Zdravi odnosi, delavnice in svetovanje za zdrav odnos do sebe in drugih

Prazniki – čas pričakovanja, upanja in veselja

9. december 2014    376 ogledov

Kako ste vstopili v praznični december: polni skrbi, kaj vse imate še za postoriti v tem zadnjem mesecu (od nakupa daril in novoletne toalete do kuhanja za praznični jedilnik in iskanja, kje boste preživeli najdaljšo noč v letu), ali pa sploh še niste utegnili pomisliti na to, da smo že decembra? Kakorkoli, december je tukaj in z njim tudi praznični čas, čas pričakovanja, upanja in veselja. Ste pripravljeni nanj?

V današnji družbi je december mesec, ko so nakupovalni centri še bolj polni, ko se vse blešči in kar samo ponuja, ko se prijatelji zvečer (ali pa že čez dan) poveselijo ob kuhanem vinu, ko pokajo petarde in ko okrašujemo svoj dom z lučkami, svečami in okraski, takšnimi in drugačnimi. Najprej je Miklavž, potem počakamo na 15., ko nakupimo še darila za pod jelko (božično ali silvestrsko, odvisno, kaj praznujete), in kot bi mignil, se zbudimo v prvi dan novega leta. »Oh, samo da je mimo,« si rečejo številni in življenje gre naprej. PRIČAKOVANJE odide, ko preštejemo ob polnoči do deset, UPANJE se poslovi malo kasneje, VESELJE pa ugasne z zadnjo lučko.

Seveda pa imate tako kot vedno možnost izbrati drugo pot. Teh 31 dni lahko preživite drugače ter občutke pričakovanja, upanja in veselja zares doživite – v sebi, ne le na zunaj. Kajti 'veseli december' je v zgornjem primeru le beseda, ki opisuje vsesplošno rajanje in zabavo ter bleščeče izložbe in darila, v svojih srčkih pa tega ne čutimo. Kajti če bi bili zares veseli v sebi, bi to veselje ostalo z nami tudi, ko lučke ugasnejo in božične okraske pospravimo. Kajti to veselje bi bilo v nas, ne v zunanjem svetu. Kako pa to naredimo?

Tako, da si vzamete v decembru čas zase, saj boste s tem lahko dali več drugim:

  • Pogovarjajte se s seboj – kaj si želite spremeniti v novem letu in kako se boste tega lotili (samo želje brez korakov, ki pripeljejo do cilja, nas ne osrečijo).
  • Začnite zapisovati svoje želje, razmišljanja in ideje, ki se vam utrnejo v tem času.
  • Čim več prostega preživite v družbi ljudi, ob katerih ste lahko vi, takšni kot ste.
  • Ukvarjajte se s tistim, kar vas veseli in vam daje energijo.
  • Po službi pojdite čim večkrat v naravo: s tem si boste podarili mir in nabrali novih moči za popoldansko-večerne aktivnosti.
  • Premislite, preden potrdite prisotnost na prednovoletni zabavi, ki jih v tem mesecu ne manjka: si resnično želite biti tam ali morda bolj potrebujete mir in počitek?
  • Smejte se in objemajte – sebe in druge ...

Tako se boste dan za dnem pripravljali na praznični čas, v vas bo raslo veselo pričakovanje, s svojim notranjim mirom boste blagodejno delovali tudi na svoje bližnje, vaš notranji občutek veselja pa se bo risal na vašem obrazu. Da se vam v resnici nikamor ne mudi, da imate dovolj časa, da darila nakupite ali pa jih celo sami naredite, da tudi za okrasitev doma ne potrebujete novih bleščečih okraskov, saj so tisti od lani še popolnoma v redu, in da to, kje boste preživeli zadnjo noč v tem letu, sploh ni tako bistveno za vašo notranjo srečo in zadovoljstvo – ta spoznanja prinesejo resnično olajšanje. Vse, kar zares potrebujete, je, da imate čas zase. S tem si boste pokazali, da se imate radi, da vam ni vseeno zase, kako se počutite, in si tako podarili najlepše in neprecenljivo darilo – ljubezen do sebe. Okrasite letošnje praznike v duhu ljubezni, pozornosti in spoštovanja sebe in drugih.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...