne nadome┼í─Źajo zdravni┼íke pomo─Źi, vendar lahko mo─Źno olaj┼íajo pot ozdravljena oziroma izbolj┼íajo du┼íevno, ─Źustveno in mentalno po─Źutje.

 

Cilj Bachove cvetne terapije je, da ponovno vzpostavi na┼íe du┼íevno ravnovesje in nas na ta na─Źin pove┼że z lastnimi du┼íevnimi in telesnimi samozdravilnimi mo─Źmi!

 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...