Marija Košir

Angel v belem

piše: Marija Košir
6. januar 2014    150 ogledov

"Gospod Smith, zbudite se!" je odmeval globoki glas zdravnika in zdramil prisotne.

Gospod Smith je rahlo priprl pogled, usta so izoblikovala komaj viden nasme┼íek in s spremenjenim glasom rekel: "Smrt je pravzaprav nekaj ─Źudovitega. Po─Źutim se svobodnega! Ni─Ź in nikogar ni, ki bi me vezal in omejeval. Svoboden sem, ─Źudovito se po─Źutim, lahek kot peresce in obenem trden v zavedanju sebe."

Ko je pred dobrim mesecem gospod Smith odšel iz ordinacije zdravnika, ki je bil tudi njegov prijatelj še iz otroških let, so se mu zamajala tla pod nogami. Besede, ki so prihajale iz zdravnikovih ust, so mu odzvanjale v glavi in se postopoma oblikovale v skupek besed, ki so dobivale svoj pomen. Strašna novica, ki je vidno pretresla tudi zdravnika, prijatelja Boba, mu je meglila um in razsodnost.

Bobove besede so prihajale za njim v intervalih, po─Źasi, in vendar jim ni bilo mogo─Źe ube┼żati.

"┼áe dober mesec dni ima┼í ..." Zatikajo─Źe oznanilo usode iz Bobovih ust.

Ko je po ve─Źkratnem preverjanju in posvetovanju s svojimi kolegi diagnoza postala dejstvo, se je Bob odlo─Źil, da bo svojemu dolgoletnemu prijatelju povedal resnico, brez olep┼íevanja in la┼żnih upov.

Rak je bil ponovno zmagovalec! Metastaze so bile raz┼íirjene na ve─Ź delih telesa. Prijatelj je bil v zadnjem stadiju bolezni, ostalo mu je ┼íe kak┼íen dober mesec dni ┼żivljenja. Kot ┼że ve─Źkrat se je zavedal svoje nemo─Źi. Kljub velikemu napredku v zdravstvu, znanju in izku┼ínjam se je moral ve─Źkrat nemo─Źno zazreti v prose─Źe o─Źi, ki so zrle vanj v nemi pro┼ínji: "Pomagaj!"

┬áGospod Smith je prve dni po prejemu stra┼íne diagnoze ostajal doma. Ve─Źkrat se je zazrl v podobo v ogledalu, iskal spremembe v svojem videzu, iskal znake bolezni v svojem telesu in po─Źutju, kak┼ínih posebnih sprememb ni na┼íel.

┬áPo nekaj dneh ga je popadla sveta jeza na vse in vsakogar, ki bi mu pri┼íel na misel. Preklinjal je ┼żivljenje in svet, v katerem je bil. Besnel nad nemo─Źjo zdravnikov, ki ne glede na to, da je bil med najpremo┼żnej┼íimi osebami, s poznanstvi prav pri vrhu, niso┬ástorili┬áni─Źesar, da bi izbrisali ali vsaj omilili diagnozo.

Jeza in bes sta ga iz─Źrpala in naslednjih┬ánekaj┬ádni je po─Źival, jokal nad samim seboj in krivi─Źnostjo usode.

Ob svetlih trenutkih se je prepiral z Bogom. Poskusil je s prepri─Źevanjem in pogajanji. Bogu je obljubil vse, kar se mu je zdelo vredno v njegovem ┼żivljenju, tudi vse svoje premo┼żenje. Bog pa, kakor da ne sli┼íi.

Telo je slabelo, mo─Ź ga je zapu┼í─Źala.

V zadnjih dneh se je spra┼íeval, zakaj ga Bog ni vzel kar takoj k sebi in ga je pu┼í─Źal v stra┼ínem pri─Źakovanju.

"Kak┼íen Bog si, da me pu┼í─Źa┼í v trpljenju, brez milosti in pomo─Źi?" je spra┼íeval, brez pri─Źakovanja odgovora.

Bil je ┼że preslab za pogovor, misli so mu begale in ─Źakal je le ┼íe na konec. V mislih je pre┼íteval dneve, kolikor naj bi mu jih ┼íe ostalo. Preletel je svoje ┼żivljenje in med premlevanjem in iskanjem krivde ali krivca za njegovo stanje je pri┼íel preblisk!

Pri┼ílo je spoznanje, da je dobil mesec dni kot darilo. Ta ─Źas je bil samo njegov. Pre┼żivel ga je po svoje, v veri, da ne more ni─Ź spremeniti. Spoznal je celo, da vse, kar se mu je ┼íe do nedavnega zdelo vredno, nima nobenega smisla ve─Ź. Pre┼ítel je dneve in izra─Źunal, da mu ostaja le ┼íe nekaj dni, ki pa so samo njegovi.

Dobil je mo┼żnost izbire, kaj bo storil z njimi. Po kraj┼íem premisleku se je odlo─Źil, da bo naredil nekaj novega, nekaj, ─Źesar ni nikoli prej. Ker se mu z ljudmi ni ljubilo ve─Ź ukvarjati, se je obrnil na Boga. Tega do takrat ni nikoli po─Źel. V zadnjem mesecu je namre─Ź spoznal, da ga le misel, da ga bo Bog po smrti sprejel pod svoje okrilje, pomiri.

┬áPogovarjal se je z Bogom, prosil odpu┼í─Źanja, sprejel svoje stanje, odpu┼í─Źal, kjer se mu je zdelo potrebno.

Molil je, v─Źasih tiho, v─Źasih na ves glas, vsaj tako se mu je zdelo. Sproti si je izmi┼íljal molitve in ob tem je ob─Źutil vse ve─Źjo svobodo, lahkotnost in mir.

┬áZgodilo se je, da je dosegel stanje popolne svobode. Ni ve─Ź ob─Źutil omejenosti prostora in ─Źasa, ostalo je le ─Źutenje bla┼żenosti, neskon─Źnost in mir.

┬áUgotovil je: "To je smrt. Smrt je pravzaprav nekaj ─Źudovitega. Po─Źutim se svobodnega! Ni─Ź in nikogar ni, ki bi me vezal in omejeval. Svoboden sem, ─Źudovito se po─Źutim, lahek kot peresce in obenem trden v zavedanju sebe."

┬á"Gospod Smith!" ga je zmotil globok glas. Ko je priprl pogled, je ob sebi zagledal angela, ki je bil ves v belem. Ravno ko se je hotel zahvaliti za svoje bla┼żeno stanje, je angel ponovno spregovoril.

"Gospod Smith, v zadnjih treh dneh se je va┼íe zdravstveno stanje neverjetno spremenilo! Ve─Źkrat smo preverili izvide, sledu o raku ni ve─Ź, popolnoma zdravi ste! Ste eden izmed 'posebnih' primerov."

┬áPo─Źasi so besede dosegle cilj. Bla┼żenost je izgubljala svojo vrednost. Odprl je o─Źi in se zagledal skozi okno v siv, meglen dan ...

 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...