Jure J.

Kako lahko negujemo osebne odnose?

piše: Jure J.
14. avgust 2018    393 ogledov

Sčasoma postanemo povprečje petih ljudi, s katerimi se največ družimo.

Za svoje vrtove skrbimo tako, da pulimo plevel v njih, jih zalivamo in na novo zasajamo, tako da so ves čas negovani. Za svoje odnose pa lahko poskrbimo tako, da več časa preživljamo z ljudmi, ki nas osrečujejo, manj pa s tistimi, ki našo srečo spodkopavajo. Seveda, bolj ko smo sami pri sebi srečni, manjši vpliv ima na nas neprijazna okolica.

Utrjevanje čustvene imunosti

Ko preživljamo čas s tistimi, ki jih imamo radi – družino, prijatelji ali hišnimi ljubljenčki –, lahko na novo vzpostavimo svoje biološko ravnovesje, tako da bomo laže postajali vse bolj srečni. Prav zato je pomembno, da se preudarno odločamo o tem, s kom se bomo družili.

V naše življenje prihajajo tako dobri kot ljubeči ljudje.

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste se počutili dobro, potem pa ste se znašli v bližini prijatelja, sorodnika ali sodelavca, ki vas je povsem izčrpal. Tukaj gre za čustveno (energijsko) okužbo: pobrali ste vibracije njihovih nevronov. Negativni čustveni okužbi se najlaže izognemo tako, da se ne družimo s čustvenimi izsiljevalci in vampirji sreče, ki iz nas izsesavajo življenje.

Pogosto je prav očitno, kateri izmed ljudi, s katerimi se družimo, so strupeni: radi se pritožujejo, jemljejo nam pogum in nas želijo s svojim kritiziranjem prizadeti. Nekatere pa je nekoliko teže prepoznati: zatopljeni so vase, prestrašeni, polni predsodkov in manipulativni. Morda so celo dobronamerni, toda ko se po kratkem druženju odmaknemo od njih, opazimo, da smo izčrpani in razdraženi.

Da bi svoje življenje napolnili z ljudmi, ki nas dvigujejo, ter skrajno omejili stike s škodljivimi ljudmi, uporabimo svoj notranji GPS. Zapremo oči, globoko vdihnemo in si predstavljamo vsakega človeka, ki je v našem življenju. Tako občutimo, ob kom se naša energija širi in ob kom krči.

Celo ko v svojem življenju prepoznamo škodljive ljudi, je težava ta, da včasih ne morete prekiniti stikov z njimi; če morda delate v pisarni, v kateri delajo tudi vampirji sreče, ali pa ste s kom od njih celo v sorodu. Kaj storiti v takšnem primeru?

Obvezno se moramo naučiti postavljati ustrezne meje. Kot pravi dr. Phil: »Sami naučimo ljudi, kako naj ravnajo z nami« – in sicer s tem, kaj od njih sprejemamo in česa ne. Kadar moramo biti v družbi škodljivih ljudi, si lahko pomagamo na naslednje načine, s katerimi zavarujemo svojo imunost:

1. Prekinemo verižno reakcijo

Zdaj, ko vemo za zrcalne nevrone, lahko izkoristimo njihovo delovanje v svojo korist. Če se moramo pogovoriti z nekom, ki je jezen ali negativen, zavestno omehčamo svoj pogled, izraz na našem obrazu naj bo nevtralen, naša telesna govorica pa naj bo nasprotna telesni govorici te osebe. Nikakor ne razmišljamo o napetosti v tem človeku, sicer bo naše telo začelo zrcaliti to negativnost.

2. Postavimo nevidno oviro

Kadar ne moremo preprosto oditi, čeprav smo bombardirani s strupenimi čustvi, si zamislimo neviden ščit ali zid okoli sebe. To v nas vzbudi občutek čustvene zaščite in ublaži našo željo, da bi se odzvali tako kot ljudje okoli nas.

3. Ostanemo na svoji strani ceste

Ne poskušamo spremeniti drugega. Morda nas bo spravila v skušnjavo misel, da bi drugim lahko pomagali tako, da bi jih skušali rešiti, ali pa jim pokazali, v čem se motijo, vendar to le redkokdaj deluje. Najučinkoviteje vplivamo na druge tako, da se sami vedemo tako, kot bi želeli, da bi se vedli oni.

Vir: Srečni kar tako - Marci Shimoff
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...