Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Jay Shetty: Preden zapraviš svoje življenje, si preberi tole …

piše: Uredništvo
9. maj 2019    7109 ogledov

V 'moderni duhovnosti' se zdi, da ljudje velikokrat stremimo k smrti namesto življenju. Želimo si tistega mirnega stanja spokojnosti, ki nam jo obljubljajo različne knjige in znani guruji, iščemo hitre rešitve, ki nas dvigujejo tja, od koder se nikakor ne želimo spustiti navzdol …

Pa je to res življenje? Je to sploh mogoče?

Preberi, kaj so z vidika nekdanjega meniha Jaya Shettyja, ki je postal svetovna senzacija po tem, ko je z ljudmi začel deliti svoja spoznanja iz časa, ko je bil menih, in jih prenašati v moderni slog življenja po vrnitvi v 'resnični' svet:

  • stanje spokojnosti,
  • življenje,
  • največja moč,
  • nenavezanost,
  • in kako povečati svojo raven samozavedanja.

Jay Shetty: Preden zapraviš svoje življenje, si preberi tole …

Življenje je polno vzponov in padcev; to pomeni, da živiš.

Mark Avrelij je nekoč modro dejal: Ni se treba bati smrti, ampak tega, da nikoli nismo zares začeli živeti.

Če si predstavljamo svojo življenjsko črto, bitje srca, ki ga vidimo na monitorju – potem vemo, da ta črta niha, skače gor in dol. Ko umremo, je ravna, ko živimo, gre gor in dol.

Opazi, kako se to povezuje z našim izkušanjem življenja. Življenje je polno vzponov in padcev. Kar pomeni, da živiš.

Zapleti in obrati, ljubezen in izguba, sreča in žalost, uspeh in poraz. Izkušamo izjemne vzpone na vrhove in hkrati najnižje globine.

Življenje je kot nor vlakec smrti. Začne se počasi, napolni te s pričakovanjem in radovednostjo. Povzdigne te visoko in nato spusti navzdol samo zato, da se lahko ponovno hitro dvigneš.

Včasih se smejimo, dokler nas ne boli, včasih jočemo v sebi. Včasih izkušamo trenutke, ko si želimo, da se konča, ko imamo dovolj, ampak se še kar nadaljuje.

Nekako mislimo, da sta življenje in uspeh linearna, linija, ki se dviguje in dviguje. Ampak v resnici življenje ne poteka tako, tudi uspeh ne. Kogarkoli občudujete, kdorkoli je v vaših očeh uspel, ima vzpone in padce in sledi nenehnim spremembam.

Še tvoje telo se nenehno spreminja, ima svoje vzpone in padce. Organi, ki so najbolj aktivni, se najhitreje zamenjajo. Tvoja koža se prenovi vsake dva do štiri tedne, tvoje rdeče krvničke v manj kot pol leta in tvoja jetra vsaj enkrat na nekaj let.

Vesolje se nenehno spreminja, mi se nenehno spreminjamo, a hkrati želimo ostati isti.

Zadovoljimo se z varnostjo.

Resnično življenje ima vzpone in padce. Le smrt je linearna.

V življenju se srečamo z užitkom in bolečino,

Tu bodo sonce in dež,

Izguba in pridobitve,

In življenje bo šlo naprej, znova in znova.

Ne sodi trenutka, ne oklepaj se ga, saj bo to preprečilo, da bi se premaknil naprej.

In spomni se, če si danes zdrav, ne boš eden izmed milijona ljudi, ki bodo umrli ta teden.

Če imaš hrano v hladilniku, čevlje na nogah, oblačila na sebi, posteljo, na kateri lahko spiš, in streho nad glavo, si finančno bogatejši od 75 odstotkov ljudi na svetu.

Ne moremo se izogniti vzponom in padcem. Lahko pa spremenimo svoj pogled nanje. Kot je rekel Wayne Dyer: ko spremenimo svoj pogled na stvari, se stvari, ki jih gledamo, spremenijo.

Življenje bo šlo naprej, znova in znova. 

 

Največja moč meniha: v razburkanem življenju ostati miren v sebi

In čeprav se Jay iz svoje osebne izkušnje zaveda, da je življenje polno vzponov in padcev, pravi, da sta največja modrost in moč meniha v tem, da v vsej tej razburkanosti življenja zmore ostati miren v sebi. Poudarja, da je kljub živosti življenja v vsakem posamezniku moč, da ga to življenje ne definira:

S perspektive meniha je največja moč to, da se znaš obvladati. Da lahko natreniraš um in svojo energijo, da sta fokusirana točno tja, kjer želiš, da sta, takrat ko želiš, da sta. Hkrati pa si popolnoma nenavezan na zunanje vzpone in padce, nenavezan na svoja pričakovanja svojega delovanja.

V tem stanju lahko enakovredno navigiraš karkoli, kar se zdi težko, ti pomeni izziv ali je zabavno in ti prinaša veselje z enakim ravnovesjem – ne da si preveč vzhičen nad veseljem ali preveč depresiven v bolečini. Zmoreš navigirati vsako situacijo nenavezano.

Moč je to, da v tem razburkanem življenju, polnem padcev in vzponov, znamo ostati mirni v sebi.

