Neja Zupan

Posodobi svoj operacijski sistem

piše: Neja Zupan
22. november 2014    187 ogledov

»V trgovini izmed množice jogurtov izberem prav jagodnega s posebnim dodatkom želeja, ki mu da še posebno slasten okus. Seveda tak jogurt delajo samo pri enem proizvajalcu in že na daleč vidim pisan lonček z napisom »SLASTNO DOMAČE«. Pravi jagodni jogurt prepoznam tudi z zaprtimi očmi. Moj najljubši jogurt ima namreč jagode, ki še hrustljajo, a se hitro raztopijo.

Kateri jogurt je pa vaš najljubši?
 

Takole se obnašamo pri vseh stvareh, ki jih izbiramo. Največkrat izbiramo podzavestno, ne da bi se vprašali, na podlagi česa smo nekaj izbrali. In ko nas nekdo vpraša, zakaj smo se tako odločili, je najpogostejši odgovor »zato, ker mi je všeč«. In spet druge stvari ne izberemo, ker »nam ni všeč«.

Do izbir prihaja, ker je v naši podzavesti mehanizem odločanja. Zaradi tega smo podobni računalniku.
 

Ko se rodimo, smo kot prazen računalnik neposredno iz trgovine, na katerem je naložen le osnovni operacijski sistem. Imamo »hardware/trdi disk« = telo in osnovni »software/programe« = pogojene reflekse. Potem nas prinesejo domov in naši starši, skrbniki, vzgojitelji in drugi začnejo bolj ali manj uspešno »nalagati« programe, torej nas vzgajati. Med odraščanjem tako izdelamo filtre, na podlagi katerih se potem kot odrasli odločamo, ne da bi se zavedali razlogov za odločitve.« (odlomek iz knjige Osebna odličnost v podjetju)

 

Programi, ki so naloženi v sodobnem človeku, za obstoj človeka niso najboljši: sami sebi uničujemo/onesnažujemo tisto, kar nujno rabimo za svoj obstoj: zrak, vodo, hrano, naravo okrog nas, prijateljstva, dobre odnose, harmonijo, sožitje, ravnovesje, podporo, mir… Torej so naloženi programi precej samouničevalni.

 

Zamisli si, da svoje programe pobrišeš in začneš še enkrat znova. Pobrišeš ves celični spomin telesa, pobrišeš vse zastarele kode v DNK zapisu, odstraniš viruse, torej pripraviš tvoj trdi disk za nalaganje nove verzije programa, naprednejše verzije. Kako se ti zdi to?


Ja… točno to naredimo na DETOX-u.

Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 1 leto nazaj
Super napisano in dejansko tako je, oz.bi moralo biti.
Nalagam...