Simona Vrhovec

Napoved za ta teden: Živi sebe

15. julij 2019    34 ogledov

To ni napoved le za ta teden, to je napoved za celo življenje.

Pa pravzaprav veste, kdo ste? S katerimi tremi besedami bi se najprej opisali? Ste mama, ste direktorica, ste žena, ste športnica?

Ok, to so vaše vloge.

Kdo pa ste vi? Kot oseba.

Marsikdo se namreč identificira z vlogami v svojem življenju. Kar je seveda čisto v redu, vendar, ste mnogo več kot le vloga. Ker, če vam to vlogo “odvzamejo” ( splet okoliščin, karma..), kaj potem vi mislite, kdo ste?

Sesuje se vam cel vaš svet in vaša identifikacija z njim.

Velikokrat nas ravno življenjske preizkušnje vodijo k temu, da spoznamo svojo pravo naravo. Ker, če se pravzaprav identificirate z energijo ljubeča, vam tega pravzaprav ne more nihče vzeti. Lahko ostanete ljubeča, tudi, če niste mama, če niste športnica, žena itd.

Zato, poskusimo znova. Kdo ste vi? Ali pa kaj so vam rekli, kdo ste ali kako bi morali živeti? Živeti po željah družine lahko naredi veliko škodo, če govorimo o dharmi ( življenjsko poslanstvo ) posameznika. Navadno naši predniki usmerjajo, dajejo nasvete iz ljubezni, želji po tem, da smo varni in zato, ker jim je taka pot znana. A, spet, to ni nujno nekaj kar resonira z nami.

Človek nato ugodi svojim staršem, ker bi se jim drugače moral na nek način upreti in se zaveda, da bo morda tudi slaba volja, nekaj krega.. Pa vendar taka oseba tone, pade pod pritiski, slej ko prej se upre. Zato, ker njegovo življenje ni v skladu s pričakovanji drugih. Potem pa se dogaja..kompenzacije na tak in drugačen način. Iskanje lastne identitete. Ali pa ne in pravzaprav živi življenje po teh pričakovanjih. Dvomim pa, da je ta oseba v resnici srečna in zadovoljna v svojem življenju. Samo odneha.

V različnih obdobjih življenja, gradimo svojo identiteto. Tako, navadno ne mislimo o sebi enako, ko smo bili stari 15 let, 25 let ali 35 let ali 65 let. In to je prav. To pomeni, da se razvijamo.

In vsake toliko časa se je potrebno ustaviti in ponovno vprašati, kdo sem jaz. V toku življenja in vsakodnevnih obveznostih izgubimo stik s seboj ali se celo preveč identificiramo s svojim partnerjem. Pomembno je, da v odnosih ostanemo individualna osebnost, da ne govorimo ves čas v dvojini in ostajamo zvesti svojemu srcu, željam. Ko o sebi vemo vse ali pa veliko, potem lahko plujemo s partnerjem skozi življenje. A brez soodvisnosti. Le zato, ker si tako želimo. Ker se morda dopolnjujemo.

Raziskovanje identitete seveda velja tako za moške, kot za ženske. V družbi, ko so se malce obrnile naravne vloge, imata oba spola lahko velik izziv. Ženske delujejo bolj iz moškega principa, dinamično, intenzivno. Moški se umikajo v ženski, pasivni svet. Zamenjana vloga. Zato verjetno tudi toliko “kriz srednjih let”. Morda je čas, da se kot družba ustavimo in vprašamo, dovolimo svojemu moškemu, da je moški. In moški, dovolite svojim ženskam, da so ženske in postanete aktivni član družine. Ali pa ne.. le vprašajte se, kdo ste vi, kot posameznik in kot nekdo v nekem odnosu.

In seveda vprašanje, ki sledi: ” Kako vem, kdo sem jaz?

Obstaja veliko tehnik, vaj, odvisno le, kateri pristop vam je bližje.