Kot pravi Bhagavad-gita: Nenavezanost ne pomeni, da si ne lastiš ničesar. Nenavezanost pomeni, da si nič ne lasti tebe. Običajno ljudje vidijo nenavezanost kot lastnost, kjer ne posedujejo ničesar in se odmaknejo od vsega. Ampak nenavezanost je biti popolnoma blizu vsega, se popolnoma vživeti v življenje, a imeti dovolj samozavedanja, da te to ne posrka in preplavi.

Jaya ljudje večkrat vprašajo, kaj je najboljša stvar jutranjih rutin in meditacij, rutin meniha.

Njegov odgovor je preprost: Jasnost. Imeti čas, energijo in jasnost za samoočiščenje in povečanje samozavedanja.

Pravi: Če bi ljudje imeli dovolj jasnosti in samozavedanja, bi to olajšalo največje anksioznosti in duševne 'bolezni' našega časa.

Živimo v percepciji percepcije o sebi

Jay zelo rad citira Cooleyja, ki pravi: Danes nisem to, kar mislim, da sem, nisem to, kar ti misliš, da sem, ampak to, kar mislim, da ti misliš, da jaz sem.

Jay: Razlog, zakaj se mučimo z življenjem in odgovori na naslednje vprašanje, je strah, saj smo zaskrbljeni, kaj si bodo mislili naši starši, bližnji, partnerji, družba … Ujeti smo v tem hrupu nenehnega čebljanja uma predstav drugih, naučenih prepričanj o življenju in utrjenih navad.

In ko dovolj dolgo živimo v tem hrupu, ga kmalu več ne slišimo. Kot recimo slaba pesem na radiu: najprej nam gre na živce, nato pa jo sfiltriramo in je sploh več ne slišimo.

Biti sposoben reflektirati in opazovati različne zvoke v svoji glavi je čudovit začetek dvigovanja samozavedanja, saj je največji izziv velikokrat, da se v resnici sploh ne zavedamo, da imamo različne glasove v svoji glavi, in v resnici sploh ne vemo, kaj poslušamo.

Ali je to naš prvotni, avtomatični odziv, ki smo ga na podlagi svoje vzgoje, prepričanj in izkušenj programirali skozi življenje in je tukaj zaradi let in let ponavljanja istih navad? Ali pa nam uspe prisluhniti inteligenci v nas, ki nam ponuja širšo sliko in možnost procesiranja začetnega odziva?

Večina nas ne ve, katerega izmed njiju poslušamo ves čas, čemu sledimo. Večina si nas niti ne prizna, ne ve, da imamo več kot le en glas v sebi.

Če te zanima še več o Jayu, si lahko enega izmed najboljših intervjujev z njim pogledaš tukaj (je pa v angleščini):

V intervjuju:

Jay razloži, kako je srečanje z menihom določilo njegovo življenjsko pot. [3:53]
Jay deli ključne korake, kako živeti življenje, ki ga želimo. [12:01]
Jay govori o samozavedanju. [30:28]
Jay deli in odgovori na tri vprašanja, ki mu jih ljudje najpogosteje zastavijo. [42:40]
Jay razkrije, kaj je njegov življenjski namen in zakaj je deljenje zgodb tako pomembno. [49:03]

SVETOVNA SENZACIJA Jay Shetty v Sloveniji!

Nedelja, 19. maj 2019, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

Če te je Jay pritegnil, imaš v prihodnjem tednu enkratno priložnost, da se udeležiš njegovega seminarja v živo v Ljubljani!

Na seminarju bo predal ključne elemente, ki so potrebni za ustvarjanje življenja – kako zgraditi ravnovesje, kako kreirati obilje, kako izpustiti tisto, kar ne služi več, kako zgraditi karizmo in vpliv, kaj potrebuje uspešen voditelj, in še in še.

Vabljen/-a na seminar, če si si kdaj želel/-a:

  • učiti se od svetovnega fenomena, okronanega za najboljšega govorca leta, in si pridobiti vreden certifikat (za podjetniške ali namene CV) za opravljen seminar svetovnega kova; 
  • spoznati tehnike manifestacije in uspeha;
  • spoznati tehnike za povečanje toka denarja;
  • izvedeti, kako bolj verjeti vase, v svoje sposobnosti in imeti dobre odnose v poslu in doma.

Vstopnice so dostopne vsem za najnižjo ceno na svetu, od 138 evrov, na http://www.jayshetty.potovanjeduse.si!

Uporabi kodo SVETLOBA10 in priznali ti bodo 10-odstotni popust na nakup. Na voljo še zadnje vstopnice!

Zagotovi si svojo zdaj! 

Deli svoje izkušnje! 3
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
srecko
  komentiral 1 leto nazaj
Se pravi da lahko vse storimo sami saj so nam padci in vsponi usojeni in ne potrebujemo raznih gurujev in trenerjev za rast osebnosti saj ne storijo nic le denar nam poberejo. Vsponi in padci in delo na osebni rasti pa ostane nam
Darja Langus
  komentiral 2 leto nazaj
Lepo in koristno je, da nam nekdo posreduje svoje izkušnje, a to je samo njegova izkušnja. Na naši poti smo sami in mi moramo biti kreator samo " naših" izkušenj". Tako lahko rastemo in bogatimo naše bivanje na zemlji.
Zdravko
  komentiral 2 leto nazaj
Veliko je raznih gurujev ki nam za mastne denarce prodajajo razna znanja, vprašanje je kateri je res pravi. Vse resnice so v nas samih le do njih se je treba prebiti!!!
Nalagam...