Nastja Spasojević

Spomladansko čiščenje: čist in pospravljen prostor ima izjemno močan energijski vpliv nate

12. april 2018    6747 ogledov

Ali veste, da ima prostor, v katerem bivate, ustvarjate in delate, izjemen vpliv na vas? Da to, ali je pospravljen in čist ali pa umazan, poln krame in razmetan, močno energijsko vpliva na tvoje vsakdanje življenje, ustvarjanje, bivanje, odnose ter tudi tvoj duhovni razvoj?

Zato je spomladansko čiščenje tako zelo pomembno in se skozi tradicijo, čeprav velikokrat ne vemo točno, zakaj, ohranja že stoletja. Včasih naše babice res vedo najbolje.

Spomladansko čiščenje: čist prostor, čisti um

 

Če želimo karkoli odpreti višjim možnostim, moramo to najprej očistiti. Brez očiščenja ne moremo ničesar izboljšati. – Sadhguru

Shaucha oziroma čistost je pomemben del posameznikovega duhovnega razvoja. Čistost se ne nanaša le na čistost telesa, uma in duha, temveč tudi na čistost naše okolice. Vse, kar zaznavamo skozi naše zaznavne organe, lahko v nas ustvarja umazanijo ali čistost.

Kakšne prostore ustvarjamo in kako jih vzdržujemo, ima izjemen vpliv na vse, kar smo.

Če naša okolica ni čista, se slika, ki jo ustvarjamo v svojem umu, in projekcija, ki jo ustvarimo na podlagi te zaznave in izkušnje, obrne v neprijetno – čeprav se tega mogoče ne zavedamo.

Ko znotraj sebe ustvarjamo takšno neprijetnost, je zelo težko zavestno kreirati naravo naše izkušnje. Duhovni proces pa v osnovi pomeni, da vse, kar smo, vse, kar se nam dogaja, ustvarjamo zavestno. Zakaj bi si to oteževali?

Če smo malo bolj zavestni in namenimo pozornost čistosti doma, temu, kako skrbimo zase in kako vzdržujemo stvari okoli sebe, si olajšamo duhovni proces, saj se bo ta zgodil hitreje. Enako, kot če se želiš premakniti iz točke A v B: lahko se voziš skozi kaos ali ustvariš razmere, da je cesta primerno pripravljena. Tako prideš na cilj lažje in hitreje. – Sadhguru

Spomladansko čiščenje: kako se lotiti čiščenja prostorov?

Spomladanskega čiščenja se vedno loti tako, kot ustreza tebi – prilagodi ga sebi in se poslušaj. Večje čiščenje (spomladansko čiščenje) je terapevtski proces, ki zahteva, da mu daš prostor in čas.

Kot pravi Petra Cvek v svojem članku Spomladansko čiščenje, to deluje terapevtsko:

Vedno se mi je zdelo, da ko se lotim spomladanskega čiščenja, moram narediti vse naenkrat. In misel na večdnevno celodnevno čiščenje me je odvrnila, da bi se dela sploh lotila. Dokler se nisem vprašala, ali res obstaja samo en pravi način, kako se čiščenja lotiti, in ugotovila, da je to daleč od resnice. Danes se ga lotim po korakih in se ne priganjam. Tudi če v enem tednu pospravim le en prostor oz. eno sobo ali pa le dve omari, je to popolnoma v redu. Nikjer ne piše, da mora biti spomladansko čiščenje končano v enem tednu. Lahko je tudi v dveh mesecih. A ne glede na to, kako dolgo poteka, je dejstvo, da deluje terapevtsko. – Petra Cvek, Spomladansko čiščenje

Ni treba vsega opraviti naenkrat – le bodi pozoren/-na na vse elemente čistega prostora:

 • prostor je treba dobro očistiti – idealno z naravnimi čistili,
 • prostor je treba pospraviti in se znebiti odvečne navlake ter
 • prostor je treba tudi energetsko očistiti.

Spomladansko čiščenje: čiščenje navlake menjuje energije

Čiščenje vsega nepotrebnega in nekoristnega iz svoje okolice pa tudi iz svojega notranjega prostora je proces, ki ga številni danes označujejo za sodoben način alkimije. Je namreč ena izmed najhitrejših poti, da preoblikujete svoje življenje.

Predmeti in stvari so prežeti s simbolizmom, spomini in čustvi. Ko praznite svoje predale, omare, kleti in podstrešje, neposredno vplivate na svojo podzavest. Ko menjate energije prostora, vplivate na svoje notranje energije.

Najpogostejši razlog za kopičenje stvari je, da nam stvari dajejo občutek varnosti. Kopičenje stvari vam lahko preide v navado. S stvarmi se istovetite in ustvarjate lažno samozavest, občutke, da ste vredni.

Vprašajte se: Zakaj to stvar hranim? Zaradi lepih spominov? Ker bom to nekoč še potrebovala? Ali to ustreza temu, k čemur stremim?

Če ste pristaš življenja v sedanjosti, potem ne ... In najverjetneje ne želite hraniti stvari iz bojazni, da boste nekoč živeli v pomanjkanju. Verjemite, da boste vedno imeli vse, kar potrebujete.

