Jana Pristovšek

Ravnovesje življenja

9. junij 2014    290 ogledov

Kamorkoli se obrnete, je vse v ravnovesju. Dan in noč, sonce in dež, delo in počitek, smeh in jok, ljubezen in neljubezen. Kakor hitro se raznovesje poruši, gre, kot rečemo, vse narobe. Seveda se trudite, popravljate, izsiljujete, čakate, iščete krivce, se jezite, stokate, cepetate, obupujete ... Za vami je ogromno neprespanih noči, po glavi vam bega milijon misli, včasih imate občutek, da vas bo razneslo, včasih si želite, da se zjutraj ne bi zbudili ... In rezultat? Še vedno gre vse narobe.

Rešitev je v vas. V vašem notranjem ravnovesju, v očiščenju občutkov krivice, v očiščenju jeze, v očiščenju begajočih misli, v očiščenju predsodkov, v očiščenju prepričanj ... Čiščenje, čiščenje, čiščenje ... ali pa, če vam je ljubše, v odpuščanju. Ljudje, ki so dali to skozi, ne morejo verjeti, da se tako veliko spremeni v tako kratkem času.

Vendar veliko ljudi še vedno išče rešitev drugje. Pravijo, da ne verjamejo, da bi bilo tako preprosto.

1. Ni treba verjeti

Verjeti morate v Boga, Alaha, Krišno, Budo ... Ni vam treba verjeti v ljubezen partnerja, ker jo občutite, vsak dan dobite spontano potrditev, da ste mu/ji pomembni, izkazuje vam pozornost, zanima ga/jo vaše počutje, misli, želje ... Če pa še vedno mislite, da morate verjeti v ljubezen partnerja, se vprašajte, zakaj. Zakaj morate verjeti in zakaj ne občutite, vidite, dobivate 'dokazov'? Ali ostajate v razmerju, ker verjamete, da vas partner na 'neki svoj način ljubi'? Otroku ni treba verjeti v ljubezen staršev, ker jo vsak dan občuti. Ni vam treba verjeti, da ste dobri, sposobni, prijetni ..., ker to veste. Če v to verjamete, potem globoko v sebi tega zavedanja nimate in zato morate verjeti. Zato ponovno, ni vam treba verjeti, potrebujete le en dokaz, da boste vedeli.

2. Ni enostavno

Ne, niti približno ni enostavno zazreti se vase, poiskati in se soočiti s tistim, pred čimer že vse življenje bežite. Slišala sem stavke: »Ne že spet v otroštvo.« »Kaj mi je tega treba.« »V to enostavno ne verjamem in zato ne bom poskusil/-a.« Ne, ni enostavno sebi odpustiti, ni enostavno znebiti se strahov, ni enostavno soočiti se s svojo slabo podobo, ni enostavno ponovno podoživeti telesno in čustveno zlorabo, ni enostavno ... Ne, res ni enostavno.

Ampak ali je bolj enostavno vsak dan živeti v tesnobi, ali je bolj enostavno vsak dan soočati se s ponižanji, ali je bolj enostavno vsak dan bežati pred seboj, ali je bolj enostavno vsak dan nadreti otroke, ker vam je počil lonec, ali je bolj enostavno pol noči prebedeti in se premetavati v skrbeh, ali je bolj enostavno živeti v prevarah, ali je bolj enostavno vsak dan živeti, pa sploh vam ni jasno, kako boste dočakali večer? Ali je to res bolj enostavno?

Doštudirati ni enostavno, vsak dan hoditi v službo ni enostavno, imeti ljubeče razmerje ni enostavno, preteči maraton ni enostavno, zbrati denar za dopust ni enostavno ... Pravzaprav je zelo malo stvari enostavnih. Ampak na koncu je to stvar prepričanj.

V življenju mi je najbolj všeč svobodna volja.
Da se lahko svobodno odločam.
In svobodna volja je dana vsakomur.

Vir: www.studio-heliantha.si
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...