Bom malce razdelila po tehnikah, različne vaje.

1.NLP tehnika/vaja

Napišite 10 prepričanj o sebi in svetu. Nato preverite ali so ta prepričanja negativno usmerjena ali so pozitivno naravnana. Kaj menite ali prepričanje, kot je na primer: “Nobenemu ne morem zaupati”, prinaša v vaš svet? Menite, da je to pozitivno naravnano in realno? Začnite mehčati to prepričanje. Recimo vprašajte se ali poznate koga, ki tega prepričanja nima. Kako razmišlja ta oseba. Ali poznate koga, ki pa mu lahko zaupate? Glejte izven okvirja.

In kaj to prepričanje govori o vas? Želite živeti v takem prepričanju? V končni fazi gre za vaše življenje in odločitev.

Nevrolingistično programiranje je novejši pristop k razumevanju človeka. Išče optimalne načine, kako lahko ljudje dosežemo odlične rezultate na vseh področjih našega življenja. Pomaga nam, da na prijeten način nadomestimo tiste vedenjske vzorce, ki nas ovirajo, z novimi vedenji, ki nas bodo pripeljali do želenega cilja.

 

2. Meditativna tehnika

Umirite se in naredite nekaj globokih dihov. Zaprite oči in si zastavite vprašanje: ” Kdo sem jaz”? Nato le umirite um,  morda uporabite beeja mantro anahata ( srčne ) čakre – JAM. Pojdite v globoko meditacijo. Nato zaključite, zahvalite se za uvide in jih zapišite. Brez cenzure. Samo pišite. Dovolite, da se sprostijo vsa čustva. Nadaljujte s to prakso 30 dni.

3. Tantra tehnika

Prakticirajte joga nidro, ki izhaja iz tradicionalne tantrične tehnike. Gre za voden proces, ki nas vodi v stik z našo subtilno naravo. Tam so vsi odgovori, ki nas vodijo skozi življenje. Preko sankalpe ( namere ) pa lahko prebudimo svoj potencial. Sama praksa nas globinsko sprosti in umiri, celo nadomesti nekaj ur spanca. Globoka celostna regeneracija.

 

4. Reiki srečanje

Reiki je tradicionalni japonski alternativni pristop k vsemu živemu. Reiki master je prevodnik za univerzalno energijo, ki dobro ve kam steče, ko reiki izvajamo na drugi osebi. Mimogrede, reiki lahko izvajamo tudi na živalih, rastlinah, preteklosti, prihodnosti, nameri. Res izjemna tehnika, ki nas vodi k našemu bistvu. Balansiranju energetskih centrov in dvigu srčne vibracije.

 

5. Študij

Večina ljudi odhaja k različnim mojstrom, svetovalcem, coachem, učiteljem in to je seveda več kot pomembno. Pomembno je, da poiščemo pomoč pri tistih, ki so ustrezno certificirani in posvečajo svoje življenje temu poslanstvu. A, morda še bolj pomembno je, da tehnike začne oseba prakticirati tudi sama. Da pridobi ustrezno znanje, prakso in to postane življenjski stil. Tako ves čas dvigujemo svojo vibracijo in do marsikaterih izzivov sploh ne pride več. Saj smo v stiku s seboj. Spoznamo svoje globine, se zavedamo svoje vrednosti in tako lažje živimo svoje življenje. Razumemo, da smo na svetu zato, da smo srečni, veseli, radostni in ves čas osebno in duhovno rastemo. Lažje rečemo ne napačnim stvarem in tako naredimo prost za velik DA, pomembnim stvarem.

Pa še ena vaja in to je praksa hvaležnosti. Pravijo, da je hvaležen človek srečen človek. S tem se strinjam. Dokler smo živi imamo možnost spremembe in korakov novi smeri. Vprašanje pa je, kam vsak posameznik koraka.

Naj bo danes, morda prvi, korak k sebi. Živite sebe.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...