Taja Albolena

Če je edina molitev, ki jo v vsem svojem življenju izgovarjate, hvala, bo to zadostovalo

21. februar 2013    1002 ogledov

V zadnjem času se veliko pozornosti posveča krizi, pomanjkanju, temu, česar nimamo, in ob tem pozabljamo na zakon privlačnosti, ki pravi, da tja, kamor usmerjamo svojo pozornost, tja teče naša energija in tam imamo rezultate. In bolj ko se osredotočamo na krizo in težave, bolj se te poglabljajo. Včasih se zdi prav neverjetnom, koliko znanja imamo ljudje, in vendar smo ujeti v paradigmi žrtve, v pomanjkanju, v strahu in skrbeh ter pozabljamo na to, kakšen stres vse to povzroča v nas.

Nagon za preživetje pravi: skrij se, pomanjšaj se, nič ne moreš storiti

Fascinira me, kako se v takih okoliščinah vklopi nagon za preživetje, ki pravi: Skrij se, pomanjšaj se, nič ne moreš storiti. Ideja ujetosti v nemoč, šibkost, nepomembnost povzroči, da poskušamo živeti na minimumu. Če ne moreš imeti tega, kar si želiš, je najbolje živeti na minimumu, da ne boš trpel, je sporočilo, ki ga dajemo svojemu sistemu.

In tako začnemo ustavljati pretok energije v svojem življenju, dobesedno ustavljamo pretok življenja. In ko opazujem okolico, vidim ljudi, ki se ustavljajo, ki se krčijo, ki se zapirajo pretoku življenja.

To je mehanizem, ki nam je vedno na izbiro, in ključ je ravno v besedi 'izbira'. V svojem raziskovanju in eksperimentiranju sem prišla do zaključka, da je naša izbira ali pomanjkanje ali obilje, ali pričakovanja, kjer so stvari same po sebi umevne, ali hvaležnost. Sama vidim izhod iz pomanjkanja skozi hvaležnost za vse, kar že imamo, da svojo pozornost usmerimo na obilje, ki je že prisotno, in tega je oh – ogromno.

Vsi ljudje imamo svoje telo, velika večina ima dve nogi, dve roki, dvoje oči, usta, že samo s tem, ko se lahko premikamo in izkušamo življenje, imamo ogromno. Nihče ni sam, vsi imamo nekoga, in to je še ena stvar, za katero smo lahko hvaležni. Imamo vodo in zrak in zemljo in rastlinje, to je spet nekaj, za kar smo lahko izjemno hvaležni. Preden sploh pridemo do stvari, ki jih že imamo, lahko na svojem seznamu hvaležnosti kar lepo izobilje.

Hvaležnost je naša izbira, je naša drža, naša paradigma, pogled na svet. Hvaležnosti ne morete kupiti, je dobiti, morate jo začutiti. V resnici je hvaležnost občutenje. In da bi lahko občutili, se morate odpreti in postati sprejemljivi za vse, kar že imate. In to je pogosto izjemen izziv za večino ljudi, saj to pomeni, da si morajo dopustiti, da so ranljivi. Odprtost je intimno povezana z ranljivostjo, v kateri tvegamo tudi to, da bomo ranjeni. In to je nekaj, čemur se velika večina poskuša izogniti, kajti ko si ranjen, boli. In vendar edina pot v odprtost, v sprejemljivost, v hvaležnost vodi skozi ranljivost.

V zadnjih mesecih sem se veliko ukvarjala s polarnostjo v naših življenjih in z dejstvom, da imamo ljudje po večini raje negativne novice kot pozitivne in se bolj ukvarjamo s svojimi pomanjkljivostmi kot z dobrimi stvarmi. Tudi zadovoljstvo in sreča, ki ju številni iščejo z željo, da bi vedno bili le v tej polarnosti, se nekako ne obneseta, saj življenje vse uravnoveša z drugim koncem magneta, ki prinese nezadovoljstvo in žalost. Moja izkušnja je, da je izpolnjenost tista, ki le je, ni ne pozitivna ne negativna. Lahko smo izpolnjeni, in vendar se soočamo z vsakodnevnimi izzivi.

Prvi korak k izpolnjenosti je, da postanemo hvaležni

In pomembno je, da smo najprej hvaležni za vse, kar že imamo v svojih življenjih.

Če imate dom, avto, družino, ste med bogatejšimi ljudmi in verjetno bi bil že skrajni čas, da spremenimo vrednote in pogled na to, kaj pomeni biti v izobilju. Kajti vse se začne s hvaležnostjo za to, kar imaš. 

