Simona Vrhovec

3 jin joga položaji, ki sproščajo napetosti v telesu

31. marec 2021    1556 ogledov

Koristi zavestnega sproščanja na fizični ravni, vplivajo tudi na našo mentalno sprostitev. To so veščine, ki jih lahko postopoma osvojimo in vključimo v vsakodnevno prasko. Jin joga položaje lahko izvajamo na jogijski blazini, lahko pa tudi na postelji, kavču, pravzaprav kjerkoli. Tako si morda vzemite le nekaj minut pred spanjem in sprostite napetost na fizični in mentalni ravni.

Jin jogo izvajamo počasi, v položajih vztrajamo nekaj minut. Pomembno je, da smo čim bolj sproščeni in ne delamo nič na silo. Tako bomo lahko začutili, kje v telesu so napetosti. So to posledica nepravilne drže, smo več ur sedeli. Morda je le posledica utrujenosti ali pa mentalne preobremenjenosti. Ker smo v položajih dlje časa, imamo tako prostor za notranje raziskovanje. Opazovanje misli, občutkov, bolečin v telesu. Tako lahko čuječno opazujemo, predihamo in zavestno opuščamo napetosti.

Vdih naj vas napolni s pozitivno QI energijo, z izdihom opuščajte vse, kar vam povzroča napetosti.

Položaj otroka

Koristi: Blagodejno vpliva na sprostitev napetosti v hrbtenici, vratu, ramenih. Vodi nas v vpogled navznoter in tako lažje ozavestimo in opustimo breme, ki ga lahko nosimo s seboj. Vpliva na meridijan mehurja.

Postopek: Usedemo se na peti in nato s trupom odhajamo navzdol. Odložimo glavo ob podlago in iztegnemo roki naprej. Pod glavo si lahko damo blazino. Roki pa lahko damo tudi ob strani, tako boste še bolj sprostili ramena.

Položaj metulja

Koristi: Blagodejno vpliva na sprostitev kolkov in raztezanje notranjih stegenskih mišic. S predklonom naprej še dodatno sprostimo ledveni del, kjer nosimo veliko napetosti. Vpliva na meridijan vranice.

Postopek: Usedemo se in pripeljemo stopala bližje. Odložimo kolena navzdol. Pod kolena lahko podložimo blazino, kvader, tako da lahko čim bolj sprostimo notranje stegenske mišice.

Položaj zasuka

Koristi: Blagodejno vpliva na sprostitev hrbtenice in masira trebušne organe. Trebušni organi so velikokrat na energetski ravni povezani z našim umom. Včasih ” ne zmoremo prebaviti” zunanjih situacij in se krčevito držimo misli o tem. Pomembno je, da spustimo. Spomnimo se na dih, ki je naš zvesti prijatelj pri balansiranju QI energije. Vpliva na meridian žolčnika.

Postopek: Ležimo na hrbtu. Pripeljemo kolena k prsnemu košu in jih nato odložimo vstran na levo ali desno stran ( vedno naredimo na obe strani ), roki damo v odročenje in pogled v nasprotno smer. Pod koleni lahko damo tudi blazino, če ne gre čisto do podlage.

Kot vidite so lahko jin položaji res preprosti, a resnično učinkoviti, ko želimo sprostiti napetosti, anksioznost, utrujenost. Vzeti si moramo le čas za prakso za veščine sprostitve in umirjanja. Tako bomo delovali tudi na globlja tkiva v telesu, zato bo tudi učinek sprostitve poglobljen. Uživajte in sprostite se.

Oglejte si še jin posnetek za sproščanje kolkov:

Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 2 leto nazaj
Hvala. Le ne vem,kako naj naredim požaj otroka,ker na eno eno koleno ne smem niti ne morem poklekniti.?
Nalagam...