Lu Ka

Pot Heyoka zdravilca v Lakota domorodni skupnosti

piše: Lu Ka
9. maj 2022    6 ogledov

Heyoka v kulturi ameriških domorodcev pomeni “energijski” zdravilec, ki dobiva svoje svete darove in moči od božanskega Stvarnika, Velikega duha. Izvira neposredno iz plemena Lakota Sioux. Vsaka avtohtona kultura ima svoj izraz za plemenskega zdravilca. Danes zelo posplošeno, celo preveč, uporabljamo besedo “šaman”. Vendar ima izraz Heyoka korenine le v plemenu Lakota Sioux. Heyoka posvetijo svoje življenje služenju življenju vsepovsod. So zdravilci in  delujejo kot pospeševalci sprememb, kot katalizatorji v obdobju kaosa življenja.

Heyoka šamani so tisti, ki so bili poklicani, da bi bili zdravilci. Duhovni svet in vodja plemena jih izbere za to nalogo. Ni se mogel kar nekdo odločiti, da bi postal Hayoka zdravilec.  To je torej zelo tradicionalna vloga zdravilcev plemena Lakota in postati zdravilec v njihovi kulturi je bila velika čast. V Lakota tradiciji, Heyoke imenuje plemenski vodja. Izbran je bil običajno moški član plemena in pogosto se je zdravilstvo prenašalo iz roda v rod, preko generacij. Običaj se je s častjo prenašal z očeta na sina ali s plemenskega starešine na identificiranega člana plemena Lakota Sioux. Novi Heyoka je bil odgovoren za nošenje »torbe mediciine« in za prevzem zdravilne ter preroške vloge v plemenu.

Pot Heyoke ni nekaj, kar bi bil »trend« in niti ni nekaj, za kar se lahko odločite, da želite postati. To je naziv, ki si ga prislužiš in pot, ki je izbrana namesto tebe. Ne obratno. Šaman Heyoka je pogosto cenjen kot eden najmočnejših šamanov v plemenskih skupnostih skozi zgodovino. Dva zgodovinska Heyoka iz plemena Lakota Sioux sta bila Poglavar Nori Konj (Crazy Horse) in Poglavar Črni Los (Črni Los).

V modernem času se zgodi, da ameriški domorodci dodelijo naziv “zdravilec”, “Heyoka”, “medicine man”,  tudi komu, ki ni iz njihovega rodu. Morda je ta naziv dan nekomu, ki tisti trenutek niti ne razume, kaj točno pomeni ta čast. A skozi čas, ko se tej osebi razgrne pot, to tudi individualno doživi. Nekaj podobnega verjetno poznate iz učenja Don Juana, ki je učil “belca” Carlosa Castanedo. Pot domorodnega zdravilca ali iskalca modrosti ni nekaj, kar je enostavno. Ponavadi to pomeni, da se moraš odreči večjemu delu preostalega življenja. Včasih pa te pot zdravilca pokliče, ne da bi imel nobenega stika z domorodnimi kulturami. V tem primeru moramo vedeti, da to ni pot slave in sla po moči. Ampak je pot skuženja vsemu življenju.

Pot zdravilca je pot, kjer zemeljska razsežnost trči z duhovnimi dimenzijami in je skrojena v ognju. Ogenj lahko gori in uničuje ali pa lahko koristi in vzdržuje življenje s svojim večnim plamenom.

Heyoke včasih imenujejo “sveti klovn” ali “trikster”, kar je netočna definicija današnje družbene strukture. Znano je, da izzovejo spremembe pri tistih, katerih duh je bil poškodovan ali zlomljen zaradi trpljenja, in ustvarjajo vpogled v osebno dinamiko nenehno spreminjajoče se usode. Heyoka zdravilca ne zanima politična korektnost in je bolj osredotočen na ozdravitve, ki se morajo zgoditi. V svojem pristopu je usmerjen k raziskovanju široke narave trpljenja vzrokih, zakaj pride do neharmonije.

Trendovski izraz “heyoka empat”, ki se je začel pojavljati v modernem času v ZDA, je naziv, ki nima nobene podlage v plemenskih običajih, niti v Lakota plemenu, niti v življenju samem. Izraz “Heyoka” označuje osebo znotraj tradicije Lakota. Izraz “heyoka empat” ali “šaman” nista izraza, ki ga uporabljajo ali priznavajo Lakota Sioux. Obstaja predpostavka, da je izraz Heyoka univerzalen in ga je mogoče uporabiti kadarkoli. Moramo biti pazljivi, da pri našem raziskovanju lastnih darov in zdravilnih moči ne zlorabljamo in ne posplošujemo tradicionalnih vrednost domorodnih ljudstev. Sam osebno že besedo “šaman” poskušam uporabljati le v kontekstu, kjer bo oseba razumela, kaj želim s to besedo povedati. Nikakor pa ne bi te besede dal povel svojega imena na kakršen koli zapis ali osebno predstavitev. Moramo pa iti čez svoje faze spoznavanja samega sebe. In na koncu nima nobene veze, kako se imenujemo. Močen zdravilec ali iskalec poti bo tisti, ki postane popolnoma prazen. Prazen sebe.