Čiščenje navlake je lahko zelo poduhovljen proces. Na simbolni ravni pomeni, da se osvobajate vseh tistih delov sebe, ki vam ne služijo več. Ko zaupate Kreatorju vsega, kar je, da vam bo zagotovljeno popolnoma vse, kar potrebujete in boste potrebovali v prihodnosti, se boste z lahkoto poslovili od balasta in stvari, ki jih v resnici ne potrebujete več.

Dali boste prostor stvarem, ki so tukaj in zdaj prave za vas. Strah, ki vam govori, da se morate oklepati starega, vam preprečuje, da bi v svoje življenje sprejeli čudovite darove. Seveda vam ni treba zavreči prav vsega iz svoje preteklosti ali zanemariti misli na prihodnost. Naredite pa toliko svobodnega prostora, da se bo vaša energija lahko pretakala v 'tukaj in zdaj' in da ne boste vpeti v razočaranja iz preteklosti in skrbi o prihodnosti. – Marjana Bloch

Spomladansko čiščenje: čiščenje prostorov z naravnimi domačimi čistili

Za čist dom in svež vonj po čiščenju uporabite naravna in doma pripravljena čistila, ki bodo zagotovo opravila prav tako učinkovito delo kot vsa druga čistila na nakupovalnih policah.

Z izdelavo domačih čistil boste poskrbeli zase in za svojo družino, dom odeli v bleščeč sijaj in prijeten vonj pa še prihranili boste.

Za izdelavo naravnih domačih čistil potrebujete le:

 • limono oziroma limonin sok,
 • alkoholni kis,
 • oljčno olje,
 • sodo bikarbono,
 • sol.

Iz teh sestavin lahko izdelate:

 • naravno univerzalno čistilo,
 • naravno čistilo za prah,
 • naravno čistilo za okna,
 • naravno čistilo za pečico,
 • naravno čistilo za WC-školjko,
 • naravno čistilo za zamašene odtoke,
 • naravno čistilo za preproge,
 • naravno čistilo za rjo,
 • naravno čistilo za kuhinjske deske,
 • naravno čistilo za ploščice,
 • naravno čistilo za lesene površine …

Preberi še: Recepti za domača čistila »

Spomladansko energetsko čiščenje prostora

Ko v svojem domu prečistimo omare, predale, police …, se lahko lotimo čiščenja tudi na energetski ravni. Prezračimo stanovanje, kote stanovanja lahko osvobodimo zastarele energije z zvokom – lahko zelo preprosto z dvema pokrovkama, ki bosta ustvarili močno vibracijo in zvok. Sosedje bodo že preživeli, brez skrbi. 

Včasih se namreč v nekaterih prostorih ne počutimo dobro – kot da nekaj ni v redu, pa mogoče niti ne znamo povedati, kaj konkretno nas moti, kljub temu, da je vse čisto in pospravljeno. Zato je pomembno, da vsaj enkrat letno (idealno po vsakem čiščenju), prostore tudi energijsko očistimo.

Energetsko lahko prostor očistimo:

 • z ognjem – prižgemo oljno svečko,
 • z zrakom – vsakodnevno redno prezračimo celoten prostor,
 • z zvokom – s pomočjo tibetanske sklede, petjem ali poslušanjem manter*,
 • s soljo,
 • s kadili –  čudoviti za čiščenje prostora so žajbelj, rožmarin ter lovor, ki v prostor vnaša tudi energijo moči.

Zelo močno in dobrodejno energijo čiščenja ima sol. Kot kopel v slani vodi po napornem in težkem dnevu bo odplaknila vso zastalo energijo in čustva v našem prostoru. Kot recimo kopanje v morju, ki je veliko več, kot mislimo - ni le kopanje, je močan očiščevalni energijski obred. Postavite v vse kote prostora posodico s soljo. Naj je bo veliko. Pustite kakšen teden in potem sol seveda zavrzite. Če čutite, da je negativne energije preveč, lahko sol posujete po tleh, pustite nekaj časa in potem posesate.

Zelo dobro lahko prostor prečisti tudi kadilo. In ni vam treba hoditi v trgovino in kupovati takšnih in drugačnih kadil. Zagotovo ima kdo od vaših bližnjih doma vejico posušenega žajblja ali rožmarina. Dajte ga na krožnik, prižgite in se z njim sprehodite po stanovanju …. Tina Pipan, Energijsko čiščenje prostora.

Poskusiš lahko s to mantro, ki je namenjena odstranjevanju negativnih energij iz prostora. Tako boš svoj prostor očistil še z zvokom: 

Kot rečeno, vse je energija – kako imamo pospravljeno in v kakšnem prostoru bivamo, vpliva na nas. Čist in pospravljen prostor spodbuja čistost v nas, umazan (fizično in energetsko) in kaotičen pa ravno nasprotno. Kaj boš izbral/-a zase?

Preberi še: 

Vir: http://isha.sadhguru.org/blog/yoga-meditation/demystifying-yoga/the-significance-of-cleanliness/, https://www.youtube.com/watch?v=GRRvMPSDveU
Deli svoje izkušnje! 4
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Eva
  komentiral 4 mesec nazaj
Hvala❤
DARJA
  komentiral 6 mesec nazaj
Hvala
Ksenija
  komentiral 1 leto nazaj
Odličen članek. Hvala
Matija
  komentiral 1 leto nazaj
Kdo ti je povedal,da je potrebno pospravit jn počistit stanovanje??? ha ha... Hvala Nastja.
Nalagam...