Nastja Spasojević

VIDEO: Vpliv borilnih veščin na naše mentalno zdravje

20. april 2015    566 ogledov

Tajski boks ali muay thai je eksplozivna veščina in vadba, ki navdušuje posameznike po vsem svetu. Izhaja iz časov vojskovanja in ima na domačih tleh Tajske tradicionalno vrednost.

Z vadbo tajskega boksa ali drugih borilnih veščin lahko pridemo do kakovostnejšega zdravja in ga vzdržujemo ter s tem vplivamo in skrbimo tako za svoje telo kot duha.

Borilne veščine niso primerne samo za učenje samoobrambe, pridobivanje moči in izgubljanje odvečnih kilogramov. Z borilnimi veščinami se lahko tudi sprostimo in izboljšamo ter razmigamo svoj um, se znebimo stresa in slabega počutja.

Nekaj mentalnih koristi v povezavi z borilnimi veščinami:

1. Izboljšanje fokusa

Borilne veščine nas naučijo, da se osredotočimo na svoje telo in svoja dejanja, medtem ko se izogibamo motnjam okolja (predvsem tistim, ki prihajajo izven ringa oziroma kraja borbe, kot so kriki naših bližnjih sorodnikov, prijateljev – kar lahko, če nismo osredotočeni, sproži čustvene odzive in s tem drastično zasuka izid borbe  ali le splošni okoljski dejavniki, kot so vročina, hlad …). To lahko neposredno vpliva na preostanek našega življenja in nam omogoča, da ostanemo bolj osredotočeni na stvari, ki jih moramo storiti, kljub temu da se popolnoma zavedamo okolja in znamo prepoznati, kakšne vplive ima na nas, ter prek tega delovati v skladu s svojim namenom in vizijo ter namero. To nam lahko pomaga na izobraževalnem področju, zasebnem, predvsem v partnerskem življenju …

2. Disciplina

Borilne veščine nam pomagajo, da se naučimo nadzorovati svoja čustva in impulze, kar zahteva veliko discipline in leta treninga. Pomaga predvsem tistim, ki imajo težave z jezo in agresivnostjo. Pri treningu borilnih veščin imajo odlično priložnost, da se spopadejo s svojo jezo in agresivnostjo in jo kanalizirajo ter se z njo spoprimejo spopadejo prek filozofije izbranega borilnega športa. V veliko pomoč pri tem so lahko prijatelji, ki se prek istega športa spopadajo z enakimi težavami, in trener, ki tako prevzame tudi vlogo vzgojitelja brez starševskega pristopa, kar pomaga posamezniku – predvsem mladostniku  videti stvari z drugega zornega kota.

3. Povečanje samozavesti

Pridobivanje novih znanj in spretnosti poveča samozavest posameznika, saj se z vsakim novo pridobljenim znanjem posamezniku odprejo nova obzorja in z vsakim novo osvojenim znanjem se mu poveča zaupanje vase in v njegove lastne zmožnosti. Povečana samozavest mu tako pomaga na vseh področjih življenja, saj se loteva novih ali starih stvari, doživetij s popolnoma novim odnosom do sebe in svoje okolice. To pa privede do popolnoma drugačnih rezultatov v vsakdanjem življenju in s tem do izboljšanja kakovosti posameznikovega življenja, saj bolj zaupa v svoje odločitve ter trdneje stopa proti zastavljenemu cilju.

Samozavest posameznika se poveča tudi zaradi povečanja kroga prijateljev, nove družine, ki jo pridobi z vključitvijo v nov šport, saj z njimi preživi veliko časa. Oblikujejo se nove vezi, ki posameznika spodbujajo k uspehu in posledično večji samozavesti.

3. Sproščanje stresa in jeze

Dandanes ima veliko ljudi, predvsem mladostnikov, težave z jezo in predvsem sproščanjem le-te. Ne znajo je sprostiti, zato se drastično povečuje nasilje med mladimi, saj jeza mora priti slej ko prej na površje. Redkokdo od mladih ima možnost obiska psihoterapevta, ki bi mu pomagal soočiti se z nakopičeno jezo in jo predelati ter sprostiti. Obisk psihoterapevta je drag in številnim neljub, saj mislijo, da se jih bo oprijel sloves neprištevnega v njihovi družbi. Prav zato so borilni športi odlična izbira, saj posamezniku ponudijo ventil za sprostitev jeze ter hkrati naučijo to jezo kanalizirati in  jo uporabiti kot nekaj koristnega, hkrati pa nas naučijo, da jo je treba sprostiti ter jo predvsem razumeti. Predvsem pa je borilni šport način življenja, miselnost, ki jo posamezni športnik ponotranji, in je dostopna vsem, ki se je želijo naučiti.

Sproščanje vse svoje agresije v boksarsko vrečo ali nasprotnika lahko pomaga razbremeniti nekaj stresa, vendar to ni edini način, prek katerega borilne veščine pomagajo zmanjšati stres in povečati sproščenost. Borilne veščine učijo, da je treba stvari upočasniti in narediti en korak naenkrat. Učijo, da je treba izpolniti eno nalogo v celoti in se nato premakniti na naslednjo, namesto da vse, kar je na razpolago, storimo naenkrat.

Naučijo nas zavedanja, obvladovanja in sprostitve v pravem trenutku. Predvsem pa spoštovanja sebe, nasprotnika, svojega telesa in duha.

4. Izboljšanje razpoloženja

Raziskovalci so ugotovili, da je redna telesna vadba eden od najboljših načinov za izboljšanje razpoloženja. Izvajanje borilnih veščin ni samo dober način za lajšanje stresa in frustracije, ampak nam lahko pomaga tudi, da bomo srečnejši. Učinki se ne čutijo le med izvajanjem dejavnosti, torej med treningom, ampak tudi po njej. Posameznik se po vadbi počuti sproščenega, polnega zadovoljstva, da je opravil trening, ponosnega in srečnega.

Lahko pa si še pogledate oddajo Preprosto naravno, v kateri tajski boks predstavlja bivši evropski prvak, osvajalec več mednarodnih tekmovanj in uspešen trener Rožle Jazbinšek:

 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...