Nastja Spasojević

Novoletne zaobljube

5. januar 2014    108 ogledov

Silvestrovo ter začetek novega leta nam daje zagon, predstavlja nov začetek, nekaj nepopisanega in tako praznega, morje neskončnih možnosti in potencialov. Zdi se nam, da nam je ponujena možnost, da začnemo znova, izboljšamo svoje življenje ter nekaj spremenimo. In ravno to je čarobnost, ki nam daje moč in v nas zbudi željo po načrtovanju in zastavljanju novih ciljev. Pa vendar, so novoletne zaobljube koristne ali so le zapravljanje našega časa?

Veliko ljudi misli, da so novoletne zaobljube le zapravljanje časa. Vsakemu se je namreč že zgodilo, da si je za silvestrovo napisal seznam želja in zaobljub, ki se jih ni držal niti en teden. Pa vendar je to resnično zapravljanja časa?

Mislim, da ni stvari v življenju s katero bi zapravljali čas, če le ne opredeljujemo naše življenje na uspehe in neuspehe. Vse kar doživimo so namreč izkušnje, ki nas lahko naučijo veliko o nas samih. Pa kaj, če se nismo držali svoje zaobljube o bolj zdravem prehranjevanju in smo se najedli same "junk" hrane. Nič zato, če ste prenehali hoditi v fitnes po enem tednu ali se niste posvetili sebi ali družini. Vsak dan imamo priložnost, da začnemo znova in da smo še bolj vztrajni.

Ogromno smo namreč že naredili s tem, da smo se usedli, si vzeli čas zase in za razmislek o svojem življenju. S tem, da smo zapisali kaj nas v našem življenju moti in kaj si želimo spremeniti in izboljšati. Tako smo namreč ugotovili naše cilje in si nastavili smernice za prihodnje leto. Vendar je od želje do navade še dolga pot. Raziskave kažejo, da moramo ljudje početi eno stvar redno vsaj 21 dni, da postane naša navada ter vsaj 6 mesecev, da postane del naše osebnosti.

Če želimo izpolniti naše zaobljube moramo biti popolnoma odkriti do sebe. Najprej si moremo odgovoriti na vprašanji;

Delam to zase ali zaradi drugih?

Zaobljube se namreč ne bomo mogli držati, če smo jo sprejeli zaradi drugih. Kaj bo če ta oseba odide z našega življenja? Primanjkovalo nam bo lastne motivacije in vizije ter konstantno bomo potrebovali podporo drugega. Če te osebe ne bo pač ne bomo izpolnjevali obljube.

Zakaj imam to navado, ki si jo želim spremeniti?

Lepo je vedeti kaj si želimo spremeniti, vendar je potrebno najti izvor slabe navade, ki jo imamo, če želimo stvar resnično spremeniti.

Ko se lotiš nečesa novega ali se želiš naučit novih navad je potrebna disciplina. Zahtevnejša je naloga, več discipline potrebuješ. Poleg discipline potrebuješ še zelo dober motiv, zakaj se sploh želiš nečesa naučiti oz. nekaj spremenit. In ta motiv moraš imeti vedno v fokusu, drugače bo s časoma izvodenel, ne boš se niti več spomnil momenta, ko si se za nekaj odločil in tako bo šla zadeva po "zlu" - najverjetneje boš novo navado opustil. – Matjaž Plevel

Ob sprejemanju novih zaobljub je potrebna velika mera zavedanja. Če želiš resnično spremeniti svojo navado se moreš zavedati, da boš z njo spremenil svoje celotno življenje. Zavedati se je potrebno čemu vsemu se bo potrebno odreči in kaj boš s tem pridobil. Videti je potrebno pasti, ki vam onemogočajo spremembo in mamljivih situacij in dogodkov, ki vas lahko vržejo iz tira.

Ko vemo zakaj to počnemo imamo pred sabo jasen motiv. Zapišite ga nekam, kjer ga boste videli vedno, vedno ga imejte na dosegu roke, saj dokler imamo motiv, ki se nam zdi vreden truda, bomo lažje premagovali vse ovire na naši poti. Ne pozabite, najdite smisel v tem kar počnete in ne bo razloga zakaj bi odnehali.

Spreminjanje navad ni lahko delo. Ni dovolj, da to zapišeš na listek, ga obesiš na hladilnik ali ogledalo in vse se bo naredilo samo. Potrebno je trdo delo, disciplina in samospoštovanje. Če niste ravno discipliniran človek kakor jaz, ni druge kakor da stisnete zobe in se spomnite zakaj to počnete. Nato se nasmejte, navijte eno dobro pesem, ki vas spodbuja in nadaljujte z "borbo". Pomagate si lahko tudi z citati ali slikami, ki vas motivirajo…

Bodite potrpežljivi sami s seboj. Bodite fleksibilni. Razdelite si končen cilj na več majhnih in se za vsak sleherni napredek nagrajujte. Spremljajte svoj napredek in ga beležite. Ne omejujte se z datumi, poslušajte sebe in svoje telo.

Nikoli ne prestavljajte stvari na jutri, lotite se spremembe takoj, saj vsak trenutek šteje! <3

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...