Maja R. Mihovec

Glineno milo

piše: Maja R. Mihovec
31. marec 2017    373 ogledov

Tokrat bomo pogledali recept za glineno milo. Glina odli─Źno razstrupi na┼íe telo in prav v pomladnem obdobju verjetno najve─Źkrat pomislimo nanje. Lahko jo uporabimo notranje za pitje, pogosto se pojavlja pri anticelulitnih tretmajih v obliki oblog, kakor tudi za ─Źiste kozmeti─Źne namene kot so npr. pilingi in maske.

Kaj naredi v milu? Doda mu barvo. Doda mu rahel piling efekt. Milo naredi bolj trdo.

V osnovi lo─Źimo zeleno glino, ki je precej svetle barve in izrazitega barvnega odtenka ne bo pustila. Slovenska siva glina sodi pod zeleno glino. Je nekoliko bolj groba in pusti lepo sivo barvo.┬á Rde─Źa glina tudi pusti lep ope─Źnato rde─Ź odtenek, ─Źe je sve┼ża. Imamo ┼íe najbolj fino belo glino, ki bo milo pobelila in rumeno glino, ki bo pustila svoj rumenkasto-rjav odtenek.

Predlog sestavin: kokosovo maslo 250g, olj─Źno olje 400g, voda 230g, glina ca.100g, NaOH (potrebno izra─Źunati)

Ker je izdelava mila nevarna in je potrebno razumevanje glede izdelave lu┼żne raztopine, si morate koli─Źino luga znati izra─Źunati sami. Ne pozabiti na ustrezno za┼í─Źito in na nevtralizator baze.

Postopek izdelave

Milo delamo po klasi─Źnem hladnem postopku. Ko se za─Źno vse sestavine povezovati in se za─Źenja milo gostiti po─Źasi dodamo glino in jo sproti vme┼íavamo. Glina se bo lep┼íe vme┼íala, ─Źe jo bomo prej razme┼íali v manj┼íi koli─Źini nastajajo─Źega mila.

─îe se odlo─Źimo, da se bomo barvno poigrali, kar uporaba gline nedvomno dopu┼í─Źa, moramo koli─Źino gline temu ustrezno prilagoditi. Npr., ─Źe obarvamo polovico mila uporabimo le ca. 50 g gline.

Seveda so mogo─Źi tudi drugi dodatki, kot so npr. eteri─Źna olja. Meni se zelo dobro kombinira tudi uporaba gline in medu. Dodatek medu bo nekoliko vplival na barvo in takega mila ne izoliramo.

Milo vlijemo v kalup ali v kalupe in sledi obi─Źajen postopek izoliranja, ohlajanja, odstranjevanja kalupa in zorenja.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...