Nastja Spasojević

9 naukov, ki nas naučijo življenjskih modrosti

21. julij 2014    9556 ogledov

Eckhart Tolle se me je dotaknil s številnimi svojimi besedami, govori in knjigami. Pove preproste stvari, ki jih ljudje globoko v sebi že vemo, vendar jih vedno znova pozabljamo. Zato želim danes z vami deliti devet njegovih naukov, ki so se me najbolj dotaknili. Upam, da se bodo tudi vas! <3

Sedanji trenutek je najdragocenejša stvar, ki jo imamo

Ljudje se velikokrat ne zavedamo, da je sedanji trenutek vse, kar imamo. Večina nas živi ali v preteklosti ali v prihodnosti. Preteklost nas definira, prihodnost nam obljublja odrešenje. Vendar nič od tega nismo. Smo le to, kar smo v tem trenutku, in le to je pomembno. Ne zamudite sedanjosti, ker se obremenjujete s tem, kaj bi spremenili v preteklosti in kaj bi imeli v prihodnosti.

Kjerkoli si, bodi tam 100-odstotno

Kjerkoli si, bodi tam popolnoma. Če se znajdeš v situaciji, v kateri ne želiš biti, imaš tri možnosti: odstrani se iz situacije, jo sprejmi popolnoma ali pa jo spremeni. Če želiš sprejeti odgovornost za svoje življenje, moraš sprejeti eno izmed zgornjih odločitev in izbrati moraš zdaj. Nato pa sprejmi še posledice, ki jih tvoja odločitev prinese.

Ljubezni ne boš našel zunaj sebe

Ljubezen je stanje biti. Ne moreš je najti zunaj sebe, saj je le globoko v tebi. Nikoli je ne moreš izgubiti in nihče ti je ne more vzeti.

Ko se pritožuješ, iz sebe delaš žrtev

Če se pritožuješ, to pomeni, da ne sprejemaš življenja, kakršno je. Svoje življenje daješ v roke drugim in s tem izgubljaš nadzor nad njim. Odloči se, spregovori in zaživi! Resnično želiš živeti svoje življenje kakor žrtev?

Prenehaj definirati sebe in druge

Če se definiraš, se omejuješ. Če se prenehaš definirati, se sprostiš in odpreš neskončnim možnostim. Ne skrbi, če te drugi želijo definirati, omejujejo le sebe, ne tebe. Ne pozabi, da lahko izgubiš le to, kar imaš, nikoli pa ne moreš popolnoma izgubiti sebe! ;)

Kjer je ljubezen, ni ega

Ko smo v ljubečem odnosu, ga ne definira ego. To je odnos, v katerem ni želja, v katerem le smo.

Če se proti nečemu boriš, to okrepiš

Če živiš življenje v krču, strahu in se ne prepustiš, stvar, proti kateri se boriš, postane še močnejša. Zato vedno težje vidiš izhod iz nastale situacije. Ne muči se, ampak se raje prepusti. Ko se prepustiš, si v stanju miline in svetlobe. To tvoje stanje več ni odvisno od drugih stvari in ljudi, dobrih ali slabih. S tem ko iz tvojega življenja odide odvisnost od tega, odidejo tudi stvari, za katere misliš, da pogojujejo tvojo srečo. Tako postaneš pretočen, svoboden, da uživaš svoje življenje in ga ceniš. Da ga sprejemaš v svoji polnosti in spoštuješ njegov naravni cikel, tako življenje kakor smrt.

Iskanje je nasprotje sreči

Ne išči sreče, saj če jo boš iskal, je ne boš našel. Iskanje je nasprotje sreči.

Katerokoli dejanje je bolje kot nobeno dejanje

Katerokoli dejanje je bolje kot nobeno dejanje, predvsem kadar obtičimo. Če boš naredil napako, se boš nekaj naučil in v tem primeru napaka ne bo več napaka, temveč tvoja oporna točka, česa si ne želiš.

 

Deli svoje mnenje! 5
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Dragica
  komentiral 7 leto nazaj
Točno tako je v življenju,vendar delamo popolnoma drugače!
Hvala za vse članke in nasvete!
Majda
  komentiral 7 leto nazaj
ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI! To je prvi nauk življenje, ki mi je preletel misel,...ker ga tako tudi živim.
Irena
  komentiral 7 leto nazaj
Kadar sem res napolnjena z energijomin VANJO RES VERJAMEM, jo enostavno lahko kanaliziram tudi ljubljenim osebM in ima pozitiven učinek. Pa še meni je ostane dovolj. Le verjeti je treba in vse gre skoraj kot po maslu. Hvala vam za prečudovite namige in odpiranje oči. Rada vas imama.;€
* Izbrisan
  komentiral 7 leto nazaj
Katerokoli dejanje je bolje kot nobeno dejanje
Jožica
  komentiral 7 leto nazaj
Vsako jutro in vsak večer izrazi HVALEŽNOST!
Nalagam...