mentor Uroš

Klic bolezni

20. maj 2017    1825 ogledov

Kaj je pomen bolezni in zakaj se bolezenske težave stopnjujejo? Naučeni smo bili, da je za naše zdravje odgovoren imunski sistem, in ko ta pade, pade! Kaj pa, če vzrok bolezni leži kje drugje?

Kaj, če je stopnjevanje težav zgolj budilka, ki nas poskuša zbuditi, opozoriti?

Zakaj mislite, da so se ljudje v času turških vpadov obveščali o njihovem pohodu s prižiganjem kresov na vrhovih hribov? Zakaj so se mučili in pripravljali ogromne kresove, ko bi pa lahko prižgali samo bakle? Odgovor je seveda preprost: s svetlobo, ki jo oddaja bakla, jim ne bi uspelo pritegniti pozornosti niti kmeta pod hribom, kaj šele ljudi, ki so na opozorilo čakali na sosednjih hribih.

Sporočila telesa zlahka prezremo ...

Danes živimo v obdobju stresa, ki je žal veliko pogostejši kot turški pohodi, vendar pa smo na srečo nanj tudi vedno in vsakič opozorjeni. V prvem koraku nam telo sporoča, da se je v nas pojavil stres, s pomočjo neprijetnih občutkov, tesnobe itd. Videti je, kot da bi nekdo v nas prižgal svečko. Njeno svetlobo opazimo, a se zaradi njene šibkosti v večini primerov odločimo, da bomo še malo počakali.

V tem času se na svetlobo navadimo in pozabimo, da to ni naše naravno stanje, ampak stanje, ko je treba ukrepati. Naša telesa pa so dobro prilagojena na našo ignoranco in pojavijo se prehlad, glavobol, viroza, poškodbe oz. zdravstvena težava, ki nam za nekaj dni spremeni fokus delovanja in nas prisili (ali pa tudi ne), da se umaknemo od stresa. To je druga stopnja opozarjanja, ki bi bila primerljiva z baklo. Njena svetloba je že tako močna, da je ne moremo spregledati, in ker nas moti, si nadenemo sončna očala in veselo nadaljujemo vse, kar mora biti še narejeno.

Ker obveznosti seveda nikoli ne zmanjka, se začnejo prižigati nove bakle, nato celo kres

Tudi to znamo iznajdljivo rešiti, nadenemo si več očal hkrati – gremo k zdravniku po tabletke, ki navidezno odpravijo problem. Telo pa se je seveda prilagodilo tudi na takšen odziv, in ko gori dovolj bakel, se v nas prižge kres. Ta zaradi svojega mogočnega plamena oddaja takšno svetlobo, da jo vidimo tudi, če zapremo oči. To večina izmed nas zazna kot kronične bolezni, rake vseh vrst, kapi, živčne zlome, težje poškodbe in podobne težave, ki nam spremenijo življenja.

Čeprav je to zadnje opozorilo telesa pred samouničenjem, si še vedno prevečkrat pred obraz postavimo varilsko masko. Njeno zaščitno steklo delno ublaži sij znotraj nas divjajočega plamena, njegovo gašenje pa v upanju na najboljše prepustimo drugim, ki se s plamenom spopadejo s kozarci vode.

Vsi vemo, da so za gorenje potrebne tri sestavine: gorivo, ki je naše telo, kisik, ki je naš um, in vir vžiga oz. toplota, ki si ga lahko zamislimo kot stres. Če eden izmed njih manjka, ognja ne bo oz. se bo ta takoj pogasil. To velja ne glede na to, ali v nas gori svečka, bakla ali kres. Zadostuje, da odstranimo stres ali pa se ga naučimo obvladati in še tako mogočen plamen bo pogašen. Po preveliko letih ignoriranja opozorilnih znakov in temu primernih simptomov je težko najti dejanski vzrok težav, a na srečo nam na pomoč lahko priskoči srce in njegova inteligenca. Če nas je v stanje, v katerem smo, pahnilo slepo sledenje umu, potem potrebujemo nekaj drugega, da nas vrne na pot vitalnosti in sreče. To moč ima naše srce, kar potrjuje tudi znanost, ki je razvila ne samo tehnike, ampak tudi tehnologijo, ki nam lahko pokaže, kdaj s svojim ravnanjem prižigamo oz. ugašamo kres.

V sebi imamo, tudi brez tehnologije, ki nam je lahko zgolj v oporo, vse potrebno, da spremenimo svoje življenje. Ste pripravljeni obrniti list v knjigi svojega življenja?

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...