Andrej Pešec

Ne nosite čevljev drugih, saj se boste spotaknili in padli

20. februar 2017    2327 ogledov

Ne nosite čevljev drugih, saj se boste spotaknili in padli. Raje obujte svoje.

Bolje živeti svoje življenje nepopolno kot pa v popolnosti živeti življenje nekoga drugega

Odrasli otroci in mladi potrebujejo podporo staršev pri uresničevanju njihovih sanj, sicer obstaja velika verjetnost, da bodo ostali ujeti v slabih navadah in brezdelju, saj njihovo mnenje zelo vpliva na otrokovo samopodobo. Sam sem bil pogosto precej potrt, ko so me primerjali z drugimi, navadno z boljšimi na področjih, ki mi resnično niso ležali. Ne primerjajte sebe ali otrok z drugimi; raje kot to se primerjajte s tem, kje ste bili in kam želite priti.

Daleč največ stresa, infarktov in drugih težav z zdravjem je ob ponedeljkih, ko ljudje odhajamo v šole in službe

Glede na to, da v službah preživimo skoraj tretjino življenja, je ključno, da vsak od nas išče in najde področje, ki mu je pisano na kožo. Vsekakor je treba biti pripravljen prijeti za vsako smiselno delo, dolgoročno pa je treba aktivno razvijati značaj in poklicne sposobnosti, saj delo v okolju, ki nas izmuči, povzroči verižno reakcijo v porušenem zdravju, slabih odnosih in odvisnostih.

Ne nasedajte propagandi, da ni služb in dela. Razmere na trgu so resnično vse težje, zares brezposelna oseba pa ne obstaja, saj lahko vedno naredimo kako izboljšavo na sebi, s čimer si pripravimo boljše izhodišče pri iskanju službe. Kdor pošteno in rad dela ter je mojster svojega področja, bo delo in delodajalca zagotovo tudi našel.

Presenečeni boste, ko boste videli, kako čudežno vam življenje vedno odpira vrata, če so vaši nameni in cilji smiselni ter plemeniti, in bolj pripravljeni ko bomo, boljše možnosti bomo imeli. Sposobnosti so pomembne, še pomembnejši pa je značaj. Le kateri šef ne bi zaposlil sposobnih, poštenih in delavnih ljudi? Če še ne veste, kaj bi radi počeli, pomislite, kaj bi delali za druge, če bi vedeli, da vam ne more spodleteti. Ob čem pozabite na hrano, spanje? Nikoli ni prepozno, da postanete, kar bi lahko bili.

Ko sem pred leti pošiljal prošnje za službo, tudi po 300 poslanih prošnjah nisem prejel povabila na razgovor. Začuden nisem razumel, v čem je težava, saj z dobro izobrazbo (politologija mednarodni odnosi) nisem pričakoval tega. Moj ego je bil velik, značaj in sposobnosti pa niti ne. Po nedavnem branju teh prošenj sem takoj uvidel, da je bilo že ob pogledu na prošnjo očitno, da sem želel čim manj delati in čim več zaslužiti, takih pa imajo šole in podjetja verjetno že dovolj, zato zdaj niti nisem presenečen, da nisem dobil nobenega povabila. Ko sem videl, da tako ne bom prišel daleč, sem začel intenzivno razvijati svoje poklicne in predvsem značajske vrline. Rezultati niso prišli takoj, ko so prišli, so bili nekateri aranžmaji za delo resnično neverjetni, vse pa se je zgodilo ob pravem času. Odkar skušam manj misliti nase in več na druge, mi v življenje prihajajo krasni ljudje in izjemne priložnosti. Ne privlačiš tega, kar si želiš, ampak to, kar si. Star pregovor pravi: Daj človeku kruh in nahranil si ga za en dan; nauči ga služiti in nahranil si ga za vedno.

Ljudje smo nagnjeni k ekstremnemu delu in ekstremnemu počitku

Najtežje, a nujno potrebno je v življenju najti pravo ravnovesje med delom, počitkom in zabavo. Najbolje je, da greste vsak dan tako na delo kot na dopust. Primerno moramo razporediti tudi svoj čas v druženju z družino in prijatelji, saj v nasprotnem primeru kmalu pride do nasičenosti ali pa ignorance. Ravnovesje v življenju ni trajno stanje, ampak dinamičen proces, ki zahteva nenehno prilagajanje, zavedanje prioritet, odrekanje in disciplino. Vsaj nekaj deset minut na dan namenite gibanju, hobijem in sprostitvi, meditaciji ali molitvi. Najbolje je, če to opravite zgodaj zjutraj.

Velikodušnost je ključ do sreče, še danes pa sem pogosto razočaran, ko skušam ustreči vsem, kar pa je neverjetno težko. Lepo je, da delujemo za dobro vseh, nesmiselno pa je pričakovati, da nam bo uspelo ustreči vsem, in tako storiti nekaj, česar niti Bog ne more. Zvesto sledite idealom, vzorom in vesti, vedite pa, da kdor želi zadovoljiti vse, na koncu ne zadovolji nikogar. Včasih kdo razočaran nad življenjem reče, da je dobrota sirota, s čimer pa se ne morem strinjati. Dobrota je ključ do sreče, meja med dobroto in naivnostjo pa je znanje, modrost, ki uči o tem, kako ravnati primerno skladno z okoliščinami.

Odkar delam to, kar rad delam, in kjer mi gre dokaj dobro, čutim bistveno manj stresa in strahu. Redno predavam in delam kot svetovalec, svoj čas pa mi ni prišlo niti na pamet, da bi se javno izpostavljal, saj sem se v preteklosti iz strahu pred javnim nastopanjem zapiral v sobo, skoraj omedlel na nastopu za kitaro, dezertiral skupinske predstavitve seminarskih … Kmalu zatem, ko sem prišel v stik z ljudmi in vsebinami, ki so mi odprli tudi drugačen pogled na svet, so čudežno odšle številne značajske blokade. V neverjetno pomoč so mi bili ljudje, ki so me sprejeli takšnega, kakršen sem, z vsemi svojimi plusi in minusi. Stik z ljudmi, ki so čustveno močnejši, nam lahko omogoči razumevanje lastnih emocij. Poiščite takšne ljudi in se jih držite.

Najbolj nenavadno je to, da zaradi govorne napake pred leti nisem mogel niti normalno govoriti, odkar pa govor uporabljam za bolj smiseln namen, redno presenečen ugotavljam, česa je človek sposoben, ko se navdihuje z modrostjo in povezuje z višjo inteligenco. O tem so pisali že številni veliki ljudje. Proučujte njihova življenja. Vsi talenti in stvari, ki jih uporabljate za splošno dobro, se nenehno povečujejo, vse, kar pa zlorabljate, počasi izgubite.

Vsi imamo svoje prednosti in pomanjkljivosti, kar je treba sprejeti

Ne obremenjujte se, če na določenem področju niste posebej dobri, saj posebni talenti niso predpogoj za dobro življenje. Včasih so celo ovira, ker zaradi njih postanemo ponosni. Talente in sposobnosti lahko najbolje razvijamo znotraj področja, ki nam je pisano na kožo, vsak od nas pa je naravni talent za prinašati srečo v življenje drugih. To lahko razvijamo neomejeno.

Nadaljuj branje z naslednjimi deli članka, ki te pritegnejo: 

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...