Nina Medved

Katera eterična olja uporabljati jeseni?

piše: Nina Medved
27. september 2017    2397 ogledov

Razigranost poletja je minila, kot bi švignil, in pred nami se je razprostrla jesen. Novi začetki, cilji in načrtovanje so pomemben del tega letnega časa, ki ga v tradicionalni kitajski medicini povezujejo z organom pljuč.

Pljuča skrbijo za vitalnost telesa in krepak imunski sistem

Če je delovanje pljuč oslabljeno, nastopi utrujenost, imunski sistem je oslabljen, zato hitreje podležemo prehladom, veselje pa se kaj hitro sprevrže v melanholijo in apatičnost.

Človek je za zdravje in dobro počutje od nekdaj iskal rešitve v naravi. Danes so zaradi svoje preproste uporabe in praktičnosti čedalje bolj priljubljena eterična olja. Prav posebno doživetje za vsakega uporabnika eteričnih olj je doživetje vonja – našega najbolj primarnega, a najbolj zanemarjenega čuta.

V jesenskem času so eterična olja nepogrešljiva, saj nas bodo zaščitila pred razsajajočimi virusi in bakterijami, obenem pa bodo dvignila našo energijo in pomirila čustva.

Katera eterična olja povezujemo z jesenjo?

V jesenskem času so moja prva izbira eterična olja, ki jih pridobivamo iz listov. List je pravzaprav 'dihalni' organ rastline in je neposredno povezan s pljuči. Osnovna funkcija lista je fotosinteza, prek njega poteka tudi transformacija ogljikovega dioksida v kisik. Med eterična olja, ki jih pridobivamo iz listov, spadajo: evkalipt globulus, evkalipt radiata, čajna mirta (čajevec), zelena mirta, poprova meta, bor, smeka in jelka, rožmarin in lovor.

Eterična olja iz listov so odlična za jesensko meditacijo, dvig vitalnosti in energijo. Pomagajo nam, da globoko vdihnemo in 'spustimo'. Občutke utesnjenosti, pesimizem in obžalovanje lahko preobrazimo v pozitivnost, vitalnost in komunikativnost.

Evkalipt globulus (Eucalyptus globulus)

Eterično olje evkalipta odpira pljuča in nam pomaga, da lažje zadihamo – še posebej, kadar se počutimo utesnjeni. Evkalipt preganja melanholijo, poživlja duha in širi pogled na svet. Vonj evkalipta je kafrast, svež, oster in nekoliko medicinski.

Čajna mirta (Melaleuca alternifolia)

Eterično olje čajne mirte, ki jo verjetno poznate pod imenom čajevec, je izjemen imunomodulator in antiseptik. Še zlasti se priporoča ljudem s šibkim imunskim sistemom, saj krepi telo in dviguje moralo.

Poprova meta (Mentha x piperita)

Eterično olje zelišča, ki krasi naše vrtove, je znano po svojem stimulativnem delovanju. Krepi koncentracijo, bistri misli in vliva navdih, zato je odlično za meditacijo. Vonj poprove mete je intenziven, oster in svetlo zelene barve.

Zelena mirta (Myrtus communis)

Sredozemski grm z belimi cvetovi je simbol čistosti in nedolžnosti. Eterično olje, ki ga pridobimo iz listov, spodbuja radost bivanja in nas podpre pri novih začetkih. Njegov vonj je svež, zelen, nekoliko sladkejši od evkalipta. Pri meditaciji ga uporabite za poglobitev dihanja, pri energetskih terapijah pa za čiščenje avre.

Kako uporabimo eterična olja pri meditaciji?

  • Najpreprosteje je – še zlasti pri skupinski meditaciji – da eterično olje uporabimo v prostoru. V ta namen uporabimo električni difuzor ali izparilnik.
  • Prav tako lahko eterično olje vtremo v pulzne točke ali dlani in globoko vdihnemo. Kot veste, eteričnih olj ne nanašamo neposredno na kožo, zato eterično olje v največ 1-odstotni koncentraciji redčite v rastlinskem olju (3 kapljice na 10 ml olja).
  • Eterično olje lahko kapnete na robček in inhalirate ali robček zataknete za majico.

Uživajte v vonjih in barvah jeseni!

Deli svoje izkušnje! 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Zmagoslav
  komentiral 9 mesec nazaj
lepo in naj vedno diši
LPZ
Vera repse
  komentiral 3 leto nazaj
Hvala
Nalagam...