27
november

Izlet Zgodba sv. Helene in Marjete v Posočju z Jožetom Munihom

Organizira: Društvo za dušo
Kdaj: 27. novembra ob 10:00 do
27. novembra 2021 ob 16:00
Kje:
Prispevek:36,00 EUR
Organizira:Društvo za dušo
Kontakt:064 108 107 ali potovanja@zaduso.si

17 ogledov

Enodnevni izlet “Zgodba sv. Helene in Marjete” – sobota, 27.11.2021


Na izlet “Zgodba sv. Helene in Marjete” vas pelje Jože Munih priznan radiestezist, preučevalec stare vere, geomant in izkušen vodnik, ki se z radiestezijo ukvarja preko 30 let.  Slišali boste razlago o skrivnostnih zgodbah in legendah Breginjskega kota. Vabimo vas na zanimiv enodnevni izlet, ki sledi legendi svete Helene in Marjete. Garantiramo vam lepe razglede, zanimive dogodivščine in zgodbe s strani odličnega poznavalca staroverstva, gospoda Muniha.

Dobimo se ob 10 uri pred trgovino Hofer v Tolminu in od tam nadaljujemo z lastnim prevozom v Breginjski kot.

 Sledili bomo zgodbi sv. Helene in sv. Marjete, ki sta pred zmajem bežali po dolini reke Nadiže. Ogledali si bomo svetišče Svete Marjete, ki se nahaja visoko na pobočju Stola na nadmorski višini 973 metrov. Sveta Marjeta je zavetnica kmetov, devic, dojilj, deklet, porodnic, žena. Verjame se, da se na njo lahko obrnemo ob težkih preizkušnjah, kot so npr. težki porodi,  neplodnost, bolezni obraza in celjenje različnih ran.

Legenda o cerkvi sv. Marjete pod Stolom
V spodnjem toku reke Nadiže, v vasi Gajžla, sta živeli dve mladi dekleti, Marjeta in Helena. Nekega dne sta šli na sprehod ob reki Nadiži in sta zagledali zmaja, ki ju je začel loviti. Pred njim sta bežali in sta se prvič ustavili v Kredu misleč, da sta že zbežali zmaju, vendar je zmaj pritekel za njima. Dekleti sta se morali spet podati v beg, zato sta po dolgem teku bili že zelo utrujeni. Helena je omagala in se ustavila v Podbeli ter se nato spomnila, da ima pri sebi križ. Križ je dvignila pred zmajem in ta je na mestu okamenel. Marjeta je svoj beg nadaljevala, brez da bi se ozirala, prišla pod Stol in se skrila pod Veliko skalo. V spomin na to so pod Stolom naredili cerkvico, Heleni pa so postavili cerkvico Na Lupu na kraju kjer je odvrnila zmaja. Zapisana zgodba je sicer krščanska, najdbe v okolici pa kažejo na mesta, ki so jih častili veliko pred prihodom krščanstva.

Potek izleta – najprej bomo obiskali področje s cerkvijo svete Helene in se nato odpravili do mesta, kjer je sveta Marjeta počivala. Izlet bomo nadaljevali z obiskom zanimivega kraja, kjer se je Marjeta skrila v skalo.

Cena izleta =   36,00 EUR     (v ceno ni vštet prevoz, cena vključuje vodenje in organizacijo izleta)

Hodili bomo približno 2 uri, od točke do točke se bomo premikali z lastnimi avtomobili. Izlet se začne ob 10:00, proti domu se bomo pa polni vtisov odpravili okoli 16 h.

Prijave sprejemamo po e-mailu potovanja@zaduso.si ali telefonu na 064 108 107.

Več na: Zgodba sv. Helene in Marjete

DOGODEK JE ŽE PRETEKEL!

ORGANIZATOR

Društvo za Dušo je skupina ustvarjalnih in srčnih prostovoljcev s strokovnimi znanji iz izobraževanja ter turizma, ki želimo krepiti ter širiti večne medčloveške vrednote. Naše delovanje delimo na...


Dogodki organizatorja

Nalagam...