MIHAEL ŽMAHAR, trener za samozavest

Kdo si?

3. oktober 2014    454 ogledov

Ljudje se sprašujejo vse mogoče stvari in iščejo vse mogoče odgovore. Postavljajo vprašanja glede karier, odnosov, fizičnega počutja, a večina si pozabi zastaviti eno in edino vprašanje, ki odgovori na vsa druga. In to se glasi: KDO SEM?

Ko enkrat vemo, kdo smo, vemo, kaj si želimo, kam gremo, česa si ne želimo in česa smo sposobni. Zavedamo se svojih strahov, dvomov, omejitev in slabosti. Zavedamo se svojih sanj in, najpomembneje, vemo tudi, kako jih uresničiti ali pa vsaj kje dobiti napotke za njihovo uresničitev. Ob rojstvu imamo globoko v sebi vse informacije, kako živeti. Vemo, kdo smo. Dojenček se namreč zelo dobro zaveda svojih občutkov in želja. In to tudi zelo jasno pokaže – ko je lačen, to pove, in to zelo glasno. In mu je popolnoma vseeno, kdo ga sliši. In ljudje imamo v sebi dušni zapis, ki nas definira. Prav tako ta zapis definira naše namene. Na globljih ravneh nam je vsem zelo jasno, kaj in kako. A nato se zgodi proces odraščanja. Starši, šola in mediji nam povedo, kdo bi morali biti. In na podzavestnih ravneh začnemo svoje bistvo povezovati s temi informacijami. Toda to ni popolnoma nič drugega kot oddaljevanje od naše lastne in resnične biti. Družba nas seveda skozi proces socializacije nauči, kako delovati in preživeti na tem svetu, obenem pa nam ta 'vzgoja' počasi krade identiteto. In če si občasno ne zastavimo vprašanja Kdo sem?, lahko kaj hitro ugotovimo, da ne vemo več, kdo smo. Ljudje moramo vsake toliko zaustaviti svoje konje in si postaviti nekaj ključnih vprašanj:

  1. Kdo sem?
  2. Kaj je moj cilj in zakaj?
  3. Kaj so moje sanje?
  4. Zakaj počnem to, kar počnem?
  5. Ali sem srečen?
  6. Ali sem iskren s seboj?

Ko si odgovorimo na ta vprašanja, vsi takoj ugotovimo, kje smo na lestvici.

Ko se vam naslednjič v življenju ponudi priložnost, da nekaj spremenite, ali pa vas nekdo usmeri, se vedno vprašajte, ali je to dobro za vas. Ali vas ta novi napotek usmerja v želeno smer. Poskrbite, da boste razmišljali s svojo glavo in se odločali s svojim srcem. Ko boste zvesti sebi, bo večina težav izginila. In ko boste imeli odgovor na vprašanje Kdo sem?, boste točno vedeli, kaj si želite in kam greste. In kar naenkrat se bo vaša resničnost začela spreminjati v smeri, kot ste si vedno želeli.
Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...