Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Osho: pogum je ljubezensko razmerje z neznanim

piše: Uredništvo
9. maj 2017    4764 ogledov

Ljudje, ki jih je strah, so zmo┼żni neizmerne ljubezni. Strah je namre─Ź le negativen vidik┬áljubezni. ─îe ljubezen ne more te─Źi, postane strah. ─îe ljubezen prosto te─Źe, strah izgine. Zato samo v trenutkih ljubezni ne ─Źutimo strahu. ─îe nekoga ljubi┼í, strah ─Źarobno izgine, kajne?┬áZaljubljenci so namre─Ź edini, ki jih ni strah ┼żivljenja ali smrti.

Ampak vedno se zgodi, da bolj ko ljubi┼í, ve─Ź strahu ─Źuti┼í, kajne? Zato ┼żenske ─Źutijo ve─Ź strahu kot mo┼íki. Samo zato, ker imajo ve─Źjo zmo┼żnost ljubiti. Strah in ljubezen sta namre─Ź le dve plati istega kovanca.┬á

Pogumen ne pomeni biti brez strahu!

Saj nisi stroj. Vsakdo ima v sebi strahove. Nisi edini/-a!

V resnici ni velike razlike med strahopetcem in pogumne┼żem. Edina razlika je, da strahopetec prisluhne strahu in mu sledi, pogumen ─Źlovek pa strah sprejme in skupaj z njim zakoraka v neznano.

Pogum obstaja le  v oceanu strahu

Strah je vseprisoten, vpra┼íanje je le, ali bo┼í kljub njemu┬á┼íel v temo. ─îeprav te je na smrt strah, ga sprejme┼í in gre┼í, se mu preda┼í ÔÇô temu se re─Źe pogum.

Pogum je v resnici zavedanje, da si poln strahu, ampak da te ta ne obvladuje.

Da bi popolnoma sprejel strah, je treba izpustiti Boga

Da bi popolnoma sprejeli strah, pa je treba izpustiti Boga, izpustiti idejo o Bogu ali o ─Źemerkoli, kar nam daje zavetje, kar nam pomaga, da nas ni strah, vse, kar nam daje tola┼żbo. Naj bodo to Bog, vera v posmrtno ┼żivljenje in reinkarnacijo, upanje, da nas na koncu tunela pri─Źakuje lu─Ź, na drugi strani oceana kopno, na koncu trpljenja radost, mir, razsvetljenje.

Treba je dobesedno sko─Źiti v neznano, spustiti varnost in si drzniti biti sam, se soo─Źiti z neznanim prostranstvom. Brez pri─Źakovanj, ┼żelja in upanja na izbolj┼íanje, na odkritje novih dimenzij poguma, radosti, miru. Brez vedenja, da je Bog (vesolje, na┼íi ljubljeni) ob na┼íi strani in da nas ┼í─Źiti.

Popolno nasprotje temu, kar nam govori na┼í um, kajne? Ta ┼żeli, da se obdamo z vatko, se za┼í─Źitimo in poskrbimo, da smo varni, se zavarujemo in spretno predvidimo vse mo┼żne rezultate ter se izognemo ne┼żelenemu. A tako ┼żal ne gre. Saj lahko ┼íe enkrat tako poskusite. ;) Ali pa sko─Źite v neznano in spustite vsa svoja obzidja.

Edina pot prek strahu je v strah

┼áele ko si dovolimo izpustiti Boga, izpustiti vse znano, lahko gremo skozi strah in ga sprejmemo kot ─Źlove┼íko realnost in ne zbe┼żimo od njega.

Iti globoko vanj je edina pot ven, in globlje ko boste ┼íli, bolj se bo razblinjal. Ampak pojdite na pot poni┼żni pred mogo─Źnostjo ┼Żivljenja, z otro┼íko nedol┼żnostjo in hvale┼żni za to, kar vam je ┼że dano. Dano vam je ogromno!

Najpogumnejši na svetu je tisti, ki si dovoli ljubiti, saj ljubiti pomeni umreti, umreti v drugem

Resni─Źna ljubezen, ki razblini vsak strah, je smrt, veliko stra┼ínej┼ía in mogo─Źnej┼ía od obi─Źajne smrti. Obi─Źajna smrt pomeni, da mora umreti tvoje telo, pri tej ljubezni pa umre tvoj ego.┬áBrezpogojno lahko ljubi┼í sebe in drugega ter ┼żivljenje ┼íele, ko zbere┼í pogum in si dovoli┼í, da umrejo tvoja pri─Źakovanja, predstave, ┼żelje.

Zato za tak┼íno ljubezen potrebuje┼í izjemno veliko mero poguma, poni┼żnosti in hvale┼żnosti ÔÇô da sprejme┼í najve─Źji strah, strah pred smrtjo, in gre┼í vanj.

Ve─Źje ko je tveganje, ve─Źja je mo┼żnost rasti ÔÇô zato ni─Ź ne pomaga ─Źloveku bolj kot ljubezen. Samo prek ljubezni ─Źlovek dozori.

Vir: Osho: Courage, The joy of living dangerously, New York, 1999, Talks; Talk #4
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...