Avatara, središče za naravno, srčno in zavestno bivanje

Proti komarjem s pomočjo eteričnih olj

piše: Maja Šantl
20. maj 2014    444 ogledov

Spomladi se je narava prebudila in s tem tudi vsa drobna bitja, ki so lahko v poletnem času malce nadležna, kot prenašalci določenih bolezni pa hkrati tudi zdravju škodljiva. A so del čudovite inteligence narave, našega naravnega ekosistema, zato jih je treba sprejeti, kar pa seveda ne pomeni, da se pred njimi ne smemo zaščititi. In kot pravi rek, vsekakor je boljša preventiva kot kurativa.

A konvencionalni repelenti, ki jih lahko kupimo v večini drogerij in trgovin, praviloma vsebujejo precej dražilnih in zdravju škodljivih snovi, kot je na primer DEET. DEET je ena najpogosteje uporabljenih sestavin v repelentih, ki je pravzaprav insekticid!? in ima lahko več stranskih učinkov, od izpuščajev, mišičnih krčev in zmedenosti, še posebej pa je škodljiva za nosečnice in otroke.

Aromaterapija, po drugi strani, nam nudi vrsto eteričnih olj, ki nas lahko na povsem naraven način učinkovito zaščitijo pred nezaželenimi obiski, piki in ugrizi različnh insektov. Če do tega vendarle pride, pa nam izredno dobro in predvsem hitro pomagajo tudi pri blaženju srbečice in bolečin ter pri celjenju.

Komarjev in drugih insektov se lahko ubranimo tako, da »zaščitimo« prostor ali pa zaščitimo telo. Najboljša je seveda kombinacija obojega. Prostor lahko zaščitimo na več načinov: z uparilniki in razpršili za zrak, z dodajanjem eteričnih olj v sveče ali svetilke ali z odišavljenimi trakovi, ki jih lahko obesimo na okna, vrata, drevo ali pod strop.

Za zaščito pred komarji so najboljša eterična olja limonske trave, citronele, limonskega evkaliptusa in rožne pelargonije, učinkovita pa so tudi eterična olja čajeve mirte, sivke, nageljnovih žbic, timijana in atlantske cedre. Za odganjanje insektov lahko uporabite posamezna eterična olja ali pa si pripravite sinergijsko mešanico, ki jo lahko uporabite na vse zgoraj opisane načine. V izparilnik dodajte 4 do 8 kapljic mešanice, v svečo ali svetilko pa do 5 kapljic.

Mešanica proti komarjem

  • 3 kp EO rožne palargonije
  • 5 kp EO evkaliptusa
  • 2 kp EO nageljnovih žbic
  • 3 kp EO limonske trave

Repelent za telo si lahko pripravite na oljni ali vodni osnovi. Pri oljnem so najboljša osnova olja aleksandrijskega lovorja, makadamije, črne kumine in sezamovo olje, za repelent v razpršilu pa priporočam hidrolat sivke in rožne pelargonije.

In kako pripravite repelent? V temno stekleničko najprej kanite izbrana eterična olja, zaprite in posvaljkajte med dlanmi, da se premešajo. Nato dodajte osnovno olje, zaprite in ponovno posvaljkajte. Olje hranite v steklenički z roll-on nastavkom, ki je zelo priročen za uporabo. Pri dezodorantu v razpršilu v temno stekleničko kanite izbrana eterična olja, zaprite in posvaljkajte, da se premešajo. Nato dodajte vodko, ponovno zaprite in posvaljkajte, da se eterična olja raztopijo. Na koncu dodajte še hidrolat, zaprite in dobro pretresite. Hranite ga na suhem, temnem in hladnem mestu.

Za najboljšo zaščito uporabite repelent hkrati na telesu in v prostoru. Če pa se vseeno zgodi, da komarji najdejo pot do vašega telesa, je aromaterapija tudi v takšnih trenutkih nepogrešljiva prva pomoč. V poletno domačo lekarno nedvomno sodijo eterična olja sivke, čajeve mirte, rožne pelargonije in (nemške) kamilice, ki jih lahko v primerih pikov in ugrizov izjemoma uporabljamo nerazredčena, po kapljicah neposredno na prizadetem mestu. A vedite, eterična olja na koži sicer vedno uporabljamo izključno razredčena, najbolje v kakovostnem hladno stiskanem olju, in zlato pravilo vedno velja: manj je več. Pa srečno in naravno v poletje!

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...