mentor Uroš

Srce je kos tudi rji

9. maj 2017    1263 ogledov

Če dobro opazujemo okolico, naj si bo naravo ali pa tehnologijo, se ponujajo številne primerjave med njo in nami. Ena izmed takšnih očitnih je rja na avtomobilih, čeprav je danes redkejši pojav kot včasih. Težava pri avtomobilih, ki rjavijo, je, da izgubljajo tako vrednost kot varnost. Čeprav je avtomobilska pločevina danes boljša, se rje še vedno pojavi, ko se zaradi npr. peska na cestišču poškoduje avtomobilski lak.

V takšnem primeru je najboljša možna rešitev, da poškodbo čim prej saniramo in s tem preprečimo nastanek oz. širjenje rje.

Za trenutek si sedaj zamislimo, da je človeško telo, ki je v mladosti zdravo in polno vitalnosti, kot pločevina pri novem avtomobilu. Z leti velikokrat vitalnost telesa izgine in pojavljati se začnejo manjše zdravstvene težave, ki se kopičijo, dokler ne izbruhne kaj resnejšega. Kaj, če je tako kot pri starejšem avtomobilu tudi pri naših telesih za pešanje zdravja krivo nenadzorovano širjenje rje? Kaj se pravzaprav dogaja z našimi telesi, da ne zmorejo ohranjati rje pod nadzorom?

Odgovor je preprost: preveč stresa v naših življenjih. Živimo v času, ko smo bombardirani z njim, kot da bi nenehno vozili za tovornjakom po cesti, polni peska. Lahko si zamislite, kakšen davek bi plačal naš avtomobil – verjemite, da davek našega telesa ni nič manjši.

Stres povzroči veliko manjših poškodb, ki se s časom združujejo v večje, in to zaznamo kot simptom zdravstvene težave. Ni pričakovati, da se bo stres kaj kmalu začel zmanjševati, kvečjemu se bo še stopnjeval. Vendar pa imajo naša telesa neverjetno sposobnost samozdravljenja in za številne je mogoče presenetljivo, da pri tem igra ključno vlogo srce.

Do sedaj je bilo veliko napisanega o tem, kako lahko z umom pozdravimo telo, ampak zakaj bi sploh čakali, da se pojavijo težave, in potem porabili veliko časa za njihovo zdravljenje? Smo sploh sposobni sami odpraviti vso nastalo škodo, ki se kopiči in kopiči?

Zaradi vedno večje količine stresa, ki se lahko pojavlja v preobleki žalosti, jeze, strahu, depresije, tesnobe, zamer, pritiska na delo, novic itd., nam ne preostane drugega, kot da se z njim spopademo takoj, ko se pojavi in dokler je še obvladljiv. Raziskave na inštitutu HeartMath so pokazale, da zgolj pet minut jeze povzroči, da je imunski sistem oslabljen tudi šest ur po tem dogodku. Ko začnemo zavestno uporabljati moč srca, pa je bilo dokazano, da zgolj pet minut takšnega stanja okrepi imunski sistem, in to celo še šest ur po tem. V naših telesih imamo tako vse, kar potrebujemo za zdravje.

Časi nam ne omogočajo več, da bi se sprenevedali, obisk v nabito polnih bolnišnicah pa nam to samo potrjuje. Kljub vsemu živimo v čudovitem obdobju, ki nas sili, da spoznamo moč, ki jo imamo v sebi, in se jo naučimo uporabljati. Na inštitutu HeartMath so med raziskavami o vplivu srca na naše življenje razvili tudi tehnologijo. Ta nam omogoča v realnem času vpogled v vpliv srca na naše telo. Na razpolago nam je tako vse: vaje, s katerimi se lahko povežemo s srcem, in tehnologija, ki nam pokaže, da se je ta povezava zares zgodila. Vsak človek je sposoben sam sanirati rjo v svojem telesu, kajti vsak človek nosi v sebi srce. Tako kot smo se morali nekoč za preživetje in večjo kakovost življenja naučiti hoditi, je danes skoraj že nujno, da se naučimo uporabljati srce.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...