Jana Pristovšek

Sam/-a za božič?

22. december 2014    3087 ogledov

Božič, čarobni božič, je s svojo toplino, pričakovanji in sanjami najlepši dan leta. Potica in cimetove zvezdice, čaj z medom in kuhano vino, zakurjen kamin in pogled na snežinke, božična smrekica in pod njo skrbno izbrana darila, lepo počesani in oblečeni otroci, slavnostno pogrnjena miza z božično zvezdo, ljubeč mož, ki sprejema sorodnike ... in še in še in še ... sanje celega leta, skoncentrirane v en večer, v en dan. Zato je božič najlepši dan leta.

Božič je tudi najtežji dan leta

Božič je tudi najtežji dan leta. Za tiste, ki nimajo komu narezati potice, ki nimajo komu pripraviti daril, ki niso nikamor povabljeni in nimajo koga povabiti na večerjo ali kosilo, a si to neskončno želijo.

  • Za tiste, katerih otroci se raje stepejo med seboj, kot da bi se lepo igrali, za tiste, ki si z možem ali partnerjem skočita v lase tik pred idilično večerjo ali kosilom, za tiste, ki si neskončno želijo ljubečih odnosov vsaj en dan v letu, za tiste, ki morajo zaradi ljubega miru in tradicije vabiti ali hoditi v goste k ljudem, ki jih s svojimi pripombami vedno znova prizadenejo, za tiste, ki dobijo že desetič enako darilo – gel za tuširanje ...
  • Za tiste, ki so se jim podrle sanje o družini, ko so se razšli ali ločili. Otroci bodo preživeli praznike z njim in njegovo 'ta novo'. »Oni so družina, ona postaja njihova mami, on ima to, kar sem si jaz želela, za kar sem delala, se trudila.« Boli, razjeda, peče ...
  • Za tiste, ki ga bodo zaradi smrti ljubljene osebe prvič preživeli sami.
  • Za tiste, ki jih zdaj nisem omenila, a so se jim iz kakršnihkoli razlogov podrle sanje, želje, hrepenenja.

A letošnji božič bo drugačen. Nič več ne boš sama, razočarana, ne bo bolelo in ne boš jokala. Ne boš pozabljena od vsega sveta in ne boš osamljena sredi množice ljudi. Ta božič bo tvoj, samo tvoj. Prvi božič v tvojem življenju. Poskusi, dovoli si, kaj lahko izgubiš? Opusti pričakovanja, opusti nadzor, opusti scenarije, kako bi moralo biti. Spusti, predihaj, sprosti se. Naj bo drugače. Dovoli.

Kako do izpoljnujočega božiča?

Najprej pojdi iz cone 'ubogi Jaz' in pojdi v cono 'res mi gre dobro'.

Če si obkrožena z domačimi in se ti zdi, da si kljub vsemu sama, se motiš. Imaš sebe. Vse, kar delaš in kar boš naredila, boš naredila zase, ker ti tako želiš. Ne boš pospravljala za druge, ampak zase, ker želiš imeti pospravljeno; ne boš kuhala za druge, ampak boš zase, ker želiš nahraniti ljudi, ki jih imaš rada in ti veliko pomenijo; vse, kar boš naredila, boš storila zase.

Če si sama in se ti zdi, da nimaš nikogar, se motiš. Imaš sebe. Najprej začni ceniti sebe, začni uživati v svoji družbi, nisi sama.

Če si ločena in se ti zdi, da ti bivši partner jemlje še otroke in ti nimaš nikogar, se motiš. Imaš sebe. Nihče ti ničesar ne jemlje, vedno boš mami svojim otrokom, pa čeprav jih ta večer ali dan fizično ni pri tebi. Rada jih imaš iz vsega srca in lepo ti je, da je njim lepo. Samo to. Tudi tebi je, ker veš, da boš vedno njihova mami.

Če je ta svet zapustila oseba tvojega življenja in ti nimaš več nikogar, se motiš. Imaš sebe. Ljudje zapustijo na Zemlji samo telo. Ostaja njihova ljubezen, čutimo njihovo prisotnost, težko se je sprijazniti, boli, a za vedno si povezana z dušo, ki te ljubi, čuva in skrbi zate.

In tudi vsi tisti, ki niste omenjeni, a ste kljub temu sami. Niste. Nihče ni sam.

V tebi je lepa, prijetna, prijazna majhna deklica, ki si želi preživeti večer in dan s tabo. Nisi sama, le dovoli ji, da te objame, dovoli ji, da ti pove, da začutiš, kako izjemna si, kako si zaslužiš in kako ti daje ljubezen vsega sveta.

Zato ne boš pričakovala, ampak se boš prepustila. Sklenila boš, da bo letošnji božič drugačen. V prejšnjih nisi uživala. Uživaj v tem. Predihaj in prepusti se, vse bo v redu. Objemi se, obdari se in ponovno se objemi. Skleni roke okrog sebe in povej deklici, da jo imaš rada, da je najboljša družba in da ta božič ničesar več ne potrebujeta. Zato je tvoj božič čaroben.

Deli svoje izkušnje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
ANDREJA ZRIMŠEK
  komentiral 5 leto nazaj
Čudovit zapis, tudi jaz sem med omenjenimi. sprašujem se zakaj? Tekle so solze, če bi ga prebrala pred božičnim večerom bi mi bilo veliko lažje. Hvala iz srca in vse lepo želim vam Jana in vsem tistim, ki se prepoznate.
Nalagam...