Maja R. Mihovec

Masaža, odlična skrb za zdravje

5. november 2016    482 ogledov

Masaža in masažne tehnike, kot jih poznamo danes so učinkovito sredstvo preventive, sprostitev telesa in uma, odlično sredstvo za odpravljanje stresa in bolečin, za doseganje boljših športnih rezultatov, sredstvo za ohranjanje zdravja, vzpostavljanja ravnovesja v telesu, preprečevanja poškodb ipd. Poleg tega masaža poskrbi še za nego kože, za sproščanje živčnih napetosti, mišic in sklepov, za izboljšanje prekrvavitve – najpomembneje pa je, da masaža pomeni stik s seboj in  čas zase.

Pomembno je, da se pri masaži uporablja kvalitetna rastlinska masažna olja, ki poskrbijo tudi za negovanje, vlaženje in mehčanje kože, pa tudi za vnos mineralov in vitaminov. Zelo močan in dobrodošel dodatek pa so tudi eterična olja s svojimi močnimi terapevtskimi učinki. Tako lahko masažna mešanica deluje sprostilno, spodbudno, razstrupljevalno, protibolečinsko .... in tako učinke masaže še poglobi.

Masažnih tehnik je veliko. Vse je odvisno od tega, kaj pravzaprav želimo z masažo doseči. Lahko je to regeneracija po športni aktivnosti, lahko je odpravljanje bolečin, lahko je sprostitev, lahko je terapevtsko delovanje, lahko je detoksikacija telesa ...

Pogostost masaže

Kako pogosto na masažo, je vedno individualno vprašanje, odvisno od potreb posameznika, reakcij in problema oz. cilja. Dolgoročni cilj pa seveda dosežemo le z vztrajnostjo. Masaža že sama po sebi dobro deluje na nas (razstrupljanje, sproščanje, pozitivno razmišljanje, preventiva ipd.) in je nenazadnje povabilo k sebi, da se malo poukvarjamo sami s seboj. Sicer pa, zakaj pa ne, saj nam naše telo vsak dan služi in občasno mu lahko privoščimo malo sprostitve in razvajanja, da bo delovalo še bolje.

Učinki masaže

Učinke masaže najpogosteje delimo na fizične in psihične učinke. Med fizične sodijo povečanje cirkulacije, gibljivosti, krepitev imunskega sistema, boljše delovanje srca, sproščanje mišic, zakrčnin, kit, razstrupljanje telesa ipd. Psihološki pa so predvesm sprostitev in s tem zmanjšanje strasa, občutkov tesnobe, tudi nespečnosti, spremembe v razmišljanju ipd.

V katerih primerih masaža ni priporočljiva?

Masaže ne izvajamo pri nosečnicah v zadnjih mesecih nosečnosti. Prav tako je ne izvajamo, če ima oseba povišano temperature ali kožne težave in ne masiramo prizadetih sklepov in predelov z akutnimi bolečinami, pri tumorjih in krčnih žilah ipd.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Teme:
Nalagam...