Um je kot vaš notranji vrt; lahko na njem sadite cvetje ali pa za vedno pulite plevel

Glede na to, na kaj se usmerjate, izbirate vsak dan plevel ali cvetje. S tem, ko si zapišete stvari, za katere ste hvaležni, soustvarjate sebe in svoje življenje, prevzamete odgovornost za svoje življenje ter s hvaležnostjo širite brezpogojno ljubezen. Iz vas gredo valčki ljubezni na vse strani in ustvarjajo učinek valovanja na globalni ravni. 

Svetujem, da začnete pisati dnevnik hvaležnosti in si vanj dnevno zapisujete vse stvari, za katere ste hvaležni. Ko nas prežemajo negativna čustva, si lahko vzamete trenutek in dnevnik prelistate, preberete kakšen odstavek in začutite globoko hvaležnost v sebi, nato pa zapišete, za kaj ste hvaležni glede dogodka, ki je v vas prebudil ta negativna čustva. 

Ko boste prebrali seznam stvari, za katere ste lahko hvaležni, boste občutili notranjo izpolnjenost. Naenkrat boste občutili, da vas življenje obsipa z blagoslovi in da si zaslužite vse dobro. Ne glede na vse izzive, ki vam jih prinaša življenje. Če ste v težavnih časih in vas prežema veliko negativnih čustev, je hvaležnost pomembno zdravilo. Hvaležnost je jezik srca, tako odpremo svoja srca za brezpogojno ljubezen, ki nima predznaka pozitivno in negativno, ampak samo je ljubezen. Življenje pa vam bo skozi hvaležnost podarilo še več tega, za kar ste hvaležni.

Eno najboljših zdravil za razčiščevanje boleče preteklosti ter slabih občutij v sedanjosti je hvaležnost. Dejstvo je, da smo v svojem hitrem vsakdanjiku pozabili na pomen hvaležnosti, predvsem na hvaležnost za izzive, s katerimi se srečujemo v svojih življenjih. Brezpogojna ljubezen nosi v sebi tako podporo kot izzive in naši medsebojni odnosi so tisti, ki uravnovešajo ti dve polarnosti. Brez izzivov ni rasti, zato bi se lahko navadili na dejstvo, da izzivi vedno bodo, dokler imamo v sebi karkoli, kar potrebuje širjenje, rast, ozaveščanje.

In ker naš um zelo hitro pozabi na vse stvari, za katere smo lahko hvaležni, je nujno, da si jih zapišemo. 

  1. Vzemite si čas in napišite, za kaj ste hvaležni v svojem življenju. Zapišite, da ste hvaležni za topel dom, vse kulinarične užitke, ki ste jih deležni, to, da imate dostop do zdravstvenih storitev, izobrazbo itn. Svetujem, da se sprehodite skozi vseh devet področij v našem življenju; duhovnost, socialne vezi in prijatelji kot drugo, znanje in modrost kot tretje, družina in predniki kot četrto, partnerski odnosi kot peto, otroci in upravljanje kreativne energije kot šesto, življenjska pot, kariera ali poslovna pot kot sedmo, finančno področje kot osmo in zdravje kot deveto področje. 
  2. Ob koncu vsakega dneva zapišite tri stvari, za katere ste hvaležni. Pri vsaki stvari pomislite, zakaj ste hvaležni zanjo. 
  3. Napišite zahvalno pismo. Pomislite na nekoga, ki je bil do vas prijazen ali vam je kakorkoli pomagal in se mu za to nikoli niste zahvalili – to je lahko eden od staršev, prijateljev, znancev ali učiteljev. Napišite pismo, v katerem opišete, kaj so za vas naredili in kakšen učinek je to imelo na vas.
  4. Bodite danes hvaležni za vodo, ki jo pijete, za zrak, ki ga dihate, za zemljo, po kateri hodite, za sonce, ki greje planet, za rastline, ki ustvarjajo kisik in nas hranijo. Izrazite hvaležnost za hrano s tem, da blagoslovite svoje obroke. Začnite se zavedati, kako pomembno vlogo igrate v tej igri življenja.

Hvaležnost je tisto mesto, kjer se vse začne. Če želimo narediti pozitivno spremembo na planetu, moramo nekje začeti. Jaz sem začela s hvaležnostjo. In iz izkušenj lahko rečem, da je dnevna praksa hvaležnosti tista, ki povečuje tvoj občutek za obilje, povečuje sprejemljivost, te odpira življenju, da v vsaki situaciji prepoznavaš blagoslove, ki so ti bili dani. Vsaka situacija je priložnost za rast in za hvaležnost, le izbrati jo je treba, vedno znova in znova.

In naj končam besedami mojstra Eckharta: "Če je edina molitev, ki jo v vsem svojem življenju izgovarjate, hvala, bo to zadostovalo." 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...