Rosana Sluga Štih

Kaj jesti, da se ohladimo v poletni vročini?

11. julij 2022    342 ogledov

Živila, ki jih uživamo imajo velik vpliv na naše počutje. Med drugim nam to, kar se znajde na našem krožniku, lahko pomaga tudi, da lažje prenašamo poletno vročino. 

Učinki določenega živila na telo

Ajurveda (in tudi druge tradicionalne medicine) delijo živila na tista, ki imajo ogrevalni učinek na telo ter na tista, ki nas hladijo od znotraj. Temperatura oz. Virya, kot to lastnost živil poimenuje ajurveda, je tako topel ali hladen občutek, ki ga neko živilo pusti v ustih in želodcu potem, ko ga zaužijemo in ni povezana z dejansko temperaturo hrane, ki jo uživamo (vroča juha ali mrzel sladoled).

Temperatura je zelo pomembna pri izbiri živil v različnih letnih časih. Pozimi bomo tako izbirali živila, ki nas grejejo, poleti pa taka, ki nas hladijo.  Kakšen učinek bo imelo določeno živilo na telo je tesno povezano s še eno izmed lastnosti živil, ki jih opisuje ajurveda, to je z okusom. Sladek, grenak in trpek okus telo hladijo, slan, kisel in pekoč pa telo grejejo. Pri tem velja poudariti, da sladek okus ne zajema samo sladic in sadja, temveč tudi žita, kjer sladek okus ni tako izrazit.

Temperatura in okus pa sta povezana tudi z učinkom določenega živila na doše. Ko izbiramo živila glede na leti čas je dobro upoštevati tudi došo oz. osnovno energijo, ki v določenem delu leta prevladuje v naravi.  Poletje je čas Pitte, najbolj 'vroče' izmed treh doš, ki ji vlada element ognja. Zato bomo seveda posegali po živilih, ki pomirjajo Pitto. 

Poletni jedilnik

Poletje je tudi edino obdobje v letu, ko je priporočljivo zmerno uživanje surove hrane, kot na primer raznih solat. Pretiravati kljub temu ni dobro, saj je surova hrana težje prebavljiva, v nasprotju z visokimi temperaturami zunaj, pa je poleti prebavni ogenj najšibkejši. Na tak način telo samo skrbi, da se ne bi še dodatno pregrevalo. To hkrati tudi pomeni, da številni v vročini občutijo manj lakote in raje posežejo po lažji in kalorično manj bogati hrani.

Ne glede na to, pa poskrbite, da boste pojedli polnovredne obroke, ki bodo vašemu telesu vlili dovolj energije. Osnovo naj predstavljajo hladilna žita, kot so:

  • riž,
  • ječmen,
  • oves,
  • pšenica,
  •  kvinoja in
  •  amarant.

Koruza (polenta), proso in ajda imajo ogrevalni učinek, zato jih poleti uživajte zmerno in z dodatkom hladilnih začimb in zelišč. To so:

  • kardamom,
  • koriander,
  • meta,
  • melisa,
  • pehtran,
  • žafran,
  • komarček,
  • hibiskus,
  • vrtnice.

Za polnovredni obrok žita kombinirajte s čičeriko, mungo fižolom ali belim fižolom ter sezonsko zelenjavo. Posebej primerna za poletje je sočna zelenjava, ki pomirja Pitto:

  • kumare,
  • bučke,
  • solata,
  • blitva,
  • špinača,
  • kodrolistni ohrovt in
  • kolerabica.

Paradižnik, melancani in paprika, ki sicer veljajo za tipično poletno hrano pa telo ogrevajo in vznemirjajo Pitto, zato bodite pri njihovem uživanju zmerni.

Če imate radi solate, si jih sedaj lahko privoščite, saj na telo delujejo zelo hladilno. Tak učinek ima tudi avokado, ki ga je za dobro prebavo priporočljivo začiniti z limetinim sokom in malce črnega popra. Poleg avokada so zdrave maščobe tudi v oreščkih in semenih in so pomemben del uravnotežene prehrane. Poleti najbolj denejo kokos, blanširani mandlji in sončnična semena.

Poletje je seveda tudi čas, ko je na voljo obilo svežega sadja

  • lubenice, 
  • melone,
  • grozdje,
  • breskve,
  • borovnice,
  • maline,
  • robide,
  • fige,
  • marelice.

Pri tem upoštevajte pravilo, da je sadje najbolje jesti samostojno. Sadje se prebavi zelo hitro, zato lahko kombiniranje surovega sadja z drugimi živili, ki za prebavo potrebujejo dalj časa vodi do nastanka toksinov v telesu.

Živalski izdelki telo načeloma ogrevajo. Izjema so ghee, mleko, sladka smetana in sladoled. Za je nasploh priljubljen v poletnih mesecih, vendar pa zaradi velike vsebnosti sladkorja in maščob lahko 'obleži' v želodcu in poruši naše notranje ravnovesje. Na srečo ajurveda pozna nekaj trikov, zaradi katerih bo tudi najbolj priljubljena poletna sladica lažje prebavljiva:

  1. Sladoled je najbolje jesti sredi dneva, ko je prebavni ogenj najmočnejši.
  2. Za lažjo prebavo lahko pred uživanjem sladoleda pojeste košček ingverja z nekaj kamene soli. To bo spodbudilo vaše prebavne encime.
  3. Boljši kot sladoled na osnovi mleka so sorbeti na osnovi vode ali pa zadnja leta popularni sadni 'nice cream' sladoledi iz zamrznjenega sadja. Pri slednjih se odločite za izključno sadne okuse in v zamrznjeno sadje ne mešajte drugih sestavin, kot na primer kakav, masla iz oreščkov itd., saj je sadje najbolje jesti samostojno.
  4. Če jeste sladoled na osnovi mlečnih izdelkov lahko nanj potresete malce kardamoma. Ta bo pomagal pri prebavi in preprečil nastanek sluzi.

Kaj pa pijača?

Čeprav marsikdo poleti rad poseže po ledeno mrzli pijači z ledom, ajurveda to tudi poleti odsvetuje. Mrzla pijača namreč oslabi prebavni ogenj, ki je poleti že tako najnižji v celem letu. Raje uživajte pijačo sobne temperature. Poleti se morda nekoliko nenavadno zelo prileže čaj (seveda ne vroč) iz zelišč, ki imajo hladilen učinek. To so meta, hibiskus in vrtnica.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...