Heyoka ima zmožnost, da pokaže “razmišljanje izven okvirov” z raziskovanjem senčne “medicine”. Pogled v zrcalo resnice pogosto povzroči zelo surova čustva, ki so včasih zakopana globoko v psihi. Posrednik spremembe v šamanskem procesu je tisti, ki vključuje neoporečno refleksijo samega sebe in strogo poštenost do svojjih čustev in misli. Iskanje neovirane poti preobrazbe je odvisno od posameznikove volje in pripravljenosti. Če to storimo tako, da se popolnoma prepustimo procesu, in smo pripravljeni pustiti vse, za kar se držimo, lahko odkrijemo svojo pravo usodo in dovolimo, da se pomembni vidiki sprememb življenja dvignejo na površje.

Za Heyoke velja, da so duhovni most v metafizičnem svetu zdravljenja, saj so enako močni v vseh svojih čutilih. Šamani Heyoka so nadarjeni zdravilci, ki delujejo z duhovnim svetom neposredno po svojem lastnem, včasih celo bolečem potovanju samo-zdravljenja. S strani stvarstva postanejo božanski kanal za zdravljenje in naslavljanje zdravljenja celotnega bitja, ki je prestalo ogromno trpljenja. Zanašajo se na Stvarstvo, da obnovi svetlobo in celovitost v osebi ter pomagajo dati jasen občutek smeri tistim, ki iščejo in potrebujejo pomoč.

Heyoka šamani so se odzvali na klic, da hodijo v neznano z močno vero, da je vse, kar lahko občutijo, del njihove usode. Prepoznavajo uničujoče in razočarajoče vidike človeštva in učinke, ki imajo na stvarstvo. V svojih prepričanjih so globoko duhovni in trdni v svoji veri. Kot kanal za olajšanje sprememb stvarstvo uporablja Heyoka šamane, da vodijo, usmerjajo, se dotikajo, zdravijo in ​​spreminjajo.

Heyoka se včasih vidi kot čustvene sprožilce, ki spodbujajo ljudi k odkritju globokih, nezaceljenih in čustvenih ran, ki se jih ne zavedajo. Zdravilno ‘zdravilo’ Heyoka je pogosto to, da ima ta sposobnost zrcaliti vedenje drugih, medtem ko na površje pripelje napačno energijo. Včasih bo to povzročilo, da se človekove negotovosti, pomanjkljivosti, napake ali slabosti dvignejo na površje, kar omogoči priložnost za energijski prehod na mesto, kjer lahko absorbira modrost in zdravilno energijo. Njihova sposobnost zaznavanja težke in uničujoče energije predstavlja priložnost za pretvorbo napačne energije, ki je odgovorna za različne stopnje disfunkcije. Zato se lahko to včasih zdi moteče med postopkom odkrivanja, vendar je izvedeno le z najvišjo mero ljubeče prijaznosti. Alkimija sprememb je lahko sčasoma zelo subtilna in ima dramatičen učinek; kar bo idealno vodilo v življenje polno božanske svetlobe in živahnosti.

Šaman Heyoka zdravi popolnoma brez obsojanja. Pogosto se izražajo skozi miselnost čisto pristnega samoodkrivanja, medtem ko držijo to miselnost, da sočutno prebudijo osebo in jo pretresejo iz svojega linearnega razmišljanja. Temo objektivizirajo in jo izpostavijo svetlobi z vero in služenjem stvarstvu. Imajo globoko razumevanje trpljenja in sprejemajo zdravljenje kot svoj pravi klic. Življenje je niz vzponov in padcev, saj smo vsi mešanica številnih izkušenj in osebnosti in ni nikogar, ki bi živel “popolno”.

Njihovo prepričanje je, da nihče ni razsvetljen, saj je razsvetljenje potovanje, ne cilj. Pokažejo nam, da smo vsi učitelj in učenec hkrati in da nihče od nas ne ve vsega – takoj ko nekdo misli, da ve, postane njegov um ozek, omejen ali zaprt za učenje.

Duhovni humor – Heyoka šamani iv Lakota skupnosti majo prirojeno naravno sposobnost, ki jim omogoča, da prikličejo največja razodetja in ljudem omogočijo odkrivanje globokega, osebnega in starodavnega znanja z uporabo kaosa in posenega stila obratnega humorja. (Pponovno, spomnite se na Don Juana iz knjige Carlosa Castanede, čeprav on ni pripadal Lakota, je pa imel zelo poseben način humorja in učenja preko kaosa). So duhovni učitelji, katerih vloga zdravilca pogosto dvigne prah in razburi status quo.

Razumevanje svojega višjega namena ni vedno prepoznano ali takoj razumljeno. Za mnoge to izhaja iz vzorcev vedenja, ki so ali so bili problematični. Spreminjanje lastne poti je lahko zelo moteče za naš ego in zahteva popolno predajo, potrpežljivost, vzdržljivost in vztrajnost. Z osebnim prizadevanjem za znanje in zdravljenje bo oseba nato dobila priložnost, da začne rušiti stare vzorce vedenja, ki jim ne služijo več. Toge mentalne strukture se prepoznajo in sprostijo. Razumevanje razločevanja pa nas nauči dvomiti o strogih in tihih družbenih pravilih in predpisih, ki so bili uničujoča nit v življenju v preteklosti. Neustrašno sprejemanje življenja je optimalen cilj zdravilca, šamana, ki razvija sposobnost videti lepoto v neznanem in nepričakovanem. Nazadnje, uživati ​​in živeti življenje, takšno, kot je, hkrati pa se naučiti sprejemati vse vidike svoje edinstvene, paradoksalne osebnosti.

Hvala, da ste prebrali ta članek <3 Upamo, da ste našli tisto, kar ta trenutek potrebujete.
LuKa

Vir: https://visja-vibracija.si/pot-heyoka-zdravilca-v-lakota-domorodni-skupnosti/
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...