Holistični Coaching, individualno in holistično svetovanje

Proti komarjem s pomočjo eteričnih olj

piše: Maja Šantl
20. maj 2014    982 ogledov

Narava se je prebudila v polnosti in s tem tudi vsa drobna bitja, ki so lahko v poletnem času malce nadležna, kot prenašalci določenih bolezni pa hkrati tudi zdravju škodljiva. A so del čudovite inteligence narave, našega naravnega ekosistema, zato jih je treba sprejeti, kar pa seveda ne pomeni, da se pred njimi ne smemo zaščititi. In kot pravi rek, vsekakor je boljša preventiva kot kurativa.

V konvencionalnih repelentih velikokrat najdemo insekticide

Konvencionalni repelenti, ki jih lahko kupimo v večini drogerij in trgovin, praviloma vsebujejo precej dražilnih in zdravju škodljivih snovi, kot je na primer DEET. DEET je ena najpogosteje uporabljenih sestavin v repelentih, ki je pravzaprav insekticid!? in ima lahko več stranskih učinkov, od izpuščajev, mišičnih krčev in zmedenosti, še posebej pa je škodljiva za nosečnice in otroke.

Proti komarjem izberimo raje naraven pristop 

Aromaterapija, po drugi strani, nam ponuja vrsto eteričnih olj, ki nas lahko povsem naravno učinkovito zaščitijo pred nezaželenimi obiski, piki in ugrizi različnh insektov. Če do tega vendarle pride, pa nam izredno dobro in predvsem hitro pomagajo tudi pri blaženju srbečice in bolečin ter pri celjenju.

Komarjev in drugih insektov se lahko ubranimo tako, da 'zaščitimo' prostor ali pa svoje telo. Najboljša je seveda kombinacija obojega. Prostor lahko zaščitimo na več načinov: z uparilniki in razpršili za zrak, z dodajanjem eteričnih olj v sveče ali svetilke ali z odišavljenimi trakovi, ki jih lahko obesimo na okna, vrata, drevo ali pod strop.

Za zaščito pred komarji so najboljša eterična olja limonske trave, citronele, limonskega evkaliptusa in rožne pelargonije, učinkovita pa so tudi eterična olja čajeve mirte, sivke, nageljnovih žbic, timijana in atlantske cedre. Za odganjanje insektov lahko uporabite posamezna eterična olja ali pa si pripravite sinergijsko mešanico, ki jo lahko uporabite na vse zgoraj opisane načine. V izparilnik dodajte 4 do 8 kapljic mešanice, v svečo ali svetilko pa do 5 kapljic.

Mešanica proti komarjem

  • 3 kp EO rožne pelargonije
  • 5 kp EO evkaliptusa
  • 2 kp EO nageljnovih žbic
  • 3 kp EO limonske trave

Repelent za telo si lahko pripravite na oljni ali vodni osnovi. Pri oljnem so najboljša osnova olja aleksandrijskega lovorja, makadamije, črne kumine in sezamovo olje, za repelent v razpršilu pa priporočam hidrolat sivke in rožne pelargonije.

In kako pripravite repelent?

V temno stekleničko najprej kanite izbrana eterična olja, zaprite in stekleničko posvaljkajte med dlanmi, da se olja premešajo. Nato dodajte osnovno olje, zaprite in ponovno posvaljkajte. Olje hranite v steklenički z roll-on nastavkom, ki je zelo priročen za uporabo. Pri dezodorantu v razpršilu v temno stekleničko kanite izbrana eterična olja, zaprite in posvaljkajte, da se premešajo. Nato dodajte vodko, ponovno zaprite in posvaljkajte, da se eterična olja raztopijo. Na koncu dodajte še hidrolat, zaprite in dobro pretresite. Hranite ga na suhem, temnem in hladnem mestu.

Za najboljšo zaščito uporabite repelent hkrati na telesu in v prostoru. Če pa se vseeno zgodi, da komarji najdejo pot do vašega telesa, je aromaterapija tudi v takšnih trenutkih nepogrešljiva prva pomoč. V poletno domačo lekarno nedvomno spadajo eterična olja sivke, čajeve mirte, rožne pelargonije in (nemške) kamilice, ki jih lahko v primerih pikov in ugrizov izjemoma uporabljamo nerazredčena, po kapljicah neposredno na prizadetem mestu. A vedite, eterična olja na koži sicer vedno uporabljamo izključno razredčena, najbolje v kakovostnem hladno stiskanem olju, in zlato pravilo vedno velja: manj je več. Pa srečno in naravno v poletje!

Deli svoje izkušnje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 1 leto nazaj
Nalagam...