Nastja Spasojević

Kot dekle!

7. julij 2014    210 ogledov

Kaj bi naredil/a, če bi te postavili pred kamero in ti rekli, da teči kakor dekle? Ali pa, da udarjaj kakor dekle? Vstani se in to pokaži ali pa le pomisli kako bi to izvedel/a...?

Točno ta poskus so naredili in posneli za reklamo Always, ki je ena boljših reklam na svetu. Dekleta in fante nad 20 let so postavili pred kamero in jim zastavili nalogo, da najtečejo kakor dekle. Začeli mahati ter teči, cviliti. Ko so jim rekli, naj udarjajo kakor dekle so klofutali pred seboj, opletali z rokami. Ko so jim rekli, naj mečejo kakor dekle, so le zamahnili z roko in obupano vzkliknili ...

Nato so enak poskus naredili z majhnimi deklicami. Misliš, da je bila razlika? Bila je VELIKANSKA razlika. Dekleta so tekla kakor, da jih lovi medved in metala žogo z vso močjo. Ena izmed mnogih punčk je celo izjavila, da delati kot dekle pomeni delati z vsem kar imaš. Čudovito kajne?

Kdaj je postala fraza narediti nekaj kot dekle žalitev? Kako smo lahko to dopustili? Vsakič, ko dekleta prikazujemo kakor manj nezmožna bitja, s tem žalimo svojo sestro, mamo, babico, prijateljico, partnerico... Zakaj? Res želimo, da naše hčerke odraščajo v takšnem svetu? Vem, da tega ne delamo zavedno, vendar se poskusimo zavedati, enega izmed mnogih problemov današnje družbe.

Kako naj pričakujemo, da bodo dekleta uspešna, če jih ves čas ponižujemo in dobesedno zaničujemo? Kako si bo dekle upalo igrati košarko, če ji družba že vnaprej pove, da tako ali tako ne zna metati žoge? Zakaj bi se sploh udeležilo atletskega tekmovanja če tako ali tako ne zna teči? In kako bo naredila karkoli drugega?

Zakaj fraza kakor dekle pomeni nekaj manj? Nisem feministka, vendar zakaj dovolimo uporabo te fraze na takšen način? Samo pomislite, kakšen vpliv imajo te tri besede(delati kot dekle) na razvoj posameznega otroka. Dekleta ponižuje in ko se začnejo spraševati kdo so, že vnaprej vedo, da biti dekle ni nekaj veliko vrednega. Ne vplivajo pa te besede samo na dekleta, tudi na fantke, katere s to frazo učimo, da je dekle nekaj manj vrednega, da narediti kot dekle pomeni narediti nekaj slabo, ne dovolj pogumno in ne z dovolj vneme.

Za dekleta bi moralo DELATI KAKOR DEKLE pomeniti, dalati vse z vsem kar imajo. Z vso predanostjo, strastjo, motivacijo in ponosom. Vsak dan se namreč zbudimo kakor dekleta, si omijemo zobe kakor dekleta, se počešemo kakor dekleta, skuhamo kosila kakor dekleta, rešujemo svet kakor dekleta, rojevamo nove generecije kakor dekleta. Če si s tem delati kakor dekle ne prisluži močno pozitivnega prizvoka, ne vem kaj si ga lahko!

 

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...