Medicare PLUS, diagnostični laboratorij

Kaj vse lahko poruši hormonsko ravnovesje in kaj lahko naredimo, da se temu izognemo?

8. december 2014    1135 ogledov

Na hormonsko ravnovesje vpliva več dejavnikov, ki pa se pri vsakem posamezniku lahko obnašajo različno. Na splošno gledano lahko vzroke za porušeno hormonsko ravnovesje pripišemo tako zunanjim dejavnikom, na katere nimamo vpliva, kot svojim osebnim odločitvam.

Kozmetika

Nekatera kozmetika in ličila vsebujejo parabene in ftalate, ki motijo endokrini sistem in normalno hormonsko aktivnost. Raziskave kažejo, da ftalati lahko motijo delovanje ščitničnih hormonov, nekateri pa povzročajo tudi poškodbe jeter, ledvic ali testisov. Temu se lahko izognemo tako, da uporabljamo čim bolj naravno kozmetiko.

Plastična embalaža in plastenke

Plastenke za vodo lahko vsebujejo BPA ali bisfenol A, ki se uporablja kot dodatek različnim vrstam plastik in lahko povzroča raka na dojkah in prostati, hormonske motnje ter alergije. Prenosu BPA iz plastike v vodo ali živila se lahko izognemo tako, da uporabljamo stekleno posodo za hranjenje živil in plastenke za vodo, ki ne vsebujejo BPA.

Ksenoestrogeni v živilih

Raziskovalci so odkrili povezavo med nekaterimi hormoni, podobnimi estrogenu, ki jih kljub strogim regulacijam občasno dodajajo govedu, in rakom pri človeku, predvsem rakom dojk. Ksenoestrogeni so umetne kemikalije, ki zaradi podobne kemične strukture delujejo kot estrogen v telesu. Dodajajo jih živalim, saj so tako pomagali ohraniti tekočine živali pred zakolom. Polnomastna živila, na primer mleko, vsebujejo estrogen. Tudi določeni pesticidi imajo podobno molekularno strukturo kot estrogen. Najdemo jih še v plastiki in kozmetiki. Prehajanju hormonov v hrano se le stežka izognemo, lahko pa smo pozorni na izvor mesa, ki ga kupujemo, ali pa se odločimo za ekološko pridelano meso.

Teflonska posoda za kuhanje

PFOA je kemikalija, ki se uporablja za izdelavo premazov in teflonskih površin. Tudi vrečke za pripravo pokovke v mikrovalovni pečici lahko vsebujejo PFOA, ki preprečuje, da bi se hrana prijela. Študije agencije EPA kažejo na potencialno nevarnost PFOA za razvoj raka jeter, testisov, trebušne slinavke in dojk, lahko pa vpliva tudi na delovanje hormonskega, živčnega ali imunskega sistem telesa. V izognitev tej kemikaliji poskušajmo živila pripravljati v neteflonskih posodah.

Konzerve in konzervirana hrana

Notranjost konzerve je premazana s snovjo proti rjavenju, ki lahko vsebuje BPA. Kot že rečeno, BPA lahko povzroča raka na dojkah in prostati, hormonske motnje ter alergije. Če torej kupujete veliko vloženega fižola, paradižnika in koruze, dajte prednost stekleni posodi pred konzervo.

Zdravila

Nekatera zdravila lahko vplivajo na spremembe v hormonskem stanju posameznika. To so predvsem kontracepcijske tablete, saj že same po sebi vsebujejo hormone. Neravnovesje lahko povzročijo tudi antidepresivi, anabolični steroidi, zdravila za raka na prostati, kemoterapija in tudi nekatere ulične droge, npr. heroin. Vplivu zdravil in zdravljenja z njimi se lahko poskušamo izogniti z razumno uporabo le-teh.

Menopavza in nosečnost

Nosečnost in menopavza sta, čeprav gre za naravni pojav, velika krivca za porušeno hormonsko ravnovesje. Stanju se je težko izogniti, si pa lahko veliko pomagamo že s tem, da poznamo svojo hormonsko sliko in ukrepamo glede na izvide.

Stres

Ja, vsi ga poznamo. In ja, vsi mu posvečamo premalo pozornosti, čeprav gre za enega večjih škodljivcev, ko gre za naše zdravje. Stres povzroča hormonsko neravnovesje s povečano proizvodnjo stresnega hormona kortizola, na račun tega pa se lahko pojavi pomanjkanje testosterona ali estrogenov. Priporočil, kako se mu izogibati, obstaja malo morje, sami pa moramo odkriti, kaj za nas deluje najbolje.

Pomanjkanje spanja

Tu gre skoraj za začaran krog, saj pomanjkanje spanca lahko povzroči hormonsko neravnovesje, prav tako pa lahko neravnovesje povzroči nespečnost. Za uravnavanje spalnega ritma je odgovoren hormon melatonin, ki pa se ga da tudi izmeriti. Vsekakor je za splošno zdravje dober spanec izrednega pomena.

Telesna vadba

Premalo gibanja in telovadbe ter pretežno 'sedeči' življenjski slog rušijo hormonsko ravnovesje. Na drugi strani pa se moramo zavedati, da tudi preveč telesne aktivnosti in prenaporna vadba lahko povzročita hormonsko neravnovesje! Po intenzivnem treningu se namreč močno poviša raven kortizola v telesu, povišan pa ostane več ur po treningu. Hkrati naporen trening zatre delovanje ščitničnih hormonov za kar 24 ur po vadbi. Zato 'več je bolje' ne velja vedno in sta tudi pri telesni vadbi pomembni zmernost in previdnost.

Slaba prehrana

Uživate preveč ogljikovih hidratov, hitre hrane, nasičenih maščob, predelanih živil in tudi meso dvomljivega porekla? Ne samo nezdrava in enolična prehrana, tudi prevelik dnevni vnos kalorij in kronična debelost lahko povzročajo hormonsko neravnovesje. Temu se lahko izognemo z uživanjem sveže zelenjave, zdravih maščob, organskih mlečnih izdelkov in pregledom nad izvorom hrane, ki jo kupujemo.

Sladki grehi

Prekomerno pitje sladkanih pijač, vroče čokolade, črnega čaja in na žalost tudi kave je prav tako lahko krivo za nastanek hormonskega neravnovesja, saj spodbujajo nadledvično žlezo k prekomernemu delovanju. Vemo, da se kavi težko odpovemo, ampak veliko lahko zase naredimo že, če iz vsakdana izločimo sladke in gazirane pijače ter jih nadomestimo z vodo.

Genetika

Ja, včasih težave s hormonskim neravnovesjem žal tudi podedujemo. Da bi se izognili težavam, ki jih porušeno hormonsko ravnovesje povzroča, je treba poznati svojo hormonsko sliko in na podlagi izvida ukrepati, da bi odpravili simptome.

Za odpravljanje simptomov in težav hormonskega neravnovesja bodo morda potrebne tudi korenite spremembe življenjskega sloga, vendar bo naš trud poplačan z boljšim počutjem in lepšim videzom.

VIRI:

  • University of Michigan, Large human study links phthalates, BPA and thyroid hormone levels
  • Hormones Overview Medline Plus.
  • Hormonal Imbalance Allergy Roby Institute.
  • Menopause Overview Mayo Clinic.
  • Delhi Fertility research Center, Hormonal Imbalance in Women
Vir: https://www.facebook.com/groups/hormoncki
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...