Saška  Simonič

Nosečnost po umetni prekinitvi nosečnosti

6. marec 2017    1042 ogledov

Tretjo nosečnost sem umetno prekinila v petem mesecu nosečnosti. Najina hčerkica Iris je imela težko diagnozo – sindrom Patau. Danes vam bom zaupala, kaj vse je drugače v moji ponovni nosečnosti, po tej težki preizkušnji.

Ob veseli novici, ko sva z možem zagledala plusek na testu nosečnosti, naju je poleg veselja preplavljal tudi občutek strahu. Celotno nosečnost se veseliva, toda ne povsem sproščeno. Še nikoli naju ni bilo tako strah ultrazvočnih pregledov pri ginekologu. Kljub temu, da je bila najina Iris ultrazvočno popolna, je bila resnica glede posebnosti njenega telesa povsem drugačna, kar sva videla šele v porodni sobi, ko sva se od nje poslavljala. Tokrat čutim, da je vse vredu in se zato nisva odločila za genetske preiskave. Izkušnja z Iris me je naučila, da naj vedno prisluhnem svoji intuiciji. Izkazalo se je, da je ta lahko bolj zagotova od ultrazvočne diagnostike. Celotna zgodba moje tretje nosečnosti, ki sem jo naslovila Rodila sem angela, bo izdana kmalu. Predstavlja vse korake umetne prekinitve nosečnosti, ter poda ključne informacije in predloge, s katerimi želim olajšati soočanje s postopkom umetne prekinitve nosečnosti. Želim si, da bi v njej našle oporo in pomoč mamice, ki se soočate s podobnimi preizkušnjami. 

Žalostna novica, ko smo od genetikov izvedeli, kako hudo je z najino punčko Iris, je pustila velik pečat. Da sva se odločila za ponovno zanositev, sva morala z možem premagati številne ovire, ki so del žalovanja. Najin četrti otrok nikakor ni nadomestek za Iris. A bo z njim postalo uresničeno tisto, kar je bilo odvzeto, ko sva sprejela odločitev, da tretjo nosečnost prekineva. Veselju ob misli na to, da bomo tokrat srečno zaključili nosečnost, se vedno pridružijo solze. Solze hvaležnosti in zaupanja v zdravje naše nove članice. Jok otroka ob rojstvu, dojenje, objemi toplemu otroku, ne da bi mi pri tem nekdo rekel: »Topla je še od vas, gospa… «. Zelo me ganejo te misli. Ceniva prav vsak dan te nosečnosti, ker sedaj veva, kako je to pomembno. Užiti vsak trenutek te sreče, ki nama je ponovno dana.

Nosečnost po umetni prekinitvi nosečnosti prinaša posebne izzive. Boj med zaupanjem v najboljše ter podzavestnim strahom zaradi pretekle preizkušnje, kjer sva bila z možem povsem nemočna, se odvija ves čas. Moč partnerske ljubezni ter hvaležnost sta dobro zdravilo na tej poti. Predvsem pa je pomembno, da imamo radi sebe in se cenimo, kajti tako je premagovanjem izzivov žalovanja, ki se odvijajo vzporedno s ponovnim pričakovanjem, veliko lažje.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...