Nina Medved

Podjetniška pot kot poslanstvo

piše: Nina Medved
7. maj 2018    1489 ogledov

Čedalje več žensk razmišlja, da bi odprle svoje podjetje – ali pa so ta korak že naredile. Osemurni delovnik, monotona vsakodnevna opravila in nezmožnost, da bi v službi izrazile sebe so vsekakor omejujoči. Ko stopiš v stik s samim seboj in najdeš svoje poslanstvo, postane želja po samouresničenju na poslovnem področju neukrotljiva. Naslednji korak – greš na svoje.

Od nekdaj sem želela početi nekaj unikatnega, samosvojega, drugačnega. Izbrala sem aromaterapijo. Podjetje sem odprla brez kakršnegakoli podjetniškega znanja in kot mati samohranilka dveh otrok. Pogoji so bili vse prej kot idealni, toda vizija je bila tako močna, da me prav nič ni moglo zaustaviti.

Danes lahko rečem, da je imeti posel, ki ga opravljaš z vsem srcem, nekaj najlepšega! Takšen posel ti omogoča, da upravljaš svoj čas, uresničuješ svoje poslanstvo in pomagaš drugim – ter obenem služiš denar!

S teboj želim deliti nekaj spoznanj, do katerih sem prišla na svoji poslovni poti.

1. Tvoja strast je tvoja pot.

Če nisi prepričana, katero storitev ali izdelek bi rada ponudila, ter proučuješ trenutne trende, da bi našla svojo nišo, se ustavi. Globoko vdihni in se obrni navznoter. Kaj je tisto, kar ti požene mravljince po telesu? Kaj je tvoja največja strast? Če samo ob misli nanjo začutiš metuljčke v telesu, si našla svojo nišo. Tvoja strast je tvoja pot – je tista iskrica v tebi, ki komaj čaka, da vzplamti in osvetli ves svet!

2. Bodi avtentična.

Iskrenost, avtentičnost in zvestoba samemu sebi so glavna vodila pri kreiranju poslovnega vsakdana. Ostani v stiku s seboj. Počni samo tisto, kar je v skladu s tvojim življenjskim načelom. Tako boš ostala zvesta sami sebi – in to bodo začutile tudi tvoje stranke.

3. Ne dovoli drugim, da te ustavijo.

Ko sem se odločila, da ne bom več prevajala, temveč se bom ukvarjala z aromaterapijo, so bili vsi okrog mene šokirani. “Kaj ne veš, da je recesija?” so me spraševali znanci; starši in sorodniki pa so otopeli od skrbi. Toda tako močno sem verjela v svojo idejo, da so se mi dvomi drugih zdeli prav smešni.

Ko boš stopila na svojo pot, boš gotovo naletela na dvome, začudenje in ustrahovanje drugih. Toda zavedaj se, da so ti dvomi in strahovi njihova stvar. Morda si tudi sami želijo narediti korak naprej, pa jih je tega na smrt strah. Svoje strahove potem projicirajo v druge. Zahvali se jim za bolj ali manj dobronamerno skrb in preprosto nadaljuj svojo pot.

4. Družina ali kariera?

Zmotno je prepričanje, da moraš kot ženska izbirati med družino ali kariero. Če boš prevzela ta vzorec razmišljanja, ki je splošno prisoten v družbi, boš ves čas imela občutek, da je nemogoče združiti oboje. Mislim, da je z dobro organizacijo mogoče vse! Seveda bodo obdobja, ko bo posel od tebe terjal več časa in boš posledično preživela manj časa z otroki. Spet drugič pa bo več časa za družino! Kar je najpomembneje – ko si z otroki, bodi z njimi 100-odstotno, in ko delaš, delaj na polno.

5. Čas zate.

Včasih se mi zdi, kot da sem na maratonu – tri minute za pometanje, šest minut za igro z malčkom, deset minut za preverjanje domače naloge tretješolke, dve minuti, da najstnika preženem z računalnika, z eno roko kuham, z drugo odgovarjam na mejle … Le kje sem tu jaz?

Kar nekaj časa je trajalo, da sem dojela, da potrebujem čas zase in da si ga tudi zaslužim. Ni bilo preprosto, kajti preganjali so me občutki krivde. Vendar ko sem začela v svoj vsakdan vnašati stvari, ki me zares veselijo – jogo, ples, branje –, se je moje počutje bistveno izboljšalo. In ko je mama zadovoljna, je srečna cela družina.

Eterična olja kot podpora na poslovni poti

Čeprav je moja poslovna pot še 'mlada', se mi zdi, da sem v tem času doživela temeljito osebnostno preobrazbo, na različnih nivojih. Kar nekaj prepričanj sem morala pokopati. Naučila sem se, da je nujno imeti cilj – a da je potovanje pomembnejše.

Na tem potovanju me vsakodnevno spremljajo eterična olja. Rožmarin je individualist; ko najdeš svojo pot, ti bo vlil pogum, da ji slediš. Po ingverju posežem, kadar mi primanjkuje energije in moči za izpeljavo ciljev. Bergamotka mi vedno pričara nasmeh na obrazu, pelargonija pa v meni vzbudi občutek harmonije ter olajša komunikacijo – tako s seboj kot z drugimi.

Če želiš tudi ti spoznati, kakšno moč imajo eterična olja, v čem je njihova skrivnost in kako ti lahko pomagajo pri osebni ter poslovni rasti, te vabim, da se mi pridružiš na aroma vikend oddihu na Krasu v juniju. Proslavile bomo vseh pet čutov, se naužile dobre družbe in čarobnih vonjav.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...