Maja R. Mihovec

Glineno milo

31. marec 2017    384 ogledov

Tokrat bomo pogledali recept za glineno milo. Glina odlično razstrupi naše telo in prav v pomladnem obdobju verjetno največkrat pomislimo nanje. Lahko jo uporabimo notranje za pitje, pogosto se pojavlja pri anticelulitnih tretmajih v obliki oblog, kakor tudi za čiste kozmetične namene kot so npr. pilingi in maske.

Kaj naredi v milu? Doda mu barvo. Doda mu rahel piling efekt. Milo naredi bolj trdo.

V osnovi ločimo zeleno glino, ki je precej svetle barve in izrazitega barvnega odtenka ne bo pustila. Slovenska siva glina sodi pod zeleno glino. Je nekoliko bolj groba in pusti lepo sivo barvo.  Rdeča glina tudi pusti lep opečnato rdeč odtenek, če je sveža. Imamo še najbolj fino belo glino, ki bo milo pobelila in rumeno glino, ki bo pustila svoj rumenkasto-rjav odtenek.

Predlog sestavin: kokosovo maslo 250g, oljčno olje 400g, voda 230g, glina ca.100g, NaOH (potrebno izračunati)

Ker je izdelava mila nevarna in je potrebno razumevanje glede izdelave lužne raztopine, si morate količino luga znati izračunati sami. Ne pozabiti na ustrezno zaščito in na nevtralizator baze.

Postopek izdelave

Milo delamo po klasičnem hladnem postopku. Ko se začno vse sestavine povezovati in se začenja milo gostiti počasi dodamo glino in jo sproti vmešavamo. Glina se bo lepše vmešala, če jo bomo prej razmešali v manjši količini nastajajočega mila.

Če se odločimo, da se bomo barvno poigrali, kar uporaba gline nedvomno dopušča, moramo količino gline temu ustrezno prilagoditi. Npr., če obarvamo polovico mila uporabimo le ca. 50 g gline.

Seveda so mogoči tudi drugi dodatki, kot so npr. eterična olja. Meni se zelo dobro kombinira tudi uporaba gline in medu. Dodatek medu bo nekoliko vplival na barvo in takega mila ne izoliramo.

Milo vlijemo v kalup ali v kalupe in sledi običajen postopek izoliranja, ohlajanja, odstranjevanja kalupa in zorenja.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...